Companii chineze, interesate de participarea la procesul de privatizare a Oltchim

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 08:16
1823 citiri
Companii chineze, interesate de participarea la procesul de privatizare a Oltchim

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, administratorii judiciari ai Oltchim si presedintii companiilor chineze Baota Petrochemical Group, Hengchao Sun si Junlun Petroleum Co. Ltd, Changqing Xie au semnat, luni, o scrisoare de intentie vizand participarea la procesul de privatizare a combinatului.

"Prin aceasta scrisoare de intentie, garantam companiilor chineze un tratament nediscriminatoriu, un proces transparent si perfect concurential, precum si respectarea tuturor angajamentelor si regulamentelor europene. Scrisoarea de intentie se refera strict la ceea ce este in curtea noastra, dar, in cazul in care exista interes pentru cumpararea Arpechim, vom incerca sa asiguram conditiile de dialog necesare", a declarat ministrul Gerea, la finalul discutiilor cu reprezentantii chinezi.

Documentul a fost semnat la cererea reprezentantilor companiilor chineze, urmand ca, dupa o analiza mai amanuntita, acestia sa decida daca vor depune sau nu oferte pentru Oltchim.

"Ne-am intalnit undeva la mijloc, aceasta scrisoare de intentie fiind un gest simbolic, dar cu o incarcatura foarte mare in ceea ce priveste relatiile noastre cu partea chineza. Exista un interes major pentru privatizarea Oltchim, care sper sa se concretizeze in cat mai multe oferte. In perioada urmatoare, ne vom intalni si cu alti investitori, care si-au manifestat interesul pentru participarea la procesul de privatizare. Procedura de privatizare a intrat, de altfel, pe ultima suta de metri", a precizat Gerea.

Conform calendarului prezentat de seful de la Economie, pana pe 2 decembrie 2013, se are in vedere finalizarea acordului creditorilor, urmand ca strategia de selectie a investitorului sa fie gata in perioada 15 - 20 februarie 2014.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, 17 ianuarie 2014 va fi data limita pentru depunerea ofertelor pentru Oltchim.

"Ne dorim la Oltchim un cumparator capabil sa opereze in cele mai bune conditii, sa pastreze salariatii si sa dezvolte afacerea, repozitionand combinatul pe piata petrochimiei europene", a adaugat Andrei Gerea.

Planul de reorganizare a Oltchim, care prevede infiintarea noii societati Oltchim SPV, va fi discutat pe 2 decembrie, a declarat, pe 20 noiembrie, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului Victoria, Corneliu Cernev.

"Pe 2 decembrie, se va intruni Adunarea Generala a Creditorilor, a tuturor creditorilor Oltchim. In cadrul acestei adunari, se va supune planul de reorganizare a societatii Oltchim SPV, sau Oltchim II cum mai este numit. Asta nu inseamna ca in acea zi, probabil imediat dupa 2 decembrie, se va produce acest lucru. Tot in cadrul acestei adunari, se vor aproba si criteriile de preselectie ale investitorilor si graficul de depunere a ofertelor angajante. Stim ca domnul ministru Gerea spunea de data de 20 noiembrie, dar, din motive obiective, aceasta data s-a decalat", a precizat Cernev.

Acesta a mentionat ca, la Londra, administratorii judiciari au discutat si cu un fond de investitii american interesat de preluarea combinatului.

Marti seara, rusii de la Oil Gas Trade si-au anuntat, intr-o conferinta de presa la Ramnicu Valcea, intentiile de a prelua combinatul valcean, afirmand ca dupa preluare vor reangaja mare parte din salariatii disponibilizati in cursul acestui an de la Oltchim.

Oltchim Ramnicu Valcea este cel mai mare agent economic din judet, acesta aflandu-se de la inceputul anului in procedura de insolventa.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#companii chineze, #privatizare oltchim, #Ministrul Economiei Andrei Gerea , #stiri Oltchim