Dan Diaconescu: Toata planeta este interesata sa cumpere Oltchim

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 17:07
3228 citiri
Dan Diaconescu: Toata planeta este interesata sa cumpere Oltchim
Sursa foto: gandul.info

Diaconescu a declarat, la intoarcerea in tara, ca se afla in cautarea unor noi piete de desfacere si ca toata planeta vrea sa cumpere combinatul.

Actionarul majoritar al combinatulul Oltchim a mai adaugat ca va semna contractul pentru privatizare doar daca Guvernul va accepta conditiile pe care le impune.

"Toata planeta este interesata sa cumpere Oltchim", a declarat Dan Diaconescu, miercuri, la sosirea pe aeroportul Otopeni. "Eu vreau, cu prietenii mei, sa redeschidem Oltchim. Poate de luni, daca guvernul o sa accepte conditiile noastre, sa redeschidem. Foarte multi oameni, foarte multe grupuri economice au incredere in noi", a precizat patronul OTV.

Business24 va prezinta in format live text cele mai noi informatii cu privire la situatia combinatului Oltchim Ramnicu Valcea.

16:55 - Radu Olaru, directorul Oltchim

Radu Olaru, directorul Oltchim, a declarat ca statul poate sa ia orice decizie in ceea ce priveste combinatul pentru ca este actionar majoritar. Oficialul a spus ca s-au cerut rapoarte legate de activitatea comerciala a societatii in ultimul an si jumatate. "Am dat chiar mai repede decat ni s-a cerut toate situatiile solicitate", a spus Olaru.

Acesta sustine ca la Oltchim situatia este dramatica. "Sunt proteste, nemultumirea este crescanda, situatia este dramatica. Promisiuni foarte multe, realizari foarte putine".

Pana in data de 5 octombrie vor exista bani care urmeaza sa fie incasati in baza livrarilor pe care Oltchim le-a facut in cursul lunii august. "Pana acum avem confirmari ca o banca a blocat banii", a mai adaugat Olaru.

Dan Diaconescu solicita plata salariilor la Oltchim

Diaconescu solicita plata salariilor la Oltchim si garantii ca societatile de stat nu cer insolventa.

"Vrem sa clarificam astazi (miercuri - n.red) trei lucruri esentiale. Statul trebuie sa reglementeze situatia salariilor angajatilor Oltchim. Sindicatul Oltchim are o solicitare, pe care ne-am insusit-o si noi, ca pana la data semnarii contractului statul sa plateasca la zi salariile angajatilor combinatului.

"Dorim ca OPSPI sa garanteze ca nicio societate de stat creditoare, ca Electrica, CFR sau Salrom, sa nu ceara, dupa semnarea contractului, insolventa Oltchim. Mai cerem obligarea partilor semnatare ale contractului la stabilileasca modalitatea concreta prin care vom putea prelua rafinaria Arpechim", a declarat Daniel Fenechiu, unul dintre avocatii lui Dan Diaconescu.

Avocatii lui Dan Diaconscu cer modificarea contractului pentru privatizarea Oltchim. Daniel Fenechiu sustine ca in acest moment se fac schimburi de date si ca vrea sa discute cu reprezentantii ministerului Economiei modificarile din contract.

Guvernul ar putea veni cu bani la Oltchim cel mai devreme in noiembrie

Oltchim ar putea primi bani de la stat printr-un ajutor de salvare cel mai devreme in luna noiembrie, intrucat operatiunea este conditionata de avizul Comisiei Europene, iar in astfel de cazuri termenul de raspuns al Buxelles-ului este de 30 de zile, mult mai scurt fata de alte scheme de ajutor.

"In astfel de situatii, raspunsul Comisiei Europene este mult mai rapid, intrucat se presupune ca ai o urgenta, vrei sa tii o companie in viata. Totusi, termenul este de 30 de zile de cand se primeste notificarea", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la solicitarea Mediafax.

El a explicat ca un astfel de ajutor poate fi acordat pe o perioada de cel mult sase luni, atat sub forma de bani, cat si sub forma de garantii. La finalul celor sase luni, autoritatile trebuie sa prezinte un plan de restructurare care sa fie acceptat de Comisia Europeana, iar, in caz contrar, intreaga suma va fi rambursata, inclusiv cu dobanzi si penalitati.

"In principiu sunt niste bani cu care poti sa tii firma in viata timp de sase luni sase luni (...) Se ia in calcul EBIDTA de anul trecut, care probabil e negativa, plus amortizarea, plus diferenta dintre capitalul circulant de la momentul T0 si la T1 si o impart la doi (...) Am cerut niste date de la combinat, pentru a face o estimare, dar nu le-am primit pana acum. Fundamentarea pentru ajutorul de stat o va face insa Ministerul Economiei", a completat Chiritoiu.

Premierul Victor Ponta l-a amenintat pe seful privatizarii Oltchim, Remus Vulpescu, caruia i-a cerut sa explice de ce licitatia nu a putut fi amanata. Ponta a precizat ca isi doreste un proces de privatizare mult mai bun.

