Combinatul Oltchim isi reia activitatea: Societatea continua cu datorii

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 08:17
2248 citiri
Combinatul Oltchim isi reia activitatea: Societatea continua cu datorii

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea va relua joi dimineata activitatea, insa doar pentru o singura sectie. Va porni instalatia de electroliza cu membrana, iar in doua saptamani va fi repusa in functiune si electroliza cu catoni de mercur.

Potrivit reprezentantilor Oltchim, in ultimele trei zile au fost facute probe la instalatii, iar productia poate fi reluata in sectia respectiva.

"Productia se va relua maine dimineata (n.r. joi dimineata), cu electroliza cu membrana, iar in 15 zile se va pune in functiune si electroliza cu catoni de mercur", a declarat purtatorul de cuvant al Oltchim, Ion Coclet.

Salariatii combinatului sunt optimisti si spera ca productia va reveni treptat la normal, dar spun ca daca nu se vor asigura banii pentru reluarea activitatii este posibil sa reia protestele.

"Totul este gata acum pentru repornirea instalatiei, dar societatea va functiona tot pe datorie deoarece Guvernul nu a asigurat capitalul de munca promis. Ministerul Economiei a promis ca va asigura banii necesari functionarii, asteptam fondurile, in caz contrar este posibil sa reluam protestele", a declarat liderul sindical Corneliu Cernev.

Luni, el declara ca au inceput probele la sectia de electroliza cu membrana a Oltchim Ramnicu Valcea. Potrivit presedintelui sindicatului din Oltchim, in sectia unde lucreaza o suta de angajati ai combinatului se produce lesie de soda, acid clorhidric, hipoclorit de sodiu, hidrogen si clor.

Sursa citata a spus ca in aceasta sectie lucreaza o suta de angajati, iar alti 200 lucreaza la instalatiile adiacente sectiei.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Pana la viitoarea tentatica de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim sa fie acordat un imprumut pana in zece milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile.

Datoriile combinatului

La sfarsitul lunii mai, Oltchim inregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro catre AVAS (fara dobanzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro catre Electrica, 3 milioane euro catre Electrica Furnizare, 23 milioane euro catre CFR Marfa, 4 milioane euro catre Salrom, 18 milioane euro catre CET Govora, doua milioane euro catre Apele Romane.

La acestea se adauga datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, patru milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost si un total de 2 milioane euro catre Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are si datorii de 85 milioane euro fata de furnizori privati, 43 milioane euro fata de clienti care au achitat in avans, sapte milioane euro pentru salarii si impozite aferente, patru milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobanzi credite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#reluare activitate Oltchim, #combinat Oltchim repornire, #datorii combinat Oltchim, #salarii combinat Oltchim , #stiri Oltchim