Cat dureaza insolventa la Oltchim si cand revine pe profit - Interviu Gheorghe Piperea

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 11:05
3591 citiri
Cat dureaza insolventa la Oltchim si cand revine pe profit - Interviu Gheorghe Piperea

Combinatul Oltchim, care a ajuns la datorii de peste 800 de milioane de euro, va intra saptamana viitoare in procedura de insolventa.

Avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar provizoriu, a raspuns intrebarilor Business24, analizand ce se va intampla cu salariatii, cat va dura procedura, cand va reveni compania pe profit si cum se vor rezolva problemele combinatului cu creditorii.

Care sunt pasii imediati care vor urma dupa intrarea combinatului Oltchim in procedura de insolventa?

Pana nu se deschide procedura catre judecator nu este niciun pas de facut.

Deocamdata este facuta doar o cerere din partea consiliului de administratie al Oltchim. Probabil ca luni, marti, miercuri, saptamana viitoare, va fi un termen si doar daca judecatorul admite aceasta cerere se deschide procedura insolventei.

Dupa aceea, sunt lucruri imediate care se intampla automat, cum ar fi suspendarea executarilor silite. Inteleg ca undeva la Pitesti se incearca trei, patru executari silite. Acestea vor fi primele care vor fi vizate.

Dobanzile si penalitatile se opresc, nu mai curg. Creanta se ingheata la momentul deschiderii procedurii. Toate conturile bancare se inchid si se deschide unul singur si intr-un termen de 10-15 zile se convoaca si se tine o adunare a actionarilor care va trebui sa desemneze prin vot un administrator special.

Administratorul special va fi cel care, sub supravegherea administratorului judiciar, va fi cel care va gestiona afacerile societatii.

Ce se va intampla cu locurile de munca? Vor fi disponibilizari?

E prematur. De regula, in procedurile de insolventa sunt si disponibilizari, dar aceste lucruri urmeaza sa fie puse in practica, daca se vor pune in practica, dupa ce se va vedea care este situatia exacta.

Se face si un raport asupra cauzelor insolventei, in 40 de zile de la deschiderea procedurii si acolo se va vedea exact care este situatia.

Oricum, daca vor fi facute disponibilizari nu vor fi facute pe picior. Vor fi facute ca urmare a discutiilor cu sindicatele, in conditiile in care salariile compensatorii nu vor fi atat de mari, incat sa creeze pagube societatii.

Dar asta este o discutie la nivel teoretic. Nimeni nu trebuie sa se teama de pierderea locurilor de munca, pentru ca ideea este sa se pastreze cat mai multe dintre locurile de munca.

Nu este vorba doar de 3.000 de salariati Oltchim, este vorba de peste 20.000 de persoane care lucreaza in industria orizontala si care exista doar pentru ca exista Oltchim. Daca se va pune problema de disponibilizari, cel care o va face se va gandi mai intai la cei 20.000 de salariati si va decide sa trimita acasa persoane care sunt aproape de pensionare, care se pensioneaza sau va trimite acasa acele persoane care vor dori sa plece cu salariile compensatorii.

Legea prevede o protectie serioasa a salariatilor unei intreprinderi in insolventa, o protectie mult mai serioasa decat in situatia de dinainte de insolventa. Exista chiar drept european care prevede un drept de protectie ridicat.

Daca este nevoie sa salvezi 20.000 de locuri, probabil ca 5-600, 1.000, cine stie cat va fi nevoie....

Daca ar disparea Oltchim ar putea sa dispara o intreaga sucursala Electrica.

Probabil ca vor fi cateva sute de persoane, care vor fi "sacrificate", dar acest lucru se va intampla pe baza proprie lor optiuni.

Cat timp va dura insolventa?

Depinde de modul in care se vor comporta actorii. De regula, in activitatea mea profesionala, am un numar redus de contestatii, pentru ca prefer sa negociez, decat sa ajung in fata judecatorului. Dar sunt situatii care nu vor putea fi negociate.

