Dan Diaconescu promite ca va plati banii salariatilor Oltchim

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 14:37
3516 citiri
Dan Diaconescu promite ca va plati banii salariatilor Oltchim

Dan Diaconescu a declarat, luni, ca va scoate de la banca trei milioane de euro pentru plata salariilor angajatilor de la Oltchim. Dan Diaconescu a discutat cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, mai multe variante pentru privatizarea combinatului Oltchim.

Diaconescu a spus ca nu vrea sa "semneze contractul in genunchi, fara clauza Arpechim".

Avocatii lui Dan Diaconescu au declarat ca in contractul de privatizare a combinatului Olchim nu exista nicio clauza potrivit careia trebuie achitati banii pentru privatizarea Oltchim, luni. Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a declarat ca in cazul in care Dan Diaconescu nu plateste pana luni cei 45 de milioane de euro pentru actiunile Oltchim, procesul de privatizare va fi oprit.

"Am cerut guvernantilor sa discutam despre Arpechim, Salrom, CFR, AVAS sau Electrica. Nimic nu s-a intamplat sus. Ne-am dat seama ca vanzatorul este ostil si total impotriva celui care a castigat licitatia", a declarat luni Dan Diaconescu, la Ministerul Economiei, unde se afla in negocieri pentru incheierea contractului de cumparare a Oltchim.

Combinatul trebuie repornit de urgenta, pentru ca intarzierea ar putea costa, din cauza problemelor tehnice, cateva zeci de milioane de euro in plus, a declarat Cornel Cernev, reprezentantul salariatilor Oltchim. Salariile angajatilor ar trebui achitate cat mai rapid, a spus oficialul.

Business24 va prezinta principalele momente ale zilei, pe tema privatizarii combinatului Oltchim.

- Intrevederea dintre premier si ministrii Finantelor si Economiei s-a incheiat

Mihai Diculoiu, lider sindicat Oltchim:

- Mi-a cerut Dan Diaconescu sa merg cu el la banca. Nu mai conteaza de ce. Important este ce se intampla cu societatea. In momentul de fata, societatea are nevoie de credit ca sa platim salariile. Sunt necesare credite si din alte surse financiare, unde trebuie sa se implice ministerul, astfel incat sa se reia activitatea.

- Noi am cerut acea suma de 40 de milioane de euro, dar, pana in momentul de fata, nu pot sa va spun care este motivul pentru care nu am putut sa accesam acest credit.

- Daniel Fenechiu: Diaconescu a mers in banca impreuna cu niste lideri sindicali. Nu stiu daca va scoate 1,5 milioane de euro sau 3 milioane de euro, va scoate salariile pentru luna august. Modalitatea prin care va achita banii, va depinde, exckusiv, de raspunsul de la Ministerul Economiei.

- Diaconescu are 1,5 milioane de euro in banca, jumatate din banii necesari pentru plata salariilor, potrivit RTV

Dan Diaconescu, la intrarea in banca

- Vom lua banii si vom astepta in continuare raspunsul oficial al Guvernului. Am vorbit mai devreme cu secretare domnului ministru de Interne. Speram ca ne ofera protectia necesara.

- E vorba de fondul de slarii de la Oltchim.

Dan Diaconescu este urmarit de televiziuni, in timp ce se indreapta spre banca pentru a scoate banii pentru plata sariilor restante la Oltchim.

- Timpul pe care l-am alocat noi raspunsului in vederea unei solutii legale pentru plata salariile de la Oltchim a expirat. Mergem la banca. Scoatem banii din banca si asteptam in continuare decizia in scris a Guvernului.

- Aratam banii, in primul rand. Pana una alta, aratam banii de salarii. Apoi vorbim despre ce ne arata guvernantii.

- Nu am primit inca statele de plata de la Oltchim.

- Vulpescu a parasit cladirea. Nu mai avem cu cine sa negociem. Noi vrem sa semnam astazi

- Firma olandeza care garanta ca Dan Diaconescu are bani intr-un cont HSBC nu exista, nefiind inregistrata la Registrul Comertului din Olanda, potrivit Romania TV.

