Dan Diaconescu a plecat din Romania, fara sa semneze contractul Oltchim

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 11:18
3595 citiri
Dan Diaconescu a plecat din Romania, fara sa semneze contractul Oltchim

Dan Diaconescu a plecat la Munchen in Germania, fara sa ajunga la vreo concluzie in cadrul negocierilor pentru contractul de vanzare-cumparare a Oltchim. Noul actionar majoritar la combinatul din Ramnicu Valcea se va intoarce miercuri.

Premierul Victor Ponta a declarat ca guvernul pregateste "o privatizare de succes" pentru Oltchim in cursul anului viitor si a recunoscut "esuarea" procesului in aceasta toamna.

"Scopul nostru este de a indeparta acest roi de profitori si de a pregati, probabil anul viitor, o privatizare de succes cu o companie rezonabila. Am spus ca incercam o privatizare in septembrie, dar faptul ca a esuat nu e vina noastra", a declarat Ponta, la sediul PSD.

Dan Diaconescu nu a semnat contractul cu Ministerul Economiei, pentru privatizarea Oltchim, invocand o serie de nereguli in continutul documentului. Premierul Victor Ponta i-a cerut lui Dan Diaconescu sa aduca banii imediat, pentru privatizarea Oltchim.

"Am sperat sa semnam azi si sa platim. E un soc mare, sa vedem ca e o batjocura de contract", a declarat presedintele PP-DD.

Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a declarat ca Dan Diaconescu trebuie sa faca dovada ca are banii pentru ca, daca nu face plata in 10 zile, va pierde contractul.

Business24 prezinta in format LIVE TEXT principalele evenimente si declaratii ale zilei, pe tema privatizarii Oltchim:

- Discutiile de la Guvern s-au incheiat.

- Dan Diaconescu a parasit Romania, in jurul orei 17.00, cu o cursa aeriana spre Munchen (Germania) si va reveni in tara miercuri dimineata, pentru a continua discutiile privind incheierea contractului de privatizare la Oltchim, au declarat surse apropiate situatiei, potrivit Mediafax.

- Concluzia dicutiilor purtate pe tema negocierilor pentru contractul de vanzare-cumparare a combinatului Oltchim: Ce a facut Dan Diaconescu este inselaciune, potrivit unor surse oficiale citate de Realitatea TV.

- Victor Ponta: Cei de la FMI ne-au spus foarte clar ca era important de dat semnalul de vointa politica pentru ca, pana acum, in ultimii ani au fost mintiti de fiecare data. Problema Oltchimului nu a a parut in vara asta. Problema Oltchimului care este in pierdere si primeste mereu bani de la stat este din 2007, prima data, dar in 2009 s-a accentuat. Premierul a mentionat ca a cerut o derogare de la FMI, pentru privatizarea Oltchim..

- Premierul Victor Ponta a declarat ca Adriean Videanu, in intelegere cu fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, ar fi fraudat statul roman cu 500 milioane de euro, printr-un imprumut garantat de stat, in 2009.

- Victor Ponta a mai spus ca il va demite pe Daniel Chitoiu, daca este responsabil pentru esecul privatizarii Oltchim.

- OPSPI a anuntat ca nu va mai comenta nimic pe baza licitatiei, pana nu se trage o concluzie in mod oficial privind realitatea ofertei facuta de Dan Diaconescu.

- Negocierile pentru contractul de vanzare-cumparare a actiunilor Oltchim au fost reluate de reprezentantii Ministerului Economiei si avocatii lui Dan Diaconescu.

- O reuniune a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a fost convocata pentru joi, iar pe ordinea de zi ar putea fi inclus si subiectul privatizarii Oltchim, potrivit unor surse oficiale.

Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu: Nu cumparam o garsoniera, ci un combinat

- Noi nu suntem in masura sa facem controale fiscale, ca sa vedem care este situatia Oltchim. Ministerul Economiei a spus ca ne ofera aceste date.