Actorii sunt creditorii, pretinsii creditori, salariatii, sindicatele, actionarul majoritar sau minoritar.

Depinde de atitudinea lor. Pot sa faca ca acest dosar de insolventa sa dureze 6-9 luni, pana la momentul intrarii in reorganizare sau sa dureze un an si jumatate, pana la intrarea in reorganizare.

Reorganizarea poate dura trei ani, cu posibilitatea de majorare la patru ani.

Realist vorbind, dar la nivel teoretic, estimez ca dureaza un an de zile pana ajungem la momentul la care se poate propune un plan de reorganizare.

Daca lucrurile sunt calme, inclusiv din partea sindicatelor, ar putea ca acest moment sa fie la sase luni de la deschiderea procedurii, undeva in luna iulie.

Care este scopul final al procedurii de insolventa?

In ceea ce ma priveste, nu vad decat un singur scop, acela de salvare a ceea ce inseamna acum Oltchim, nu in totalitatea sa, pentru ca sunt foarte multe lucruri adunate acolo, amalgamate gresit de catre managementul anterior.

Sunt si sere, sunt si restaurante, sunt si magazine de incinta acolo, cabane, hoteluri etc.

O parte din ceea ce inseamna core business-ul Oltchim va supravietui, fie urmare a unei reorganizari, fie urmare a unei preluari catre o alta societate, care eventual se va numi Oltchim 2.

Oltchim are 800 de milioane de euro datorii. Vor putea fi reduse spre zero aceste datorii?

Nu, in niciun caz. Din acesti 800 de milioane sunt si datorii catre banci, iar la banci se poate vorbi doar de niste reduceri, nu de stergeri.

Exista foarte multi furnizori care se vor opune cu vehementa stergerii in totalitate a datoriilor si fara ei nu se poate vota un plan.

In schimb, sunt aproape convins ca se vor sterge penalitatile, spre exemplu cele adaugate la creanta AVAS, anul trecut, inainte de asa-zisa privatizare.

Cat la suta din datoriile Oltchim ar insemna aceste penalitati?

Nu stiu decat cifrele din presa. La nivelul din 2003 este vorba de 130 de milioane de dolari. La ora actuala este vorba de 250 de milioane de euro, dar acestea nu sunt cifre pe care sa le am din documente.

Cat la suta din datoria Oltchim este catre banci?

La totalul de 800 de milioane de euro, banuiesc ca este vorba de 25%, pentru ca sunt cam datorii de aproximativ 200 de milioane de euro catre banci.

S-au facut des comparatii intre insolventa Hidroelectrica si insolventa Oltchim. Credeti ca pentru Oltchim se poate vorbi de un model de urmat de la Hidroelectrica?

Cu siguranta, pentru ca si in insolventa Oltchim se va pune problema de terminarea unor contracte care dezavantajeaza Oltchim. Comparatiile se opresc la nivel de contestatii. Daca in cazul Hidroelectrica, contestatiile importante sunt facute de traderii de energie si se poate sustine cu un anumit grad de predictibilitate ca aceste contestatii vor fi respinse, in cazul Oltchim vor fi foarte multe contestatii.

Estimez ca aceste contestatii, care vor ramane, vor fi complicate. Cazurile sunt similare, insa.

O mare diferenta intre Hidroelectrica si Oltchim ar fi si faptul ca prima este o companie profitabila, nu?

Cu siguranta. Hidroelectrica este dorita de multe companii. Este privatizabila mult mai usor, in timp ce Oltchim...vom vedea. Cred ca costurile de salvare vor fi mai mari la Oltchim decat la Hidroelectrica.

Cand credeti ca va fi posibila revenirea pe profit a Oltchim?

N-am cum sa va spun. Daca vorbim de profitul operational, probabil ca in trei, patru luni se ajunge la profit operational. Este complicat. Intrebati-ma peste un an acest lucru.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#Oltchim insolventa, #interviu Gheorghe Piperea Oltchim, #disponibilizari Oltchim, #datorii Oltchim , #stiri Oltchim