- O firma fictiva s-ar afla in spatele lui Dan Diaconescu, potrivit unor surse citate de Romania TV. De asemenea, sursele spun ca presedintele PP-DD ar vrea sa retraga acte din oferta pentru Oltchim.

Dan Diaconescu: Firmele mele au de recuperat 6 milioane de euro

- Firmele mele au de recuperat aproape 6 milioane de euro si au datorii de 1,5 milioane de euro la stat.

- Am discutat cum a fost posibil ca un extras de cont de la HSBC sa ajunga in presa. Ministrul ne-a invitat sa facem denunturi penale

- Putem plati cele patru fonduri de salarii pana in luna decembrie. Eu, cu managerul pe care l-am gasit deja, sa pornim acest combinat

- N-ar fi mai bine sa negociem in liniste, sa ajungem la un acord sau dezacord, eu sa platesc salariile, combinatul sa fie repornit?

- E varianta ca noi sa fim scosi din licitatie. In acest caz, statul plateste o gramada de bani pentru redeschiderea lui si il scoate la privatizare in ianuarie. Dar nici atunci grupurile economice nu vor veni, pentru ca ele sunt parte din proiectul nostru, intr-un fel sau altul. I-am prezentat aceste lucruri.

- Daca nu semnam contractul banii de salarii vor fi pierduti. Banii de garantie 130.000 de euro se pierd

- Orice s-ar intampla de acum incolo tot noi vom fi cei care vor salva Oltchim. Nu depinde de mine, depinde de actualul guvern (n.red. plata salariilor restante)

- Dupa ce imi voi lua masuri asiguratorii ca nu voi fi incadrat si la fapta de dare de mita, daca voi dona banii la Oltchim, evident ca voi merge cu banii acolo.

- Vreau ca sumele sa intre astazi in conturile muncitorilor. Problema este insa ca trebuie sa gasim si o cale legala. Nu vreau sa fiu acuzat ca am dat vreo mita sau vreo spaga electorala.

- Nu vom semna in genunchi acest contract. Daca guvernantii nu vor dori sa introduca clauza Arpechim in contract...Negocierea in cadrul Erste Bank - BCR a durat un an si jumatate.

Dan Diaconescu - Nu semnam in aceasta forma

- I-am spus domnului ministru ca suntem gata sa-i platim 45 de milioane de euro acum, dar sa nu semnam acest contract in aceasta forma.

- Vrem sa cerem ca si creditorii sa vina la masa negocierilor. Plata integrala se face pana la data finalizarii, care va fi stabilita de comun acord cu cumparatorul, dar nu mai tarziu de data 14 februarie 2013.

- Contractul trebuie aprobat si de domnul ministru Chitoiu, dar el nu stia datele din contract.

- Ati fost mintiti ca acest contract nu trebuie negociat. Guvernul ne roaga sa negociem contractul. Negocierea este imperativa.

Felul in care se poate face plata, nu e si felul in care vom plati noi: cumparatorul are posibilitatea de la semnare si pana in fiecare zi (pana la momentul platii) integrale a pretului de cumparare a eventualelor penalitati de intarziere...sa obtina fondurile necesare pentru efectuarea integrala a platilor.

- Cel care liciteaza trebuie sa achite caietul de sarcini, garantia si apoi sa inceapa sa stranga banii, pe care ii poate achita la 6 luni de la semnarea contractului.

- Sper sa ne dam mana cu cei de la USL si PDL si sa rezolvam situatia. Eu pun ce bani am. Ii pot pierde, imi asum acest risc. Guvernantii pun niste bani din fondurile de rezerva. Combinatul se va redeschide, timp in care noi vom putea negocia, astfel incat sa avem un contract serios.

- Am impresia ca adevarata negociere de-abia acum incepe. Am cerut ca domnul Chitoiu sa participe la negocieri. Ne-a explicat ca nu are voie sa participe.