- Semnarea contractului trebuia sa fie la 10.12. Din punctul nostru de vedere, nu cumparam o garsoniera, cumparam un combinat. Parerea mea este ca discutiile vor fi aprige. Ministerul isi va sustine punctul de vedere si noi pe al nostru. Ne-am dorit sa avem informatiile care provin de la organul de control si care nu sunt pe site-ul bursei.

Declaratii Daniel Chitoiu, ministrul Economiei: Privatizarea esueaza doar daca Diaconescu nu plateste

- Privatizarea Oltchim esueaza doar daca domnul Diaconescu nu plateste la timp si daca nu-si asuma clauzele contractului. Situatia nu putea fi prevazuta, atat timp cat a prezentat angajamentele.

- Suntem obligati sa asteptam termenul de 10 zile pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare si pentru plata pretului pe actiuni.

Declaratii Cornel Cernev, lider sindical la Oltchim: Este o mica neseriozitate, din partea tuturor

- Contractul e in regula. Lipsesc niste informatii, dar statul incearca sa redacteze aceste raspunsuri si sa le dea clientilor in cel mai scurt timp posibil.

- Domnul Diaconescu ne-a spus ca va plati salariile, in calitate de nou proprietar. Avand in vedere ca oamenii sunt nelinistiti, ca acest lucru va mai dura inca 10 zile, iar in posesia actiunilor va intra in februarie, trebuia sa fie liniste acolo.

- Este o mica neseriozitate, din partea tuturor. Fiecare vrea sa-si faca imagine. Ministerul vrea sa raspunda la toate obiectiile, astfel incat sa nu aiba ce sa le reproseze. Contractul nu se modifica. Sunt obiectii asupra unor anexe din contract, cu privire la decizii in instanta.

- Ministerul si-a luat niste angajamente fata de noi. Suntem la masa de discutie cu ministerul, cu domnul Vulpescu. El s-a angajat ca banii care se iau din privatizare se duc la Oltchim.

Declaratii Victor Ponta, la sediul PSD: Pregatim o privatizare de succes anul viitor

- Asa-zisul castigator nu a avut nici banii, nici intentia de a deveni actionar. Impreuna cu Ministerul Economiei, vom aproba planul urmator, pentru ca, in cel mai scurt timp, sa gasim un investitor serios.

- Bataia de joc nu poate ramane fara consecinte. Probabil ca domnul Diaconescu ar fi preferat sa nu-l primim la licitatie, ca sa spuna pe urma ca el ar fi salvat combinatului. Acum s-a dovedit adevarul, ca nu are nici un ban.

- Scopul nostru este a de a indeparta acest roi de profitori si de a pregati, probabil anul viitor, o privatizare de succes cu o companie capabila. Este si campanie electorala. Este un dublu interes: al celor de la PDL, de a ascunde fraudele din ultimii ani si al domnului Diaconescu, de a castiga capital politic.

- Conversia creantelor in actiuni am vrut s-o facem, dar actionarul minoritar, PCC, s-a opus.

- Astazi voi avea o intalnire cu ministrul Economiei, care trebuie sa prezinte modul in care a fost selectat consultantul, iar consultantul trebuie sa prezinte cum a stabilit procedurile.

Adriean Videanu: Cerem de urgenta demisia Guvernului

- Vom sesiza inclusiv organele abilitate ale statului, sa verifice care au fost conditiile prin care guvernul a modificat conditiile de vanzare ale Oltchimului, aprobate de Comisia Europeana.

- Cerem de urgenta demisia guvernului Ponta. Este singurul reponsabil de inchiderea combinatului Oltchim si de esecul privatizarii Oltchim. Maniera in care a aprobat prin memorandum procedura de privatizare a insemnat esec.

Victor Ponta: Daca Diaconescu are banii, sa ii aduca imediat

- Daca Dan Diaconescu are banii, daca ii da Videanu banii, sa ii aduca imediat. Dupa care, o sa avem grija ce se intampla cu locurile de munca. Guvernul a platit si salariile pe luna iulie, le vom plati si pe luna august si vom gasi o solutie de a salva combinatul si locurile de munca, insa hotii ca Videanu si impostorii pe care ii baga in fata, vor raspunde in fata legii si in fata oamenilor, pe 9 decembrie.