In sedinta de Guvern de miercuri, Ponta s-a adresat Ministrului Economiei caruia i-a cerut sa prezinte strategia pentru administrare speciala si sa fie pregatit indiferent daca se semneaza sau nu contractul.

Situatia de la Oltchim, dezbatuta de Ponta cu directorul SIE

16:30 - Corneliu Cerchez, unul dintre liderii sindicali de la Oltchim

"Ne intereseaza foarte mult sa reluam activitatea.

Sunt vreo trei banci (n.r. care au blocat banii Oltchim), nu vreau sa dau nume. Sumele se ridica la cateva sute de mii de euro. Datoriile noastre la banci sunt mai vechi, iar sumele care ne intra sunt blocate direct de banci.

Nu trebuie sa fim noi prezenti la negocierea proiectului de contract. Ne dorim sa stam de vorba cu viitorul patron. Daca nu se finalizeaza trebuie sa stabilim pasii cu ministrul.

Este normal ca cel care cumpara societatea sa o cumpere fara drepturi salariale restante.

Exista procedura greoaie de revocare a liderului de sindicat. Cei care sunt azi la discutii nu mai reprezinta pe nimeni. Diculoiu n-a mai fost pe platforma chimica de trei saptamani".

13:31 - Dan Diaconescu

"O sa vedeti insemnatatea Oltchim in plan international. De acum incolo nimeni sa nu mai fure si sa dea la fier vechi nicio intreprindere din Romania.

Statul roman are in clipa asta o garantie depusa de mine, e adevarat, o suma destul de mica, dar pe care ar putea s-o foloseasca la plata salariilor celor mai nevoiasi dintre angajatii Oltchim.

Fara noi nu ati fi aflat niciodata ce jaf pregateau guvernantii la Oltchim".

13:25> - Dan Diaconescu, la intoarcerea in Romania

"Am fost in Germania, in Franta, in Spania, in Monaco si astazi am fost in Austria. Am revenit acasa. La ora 14.00 am o intalnire foarte importanta. NU va pot confirma si nici infirma (despre ambasada SUA).

Cu ocazia salvarii Oltchimului...cautam piete noi de desfacere, sa achizitionam materii prime la preturi cat mai mici si cat de repede sa reluam activitatea. Nu pot ei inchide combinate, cate putem redeschide noi.

Am discutat pe avionul de intoarcere cu domnul ministru Liviu Pop, cu care am fost in acelasi avion.

Vrem sa aratam Romaniei ca se poate si apoi sa ma urmeze si altii in celelalte privatizari. Este important sa strangem fonduri suficiente pentru Tarom si pentru CFR si apoi sa vorbim despre Electrica si Hidroelectrica.

Vrem ca acest guvern, care ne ameninta cu inchiderea curentului, care ne ameninta cu introducerea in faliment a Oltchim, cu acest guvern trebuie sa avem incredere...

Vom semna contractul cand guvernul va accepta conditiile noastre.

Cei din SIE erau la cativa metri de noi la toate intalnirile.

Este prima privatizare din Romania televizata in direct.

Ati fost dezinformati, noi am cerut termenul de 10 zile, PCC avea un termen de 3 luni.

Coinvestitorul meu este poporul roman. Alaturi de el va fi o echipa de manageri straini care va gestiona acest combinat pana va intra pe profit.

In cazul Tarom si CFR se incearca schimbarea conditiilor de participare.

In seara aceasta voi pleca din nou din tara. Voi pleca intr-o alta zona in care e nevoie de contacte si de stabilirea unor relatii fructuoase pentru Romania.

Ati auzit de la serviciile secrete tot ce s-a intamplat in cursul acestor zile. Cazul Oltchim va devoala adevarata fata a clasei politice din Romania.

Daca e nevoie vom face si 15 ani ce inchisoare pentru salvarea Oltchimului.

Ministrul Chitoiu a avut niste declaratii echilibrate in ultimele zeci de ore. Singurele declaratii care au socat sunt cele ale prim-ministrului Ponta.

Nu sunt omul nimanui, sunt omul din popor, Dan Diaconescu, ajuns sa se lupte cu ciocoii pentru poporul roman.

Noi dorim si Arpechim, la pachet cu Oltchim, asa cum statul roman s-a angajat fata de FMI".

12:55 - Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, despre negocierile cu Guvernul

"Suntem la discutii despre situatia economica a combinatului.

Exista o solicitare a sindicatului pe care noi ne-am insusit-o. Sindicatul a solicitat sa fie incluse mai multe propuneri in contract:

- drepturile salariale restante sa fie acordate de catre MECMA inainte de semnarea contractului;

- sa se respecte legislatia muncii, Dan Diaconescu sa preia tot personalul;

- sa se mentioneze obligatiile cumparatorului si ale vanzatorului, astfel incat sa se reia functionarea combinatului impreuna cu Arpechim;

- sa se include clauze obligatorii care sa nu permita intrarea in insolventa.

Ministerul nu a venit cu propuneri noi".