Noi vrem sa semnam si, dupa ce semnam, vom plati. Un om gata sa faca o donatie de milioane de euro mai are si alti bani in alte conturi.

Documente prezentate domnului ministru:

- Data finalizarii contractului ....nu scrie ca e data de 1 octombrie.

- Data 14 februarie 2013, data la care noi am fi putut semna acest contract sau plati;

- I-am propus ca impreuna sa ajutam la redeschiderea combinatului. Statul este proprietarul. Eu poate voi fi proprietar cand voi semna. Am spus ca poate maine e bine sa se redeschida combinatul, iar eu sa vin cu salariile

MECMA poate hotari cate zile ar dura negocierea acestui contract, dar pe noi nu ne-a intrebat nimeni.

Vrem sa cerem ca creditorii sa vina la masa negocierilor.

Ministerul Economiei i-a cerut scuze lui Diaconescu

- Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a prezentat scuze din partea sa, din partea Guvernului si a domnului Victor Ponta pentru toate acuzatiilor din ultimele 6 luni. Nu a stiut ce s-a intamplat in ultimele 6 zile in acea sala de negocieri.

- Am prezentat cererea in care noi dorim un punct de vedere legal al ministerului privind situatia salariilor. Adica, ce facem cu banii pe care-i vom ridica dintr-un moment intr-altul. Ministrul a spus ca va lua o decizie astazi privind felul in care noi am putea ajuta cu bani salariatii de la Oltchim.

- Am spus ca vrem sa aducem banii in cash. Ne-a rugat sa nu facem acest lucru. Am acceptat.

- Am un raspuns din partea Oltchim. Sindicatele vor ca noi sa aducem banii in combinat. Conducerea Oltchim ne saluta demersul, dar ne transmite ca abia maine vor putea lua o decizie

- Negocierile intrasera intr-un oarecare impas. Noi am cerut o stricta confidentialitate a lucrarilor si un comunicat comun din partea ambelor parti, asupra bunelor conditii si teluri pe care sa le avem impreuna. Vulpescu a respins aceasta mana intinsa. Am vorbit aproximativ 90 de minute. Voi spune doar o parte din lucrurile discutate.

- Am o rasturnare de situatie. In ultima ora si jumatate am fost in biroul lui Chitoiu. Noi am cerut aceasta intalnire.

Avocatii lui Dan Diaconescu, la Ministerul Economiei

- Cum iese Diaconescu de la ministru se duce la banca. Programarea este facuta deja de vineri.

- Nu exista niciun termen cu privire la semnarea contractului.

- Un contract de privatizare se poate semna in termen de 10 zile, dar nu in mod obligatoriu se va semna in termen de 10 zile.

- Nu am primit inca niciun raspuns cu privire la pozitia OPSPI cu privire la textele pe care le-am propus.

- Nu exista nicio obligatie sa se plateasca astazi banii. Nu ne-am asumat acest termen (de 10 zile) niciodata.

Vom lua masuri in consecinta. Nu pot sa va spun ce vom face. Diaconescu va lua o decizie dupa ce asculta opiniile noastre.

Constantin Roibu, fostul director Oltchim, la Romania TV

Constantin Roibu, fostul director al combinatului Oltchim a declarat, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca, in momentul de fata, restantele combinatului se apropie de 3,2 milioane de euro.

Roibu a explicat ca nu si-a dat demisia pentru ca "ar fi fost o lasitate din partea mea. Din pacate, nu am avut suficienta sustinere din partea actionarului majoritar".

Mariana Campeanu, Ministru Muncii

- "Ajutorul de urgenta se va da intr-o perioada de criza. Acum suntem intr-un proces de desfasurare legal. Probabil ca va fi o administrare sociala, care va incerca sa redreseze activitatea de acolo".

Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, la Romania TV:

- Suntem intr-o pauza tehnica. Discutia lui Dan Diaconescu cu domnul ministru este una intre investitor si ministru.