Dan Diaconescu nu a semnat contractul:

- Am sperat sa semnam azi si sa platim.

- E un soc mare, sa vedem ca e o batjocura de contract.

- Noi am venit pregatiti cu contracte de 1000 de pagini, asa cum este normal pe un bun care face aproape doua miliarde de euro.

- Sunt o suta si ceva de inadvertente in contract, descoperite in aceste ore de colegii mei avocati, nu cunoastem rezultatele controlului facut in weekend la Oltchim, noi am cumparat vineri o unitate, din care poate, pana astazi, au disparut o sumedenie de lucruri.

- As fi vrut sa semnez, dar guvernul a facut o surpriza neplacuta poporului.

Cand am venit sa semnez contractul, in afara de stampila adaugata pe vechiul contract, nu exista nicio diferenta. Nu s-au sinchisit nici sa treaca numele cumparatorului.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu: Raspund cu functia, daca privatizarea esueaza

- Din punct de vedere legal, este o licitatie absolut corecta. Procesul de privatizare a fost conceput de un consultant, una din cele mai mari firme in domeniul, PriceWaterhouseCoopers. Compania a fost selectata de guvernul Boc.

- Problema nu este daca nu vor ajunge astazi banii, ci ca in 10 zile, contractul de vanzare-cumparare sa se incheie, iar domnul Diaconescu sa vireze cei 45 milioane de euro. Contractul de vanzare-cumparare se semneaza in 10 zile iar inchiderea lui se poate face in 6 luni

- Ministerul Economiei si OPSPI, in ultimele doua luni de zile, au intreprins toate demersurile pentru un imprumut de 40 de milioane de euro, capital de munca si salarii. Am avut doua variante: credit de la banca, cu garantie de stat. Nu au putut fi acordate. A doua varianta a fost acordarea unui ajutor de salvare, tot de 40 milioane de euro. Iar statul, drept actionar majoritar, sa asigure capital de 20 milioane de euro. Ajutorul presupune un imprumut, care se returneaza dupa sase luni. In conditiile in care Dan Diaconescu s-a angajat sa vireze banii la semnarea contractului, plus alte sume importante de bani pentru finantarea activitatilor si salariilor la Oltchim, nu mai este cazul pentru acest ajutor.

- Raspund cu functia daca privatizarea esueaza.

Declaratii Dan Diaconescu, de la ministerul Economiei

- Masinile serviciilor secrete ne urmaresc pas cu pas. Pentru prima oara, cel care a castigat licitatia este amenintat de guvernanti cu inchisoarea. Noi vrem sa platim azi salariile si pretul pe actiuni. Sa vedem daca si guvernul va accepta.

- Am vazut ca oferta noastra este deja publica. Reiese clar ca avem banii. Investitorul este poporul roman, care trebuie sa salveze acest combinat sub orice forma.

Declaratii Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social

- Din punctul nostru de vedere nu este niciun motiv de amanare a semnarii contractului. Daca Dan Diaconescu vrea inca 10 zile de promovarea gratuita pe seama Oltchim si daca vrea sa faca din privatizare Oltchim un gen Elodia este treaba dumnealui.

- Despre planul de rezerva anuntat de Ponta: Eu prefer sa nu intru in detalii despre acest plan de rezerva. Este un plan care duce la continuarea activitatii si la protejarea combinatului de la lichidare. Daca in 10 zile nu se semneaze contractul cu Dan Diaconescu atunci apelam la planul de rezerva. Acest plan nu include un alt actionar.

Remus Vulpescu, presedinte OPSPI:

- Contractul este gata, este pregatit de semnare. Cel mai important acum este plata la semnare.

- La oferta de cumparare Dan Diaconescu ne-a propus si si-a asumat niste facilitati pentru Oltchim care nu mai necesita ajutor din partea statului. Daca banii nu se primesc, contractul nu se semneaza.

- Pentru ca Dan Diaconescu sa isi pastreze calitatea de actionar este necesar ca in cel mai scurt timp trebuie sa faca dovada ca detine sumele.

- Nu am cerut informari de la Serviciiile Secrete

- Nu au fost concesii acordate de noi.