12:18 - Dan Diaconescu ar fi speriat de AVAS

Dan Diaconescu este in Romania. "Sunt speriat de AVAS", ar fi spus acesta, potrivit unor surse Romania TV.

- O delegatie a angajatilor Oltchim ar urma sa se deplaseze spre Bucuresti, pentru a lua parte la negocierile care vor incepe la ora 17.00, potrivit Realitatea TV.

- Potrivit unor surse citate de B1 TV, Dan Diaconescu va avea discutii la Ambasada Statelor Unite ale Americii.

11:44 - Premierul Victor Ponta, in sedinta de Guvern, catre ministrul Economiei

"Domnule ministru, inteleg ca va vedeti astazi cu sidicatul. Luni, in functie de rezultatul final, se semneaza sau nu contractul, trebuie sa prezentati strategia noastra pentru administrare speciala, plata salariilor si repornirea activitatii si tot ceea ce inseamna pregatirea pentru un nou proces de privatizare, gandit mult mai bine.

Va rog sa explicati de ce nu s-a putut face conversia actiunilor si de ce nu s-a putut amana licitatia.

Va rog, domnule ministru, zilele acestea sa discutati in continuare cu conducerea actuala si cu sindicatele si sa va pregatiti pentru luni cu ambele variante".

11:38 - Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu

"Suntem in stadiul de negociere a contractului.

Eu negociez in raport cu instructiunile pe care le-am primit de la clientul meu.

Luni, autoritatile nu aveau nimic, decat draftul din caietul de sarcini. La sfarsitul negocierilor de luni am primit o varianta modificata, la 23.00, pe e-mail.

Pana in ora 14.00, ieri am trimis un set de propuneri.

Urmeaza sa agreem clauzele pe care le-am propus. Nu vreau sa negociez contractul prin presa.

Nu i s-a cerut sa faca dovada sumelor de bani pe care le avea in cont (lui Dan Diaconescu).

In momentul in care am cumparat caietul de sarcini, am inregistrat o cerere prin care am solicitat anularea partiala a datoriei catre AVAS, de peste 100 de milioane de euro.

Exista si echipa de management si planul de afaceri, domnul Diaconescu va detalia despre ce este vorba.

OPSPI nu este in masura sa schimbe conditiile licitatiei. Nu are suport legal. Opinia mea este ca Diaconescu ar trebui sa prezinte dovada faptului ca are banii".

11:12 - Liviu apostoiu, vicepresedintele "Cartel Alfa"

"Exista un sindicat reprezentativ, cu peste 2.000 de membri, din cei 3.400 de salariati, reprezentanti de Diculoiu.

Contestarea liderului nu vine din interiorul sindicatului, provine de la alti salariati.

Indiferent ce miscare se face pentru salariati este in regula, dar duce la lupte interne.

Conform celor agreate la ministerul Economiei de catre Diculoiu cu Ponta, s-a luat angajamentul ca indiferent de rezultatul acestei privatizari, ei nu vor lasa combinatul sa moara si vor aduce fondurile necesare, astfel incat oamenii sa poata sa munceasca pentru a-si lua banii.

In acest moment sustinem activitatea sindicatului.

Salariatii sunt folositi. Oamenii de acolo sufera si noi ne batem pe televiziuni si facem o campanie electorala nedeclarata".

11:05 - Marian Dumitru, liderul sindicatului Unirea

"Daca marti nu vor fi platite drepturile la zi, ne apucam sa luam autorizatii si de vineri suntem in regula legala sa demonstram in fata ministerul industriei. Daca este necesar vom lua si corturi.

Indiferent de cine va da bani, de marti vrem sa fim in Consiliul de Administratie sa monitorizam daca lucrurile vor curge catre punerea in functiune a instalatiilor.

Daca tot exista bani in fondul de privatizare, de ce nu s-ar plati anticipat?".

10:54 - Mihai Diculoiu, lider sindicat Oltchim

"Nu exista niciun risc asupra neplatii salariilor curente. Pe de o parte, procesul de privatizare se va desfasura asa cum este prevazut. Daca Dan Diaconescu reuseste sa semneze contractul cu clauzele pe care noi le-am semnat, avem garantia ca societatea va functiona si nu se vor pierde locuri de munca.

Daca esueaza privatizarea ministerul economiei va interveni pentru reluarea functionarii, pentru plata salariilor si intrarea in normalitate".

Situatia combinatului Oltchim ramane incerta, atat pentru angajati, cat si pentru statul roman, care nu stie daca va primi banii de la Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei de privatizare.

Angajatii de la Oltchim au hotarat reluarea protestelor, premierul Victor Ponta vorbeste de urmatoarea strategie de privatizare a combinatului, iar Dan Diaconescu refuza semnarea contractului.

Angajamentele asumate de Romania in fata institutiilor financiare internationale sunt, zilele acestea, extrem de incomode pentru guvernanti.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#privatizare oltchim, #proteste angajati Oltchim, #contract privatizare actiuni Oltchim , #stiri Oltchim