- Sunt niste probleme tehnice, nu avem Internet, sursele de alimentare cu energie electrica.

Adriean Videanu - In cazul Oltchim nu banii sunt marea problema, ci modul cum Guvernul a organizat licitatia

Intrebarea daca Dan Diaconescu are sau nu bani pentru a onora contractul de privatizare a Oltchim reprezinta o "tema falsa", marea problema in acest caz reprezentand-o procedura de licitatie creata de actuala guvernare in acest caz.

- Problema de fond este eroarea incredibila pe care a facut-o Guvernul prin aceasta procedura absolut nefireasca de privatizare. Cum e posibil sa se vina fara o garantie, fara dovada ? Sa vina oricine de pe strada sa liciteze, sa nu faci conversia creantei (conversia creantei AVAS in actiuni - n.r.). Este o nebunie intreaga procedura de licitatie. Guvernul este singurul vinovat, Guvernul Ponta. Nu cei care au licitat, ci Guvernul Ponta care a instituit si a creat aceste proceduri.

- Guvernul ar fi trebuit sa-si ia masuri de siguranta inainte. Trebuia depusa o garantie de buna executie a acestui contract. Acum vii, dupa ce ai parcurs toata procedura, sa constati ca nu au banii ?

Cornel Cernev, reprezentantul salariatilor Oltchim

- Situatia este de urgenta, pentru ca instalatiile nu mai pot ramane mult timp in conservare. Exista pericolul sa se cheltuiasca alte zeci de milioane de euro pentru repunerea instalatiilor in functiune.

- Salariatii au pareri impartite, dar din punctul meu de vedere, daca vor veni banii lui Diaconescu, ar trebui bagati pe cont, nu cu sacii de bani.

- Capitalul de lucru pentru o luna este de 40 de milioane de euro. Daca se va face o administrare eficienta a banilor, vom putea functiona la 65% din capacitate.

- Este nevoie si de un program de restructurare. Ar trebui sa ramanem cu 2.000 de angajati.

Dan Diaconescu, dupa negocierile la Ministerul Economiei

- Ne putem permite sa riscam cateva milioane de euro.

- Sa vedeti cat de mincinosi sunt acesti oameni. Nu vor sa treaca in contract vanzarea Arpechim.

- Nu aveti nicio proba ca as fi mintit vreodata pe cineva. Banii ii luam cand Ponta, Chitoiu si Vulpescu ne vor oferi o solutie legala.

- Am iesit din mijlocul negocierilor pentru a va face urmatorul anunt.

- Am incercat si astazi sa negociem cu actualul guvern felul in care vom putea plati salariile in avans.

- Am cerut guvernantilor sa discutam despre Arpechim, Salrom, CFR, AVAS sau Electrica. Nimic nu s-a intamplat sus. Au trecut doua ore moment in care ne-am dat seama ca vanzatorul este ostil si total impotriva celui care a castigat licitatia.

- Am cerut lui Vulpescu si OPSPI sa primeasca presa pentru a transmite in direct tot ceea ce se intampla acolo. Vulpescu a respins cererea

Cristian Dutescu, unul dintre avocatii lui Dan Diaconescu

- Orice negociere se incheie respectand principiul egalitatii partilor in fata legii si principiul libertatii de vointa.

- In scopul unei transparentizari totale, am rugat presedintele Comisiei sa permita mass-media sa asiste la negocieri. Refuzul reprezinta o dovada ca vanzatorul are o atitudine care poate fi interpretata ca ostila incheierii cu succes.

- Avem speranta ca totusi contractul va fi semnat. Vom incerca sa prezentam toate elementele de drept referitoare la negocierea acestui contract.

- Este in interesul partilor ca aceste negocieri sa fie transparente.

Mircea Cosea, analist economic

- Ministerul Economiei s-a dovedit nepregatit pentru o vanzare corecta si este nevoie sa se faca o noua oferta in primavara si pana atunci, sa se treaca la o administrare speciala, a declarat analistul Mircea Cosea, in cadrul unei interventii telefonice la B1TV.