- Asa cum am spus pentru linistirea creditorilor si a opiniiei publice este bine ca Dan Diaconescu sa faca dovada ca dispune de sumele pe care le-a mentionat.

Dan Diaconescu, actionar majoritar Oltchim

- Nimeni nu mai vorbeste de combinat in ultimele zile. Pe de alta parte, este prima ora cand guvernantii nu felicita pe cel care a castigat licitatie publica.

- Eu vreau sa semnez. Sa vedem daca vrea si guvernul sa semneze. Investitorul este poporul roman care trebuie sa salveze acest combinat sub orice forma.

Judecatoria sectorului 1 reia, luni, procesul in care Dan Diaconescu este acuzat de santaj.

Dan Diaconescu trebuie sa plateasca suma de 203 milioane lei, cu care a fost adjudecata licitatia pentru privatizarea combinatului.

"Ar fi existat, legal, un termen de 10 zile pentru incheierea contractului (...) Pretul trebuie sa fie platit la semnarea contractului. Dar putem sa il semnam si luni dupa-amiaza si marti', a declarat, vineri, la finalul licitatiei cu oferta in plic, Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

Acesta a precizat ca "toate detaliile privind contractul de privatizare s-au aflat in caietul de sarcini cu care Dan Diaconescu a participat la licitatie".

Dan Diaconescu a anuntat vineri ca se va asocia cu alti investitori, va finaliza procesele cu PCC, actionarul minoritar al combinatului, si ca dispune de suma de 203 milioane lei pentru semnarea contractului de vanzare - cumparare cu statul roman.

"Vor veni si parteneri de afaceri alaturi de noi, procesele dintre actionarul majoritar si minoritar vor lua sfarsit", a afirmat Dan Diaconescu.

De asemenea, acesta a subliniat ca are nevoie de ajutor din partea statului roman pentru cumpararea Arpechim.

"Avem nevoie din partea statului sa ne ajute sa cumparam rafinaria de la austrieci si CET-urile, mina de sare de langa combinat. Este o rugaminte, nu are legatura cu licitatia in sine", a spus Diaconescu.

Investitorul a adaugat ca este pregatit si pentru licitatiile pentru CFR Marfa, CFR Calatori si Tarom.

Dan Diaconescu a fost declarat vineri castigator al licitatiei cu oferta in plic pentru achizitionarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim Ramnicu Valcea. Oferta depusa de acesta a inregistrat punctajul maxim, de 100 de puncte, oferta fiind in valoare de 203.149.054, 08 lei.

Oferte pentru pachetul de actiuni au mai fost depuse de Chimcomplex Borzesti, care a obtinut 9,26 puncte, si AISA Invest - 14,77 puncte.

Creantele Electrica si AVAS nu s-au vandut.

Pentru creanta AVAS o fost depusa o singura oferta, in bloc, de catre PCC, oferta ce a primit 0,74 puncte. Pentru creanta Electrica, oferta Chimcomplex Borzesti a intrunit 30,7 puncte, insa pretul minim pentru care Electrica ar fi fost dispusa sa vanda creanta era mai mare decat cel oferit, motiv pentru care creanta nu s-a vandut.

Dupa primele sase luni din acest an, Oltchim a raportat pierderi de 188,236 milioane de lei si datorii de peste 2,6 miliarde de lei. Platile restante depaseau 910 milioane de lei. In primele sase luni din 2012, Oltchim a derulat afaceri de 540,6 milioane de lei.

Oltchim Ramnicu Valcea a incheiat anul 2011 cu pierderi nete de 278,342 milioane lei si datorii de peste 2,539 miliarde de lei.

Compania are un numar mediu de angajati de 3347 persoane.

Pareri impartite printre angajatii Oltchim, privind preluarea combinatului de catre Dan Diaconescu

Salariatii Oltchim au pareri diferite in privinta preluarii de catre Dan Diaconescu a combinatului, unii fiind pesimisti, iar altii increzatori si spun ca asteapta "mai multe fapte de la noul patron" si ca vor sa vada cu ce idei va veni acesta, adaugand ca, in caz contrar vor continua protestele.

