Constantin Roibu: Am apelat la offshore pentru ca bancile nu ne mai dadeau bani

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 13:43
2919 citiri
Constantin Roibu: Am apelat la offshore pentru ca bancile nu ne mai dadeau bani

Fostul director al combinatului Oltchim, Constantin Roibu, a explicat, pentru Business24, ca a apelat la firmele off-shore, pentru ca bancile nu mai finantau combinatul.

"Unde au fost valori mai mici nu s-au facut ipoteci", a spus fostul director al combinatului.

Oltchim, "incoltit" de executari silite. Furnizorii vor banii

Roibu a declarat ca societatea Oltchim a incheiat doar doua contracte cu firme offshore, Polchem - un offshore din Liechtenstein si Calvi Trade - un offshore din Cipru.

Motivul pentru care Oltchim a apelat la firme offshore, spune Roibu, este ca "bancile nu ne-au mai finantat".

Mai multe active aflate in proprietatea Oltchim sunt in pericol de a fi executate silit. Vineri a fost facut public doar cazul ipotecarii unor instalatii de 42 milioane de euro, pentru o datorie de sapte milioane de euro catre un furnizor, o firma offshore.

Aproape toate contractele de creditare incheiate de catre combinatul Oltchim au in spate contracte ipotecare, a declarat Roibu. Acesta a mentionat bancile, compania Electrica, Electrica Furnizare si Salrom.

Fostul director al combinatului mai spune ca Oltchim si-ar fi putut reduce datoriile daca nu i s-ar fi blocat majorarea de capital, de catre actionarul minoritar PCC.

"Capitalurile proprii ale societatii au devenit negative si societatea n-a mai putut sa fie finantata si am lucrat doar cu finantarile pe care ni le-au dat furnizorii", afirma Constantin Roibu.

Mizele reale ale acordului cu FMI - Opinie Constantin Rudnitchi

Ce sanse au creditorii sa execute Oltchim

"Sanse de executare silita sunt din partea oricarui creditor, chiar daca are ipoteca sau nu", spune Roibu.

"Daca nu se sta de vorba cu creditorii, daca nu se prezinta un plan de activitate al societatii [...] pericolul este ca ca societatea sa intre insolventa si atunci toate aceste garantii care sunt puse se pierd si oamenii raman la masa credala la rand cu toata lumea", a spus fostul director al combinatului.

El a spus ca exista sanse ca datoriile sa fie recuperate, daca Oltchim isi reia activitate si sa lucreze la minim 60% din capacitate.

"Sunt solutii. Conducerea societatii trebuie sa vorbeasca cu toti creditorii", a spus Roibu.

Combinatul chimic de la Valcea a fost oprit la sfarsitul lunii august din cauza datoriilor de peste 500 milioane euro. In luna septembrie a trecut printr-un proces de privatizare nereusit, iar in luna octombrie s-a reusit repornirea unei sectii - Electroliza cu membrana - reprezentand 10% din capacitatea de productie pentru un numar de 100 de angajati din cei 3.200 care lucreaza efectiv la Oltchim.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#creditori combinat Oltchim, #datorii Oltchim recuperare, #insolventa combinat Oltchim, #interviu Constantin Roibu , #stiri Oltchim