- Dan Diaconescu inca nu este participant majoritar. Nu are niciun drept sa intervina in situatia financiara a combinatului. Dan Diaconescu nu este Mos Craciun, ca sa faca cadouri.

- Cine este Dan Diaconescu sa dea bani la oamenii astia? De ce nu da bani si la altii? Daca tot vrea sa fie salvatorul neamului, sa fie asa cum trebuie. Nu stiu cum i se permite lui Dan Diaconescu acest lucru.

- Sper ca aceasta asa-zisa privatizare sa fie o oglinda in care se ne vedem adevarata fata. Oltchim este cea mai curata expresie a coruptiei care exista in Romania, a statului care este preluat de grupuri de interese.

- Conducerea Oltchim este vinovata de tot ceea ce s-a intamplat, dar a avut acordul guvernelor. Au fost guverne care au tacut si nu au facut nimic.

- Dan Diaconescu are meritul de a aduce la lumina una dintre cele mai importante pierderi pe care le are economia romaneasca. Este o situatie pe care Dan Diaconescu nu o va rezolva, pentru ca Oltchim este intr-o situatie foarte complicata.

- Acest combinat nu poate sa fie salvat decat din punct de vedere social, adica Guvernul sa gaseasca o cale de tine locurile de munca o perioda.

- Oltchim are monopolul materiei prime, a fost conceput pentru profit. A fost bagat in faliment prin furt si rau management. Piata nu a avut niciun rol.

- Nu exista nicio explicatie logica pentru disparitia Oltchim. A fost capusat si distrus pentru interese vizibile ale unor concurenti, dar in colaborare cu personaje politice din Romania. Este o continuare a clientelismului politic care ne-a adus in situatia in care Romania traieste numai din imprumuturi externe.

- Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a fost convocat la Guvern, pentru a discuta despre Oltchim.

Ionel Blanculescu, analist financiar

"Asistam la o reglare de conturi in politica romaneasca si nicidecum la negocieri din zona afacerilor, achizitiilor.

Cred ca nu mai putem sa discutam in legatura cu daca se vinde, daca se cumpara, daca se plateste.

Pentru noi, cei care ne desfasuram activitatea in acest domeniu, este cert ca operatiunea este imposibila.

Nu exista nicio cale logica pentru a se plati banii. Nu s-a nascut niciun om de afaceri, care sa fi creat 45 de milioane de euro si apoi sa fie de acord ca banii respectivi sa fie aruncati intr-o gaura neagra.

Si la Cupru Min s-a intamplat la fel. S-au oferit 200 de milioane de euro, in conditiile in care compania avea pierderi de un milion de dolari. Era logic ca acel pret nu va fi platit.

Asistam la un joc politic, care nu mai are legaturi cu lumea de afaceri.

Cred ca primul ministru a procedat corect. A spus clar ca astazi se inchide licitatia daca banii nu vor fi platiti, iar de maine dimineata sa incepem o procedura noua, inteligenta" - declaratii facute in cadrul unei interventii telefonice la B1TV.

Dan Diaconescu, la Ministerul Economiei

- Guvernul ori accepta un moratoriu din partea noastra, ori accepta ca presa sa intre in sala si sa vada felul in care se deruleaza negocierile.

- Oferta noastra clara, in scris, facuta acum cateva zile, de a plati salariile de la Oltchim, incepand cu astazi, pana cand contractul de privatizare se va incheia.

- Salariile vor fi platite ca donatii sau credit.

- Am depus o suma egala cu 200 de lei pentru fiecare angajat. De ce zice domnul Ponta ca nu are bani pentru salariile muncitorilor?

- Exista posibilitatea ca dupa adjudecarea licitatie sa se plateasca cel tarziu pana in luna februarie 2013 si sa se negocieze contractul in cazul Arpechim.