"Deocamdata asteptam mai multe fapte si asteptam sa se livreze banii pentru Oltchim, pentru repornirea instalatiilor. Asta ne intereseaza cel mai mult. Ne mai intereseaza sa ajungem si cu salariile cat mai aproape de eliminarea restantelor, sa vedem toti banii. Speram sa fie ceva serios cu domnul Dan Diaconescu si sa nu ne amageasca. Vom fi cu el si ii uram succes, dar sa nu ne amageasca. Daca nu se va rezolva situatia, ne vom gandi ce vom face. Noi am intrat in greva foamei pentru locurile de munca si putem sa reintram oricand. Pentru noi a fost o surpriza, dar cred ca nici dansul nu a crezut, dar daca a intrat in hora, in jocul asta, trebuie sa joace. Noi credem ca va demonstra ca poate si il asteptam cu incredere", a declarat un salariat al Oltchim citat de Mediafax.

Un alt angajat a declarat ca-l asteapta cu incredere pe Dan Diaconescu pentru a constata ce idei are noul patron si spune ca "daca vine cu idei bune" angajatii vor sta "linistiti", iar daca nu, vor continua protestele.

"Ce-as putea sa mai spun? Decat ca as fi multumit ca ar pastra locurile de munca si ar debloca repede banii pentru pornirea instalatiilor in Oltchim. Oamenii nu au bani, sunt disperati de doua saptamani. Am primit restul de lichidare pe iulie, dar avem bani de primit pe august si septembrie. Sa vedem cu ce idei bune vine noul patron. Daca vine cu idei bune stam linistiti, daca nu continuam protestele", a declarat un alt salariat al Oltchim.

Alt angajat al Oltchim Ramnicu Valcea spune ca venirea lui Dan Diaconescu este un castig pentru combinat si pentru intreg judetul Valcea.

"Sigur are forta financiara, altfel nu s-ar fi antrenat la asa ceva. Suntem foarte multumiti ca a venit domnul Dan Diaconescu, suntem foarte multumiti pentru intreaga societate si pentru intregul judet Valcea", a declarat alt salariat al Oltchim.

Sambata, la Slatina, unde a vizitat o fabrica producatoare de tevi metalice, detinuta de o companie rusa, premierul Victor Ponta declara ca si-ar fi dorit ca si la Oltchim Ramnicu Valcea sa fi investit tot o firma ruseasca.

"O spun aici intr-un moment destul de special. Mi-as fi dorit, domnule ambasador, ca si la Olchim sa fi avut un mare investitor din Rusia. Nu s-a putut de data aceasta, ma gandesc in primul rand, asa cum ma gandesc si aici, la Slatina, la siguranta locurilor de munca, pentru cei de acolo, si la semnalul pozitiv pentru economia Romaniei, care are nevoie de semnale pozitive, si mai putin de spectacole mediatice care nu tin nici de foame, nici de frig, si nici nu ne-ajuta sa mergem mai departe. Ne dorim, la fel ca si dumneavoastra, trei lucruri de la TMK Artrom: salarii pentru angajati, profit pentru dumneavoastra si taxe la bugetul statului", a declarat premierul, sambata, la Slatina.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, presei, la Targu Mures, ca asteapta ca persoana care a castigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Ramnicu Valcea sa se prezinte in maxim zece zile cu banii, adaugand ca, in caz contrar, este vorba de o infractiune.

Victor Ponta a afirmat ca privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea implica mii de oameni care lucreaza acolo si o societate comerciala "extrem de importanta pentru romani".

Intrebat daca, in opinia sa, castigatorul licitatiei, Dan Diaconescu, nu dispune de banii respectivi, premierul a raspuns ca nu are dreptul sa se pronunte "pe nimic de acest gen", adaugand ca, daca acesta se achita de obligatiile pe care si le-a asumat o data cu depunerea ofertei, "va fi felicitat".

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Dan Diaconescu privatizare Oltchim, #Dan Diaconescu semnare contract privatizare Oltchim, #Dan Diaconescu actiuni Oltchim , #stiri Oltchim