- Nu doresc nicio amanare. Noi semnam ca vom da 45 de milioane de euro. Sa se semneze si ei ca banii vor ajunge in combinat si nu la panselute... si borduri.

- Incepand de aseara noi am cerut demisia oficiala a domnului Ponta.

- Vrem sa se stipuleze in contract ca acest combinat nu se va inchide si ca nu se va disponibiliza niciun om.

- Nimeni nu poate semna un contract fara sa respecte cerintele sindicatelor.

- O sa vedeti bani cash. Vor veni dupa orele 12.00. Vor fi in curtea domnului Ponta.

- Mai mult decat a da salariile in avans pe 6 luni de zile nu cred ca mai intalniti pe altcineva, sa le dea fara niciun fel de hartie semnata.

Dan Diaconescu a declarat, luni dimineata, ca a solicitat prezenta presei la negocieri, pentru ca vrea sa arate "cat de mincinosi sunt acesti oameni". Patronul OTV a spus ca reprezentantii Guvernului si ai Ministerului Economiei "nu vor sa treaca in contract vanzarea Arpechim".

Inainte de reinceperea negocierilor la Ministerul Economiei, Dan Diaconescu a spus ca va aduce pana la pranz bani cash pentru plata salariilor restante ale angajatilor Oltchim. El a declarat ca va plati salariile in avans, pe sase luni.

Dan Diaconescu trebuie sa plateasca, astazi, 45 de milioane de euro pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim.

Liderul sindical Mihai Diculoiu

Salariile angajatilor pot veni si prin intermediul unor donatii, a declarat Diculoiu.

"Chiar domnul Remus Vulpescu, la mai multe intalniri, ne spunea ca nu este obligatoriu sa se semneze contractul de vanzare-cumparare, ci trebuie sa se desemneze castigatorul.

Contractul de vanzare-cumparare trebuia semnat intr-un termen de 3-4 luni.

Din declaratiile primului ministru si ministrul Economiei, Oltchim trebuie privatizat la pachest cu rafinaria Arpechim Pitesti.

Din punctul de vedere al functionarii in sistem integrat, este un studiu facut de catre firme specializate. El se leaga si din faptul ca din 1966 Oltchim functioneaza in sistem integrat cu rafinaria Arpechim.

Privatizarea trebuie facuta la pachet impreuna cu Arpechim Pitesti".

Ce se intampla astazi

Dan Diaconescu a declarat sambata seara ca "luni este ziua cea mai importanta" cand "vor depune niste plangeri penale, apoi vor merge la negocieri, la ora 9:00", subliniind astfel ca tot luni "vor merge la banca sa scoata banii de salarii si apoi sa mearga la Valcea", acest lucru fiind posibil "doar daca vor gasi o solutie legala".

Daca nu vor gasi o solutie legala pentru plata salariilor, patronul OTV spune ca "va trebui sa astepte pana cand Ponta gaseste solutia" sau pana cand vor gasi ei o alta varianta.

"Vom negocia (luni, n.red.) cu Guvernul acesle conditii imperative pe care noi le punem si eu cred ca e suficient pana acum tot ceea ce noi am oferit Guvernului, este arhisuficient, cred ca de acum incolo, daca Guvernul refuza toate aceste lucruri, cred ca muncitorii de la Oltchim sunt in mana Guvernului si nu mai este a noastra responsabilitatea de luni seara incepand", a mai spus castigatorul licitatiei pentru privatizarea combinatului Oltchim.

Dan Diaconescu a declarat, sambata, ca va aduce luni trei milioane de euro, "in saci", pentru plata salariilor angajatilor Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) si ca a prezentat OPSPI o varianta de finantare a companiei cu 91 milioane dolari, cu sprijinul Eximbank.

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru actiunile detinute de stat la Oltchim, acesta oferind cel mai mare pret, de 203,149 milioane lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#privatizare Oltchim Dan Diaconescu, #privatizare Oltchim preluare actiuni, #privatizare Oltchim salarii angajati , #stiri Oltchim