Exclusiv - Interviu Roibu, Oltchim: "Nu mi-am dat demisia. Vom salva Oltchim, daca ne lasa PPC in pace"

Miercuri, 31 August 2011, ora 13:18
3588 citiri
Exclusiv - Interviu Roibu, Oltchim: "Nu mi-am dat demisia. Vom salva Oltchim, daca ne lasa PPC in pace"

Constantin Roibu, cel blamat de toti pentru situatia dezastruoasa in care a ajuns Oltchim, spune ca nu este vorba de nicio demisie de la conducerea combinatului. Acesta doar s-a conformt legislatiei, care prevede ca, intr-o companie in care statul este actionar majoritar, functiile de director general si presedinte al consiliului de administratie nu pot fi ocupate de aceeasi persoana.

Constantin Roibu, cel blamat de toti pentru situatia dezastruoasa in care a ajuns Oltchim, spune ca nu este vorba de nicio demisie de la conducerea combinatului. Acesta doar s-a conformt deciziei statului, care prevede ca, intr-o companie in care statul este actionar majoritar, functiile de director general si presedinte al consiliului de administratie nu pot fi ocupate de aceeasi persoana.

"Eu am ales sa raman cu functia de director general", a declarat acesta pentru Bloombiz.

Roibu spune ca cei care il considera vinovat pentru distrugerea combinatului sunt platici de actionarul minoritar PPC, companie care, sustine acesta, are un singur scop. Sa falimenteze Oltchim pentru a scapa de concurenta. PCC, care a intrat in actionariatul Oltchim in urma cu trei ani, detine companii care concureaza cu Oltchim pe piata europeana.

Directorul general este convins ca poate scoate la lumina compania pe care o conduce si ca o poate aduce intr-un stadiu potrivit pentru privatizare. Singurul lucru necesar este retragerea PPC din board-ul combinatului.

In cazul in care statul va deci aducerea de management privat la Oltchim, Roibu si echipa sa isi vor infiinta o societate si va participa la concurs.

Ce efecte va avea demisia dumneavoastra din functia de presedinte al consiliului de administratie al Oltchim?

Nu mi-am dat nicio demisie. Nici nu m-am uitat astazi in presa sa vad ce s-a scris. Solicitarea Ministerului Economiei catre toate societatile la care statul are pachetul majoritar de actiuni este ca functia de presedinte a consiliului de administratie sa nu mai fie detinuta de directorul general. In aceste conditii, eu am optat pentru functia de director general si pentru pozitia de membru simplu in consiliul de administratie.

Timp de o luna de zile PPC a umplut presa cu stiri in care spuneau ca ei au solutii si variante pentru finantarea Oltchimului, conditia fiind demisia mea. In replica, eu m-am oferit sa-mi dau demisia daca ei vin cu o strategie care sa cuprinda modul de finantare, produsele pe care vor sa le fabrice, sursele de materie prima pe care le pot oferi.

Le-am zis sa prezinte in adunarea generala a actionarilor (AGA -n.r.), care a avut loc ieri, cum redreseaza ei societate. Si nu au fost in stare sa prezinte nimic. A fost, pur si simplu, o manipulare a mediului de afaceri si a angajatilor de la Oltchim. Nu au niciun fel de variante si niciun fel de solutii.

Cine va prelua postul de presedinte al consiliului de administratie?

Veti vedea saptamana viitoare.

Care sunt cele mai importante decizii luate in AGA de ieri?

Am aprobat finantari, am aprobat sa se dea anumite garantii pentru creditele pe care le avem de la BCR.

Care este motivul princip al divergentelor dintre dvs. si PCC?

Nu exista divergente intre mine ca persoana si PCC, ci intre conducerea combinatului si PPC. Acesta este un actionar ostil si un concurent al Oltchim.

Pe ei nu-i intereseaza redresarea companiei.

Ce actionar care doreste binele societatii se comporta cum se comporta ei? Sa dai in judecata bancile care vor sa-ti dea finantare, sa dai in judecata comisia interministeriala pentru a nu acorda finantare, sa faci interventii la Agentia de Mediu ca sa fie Oltchim amendata.

PCC cum raspunde acestor acuzatii?

Nu au niciun contraargument.

Ati fost acuzat in presa de management defectuos, spunandu-se ca ati adus Oltchim la sapa de lemn. Cum raspundeti acestor acuzatii?

Jurnalistii care au scris acest lucru sunt platiti de catre PPC. Faptul ca Oltchim este singurul combinat petrochimic care a ramas pe picioare in Romania si faptul ca s-a si dezvoltat demonstreaza contrariul a ceea ce spun acesti mercenari platiti de PPC. Cum va explicati ca pana la intrarea in actionariat a PCC-ului Oltchimul s-a dezvoltat si a functionat pe profit?

Numai cate reclamatii au facut la UE, blocand orice actiune de dezvoltare a societatii. Toate acestea demonstreaza "buna" lor intentie.

De trei ani de zile, de cand a intrat in actionariat, a lucrat numai impotriva intereselor Oltchimului, dupa care a platit niste mercenari din presa ca sa strice imaginea unui om si a managementului unei societati.

Asadar, spuneti ca vina exclusiva pentru ajungerea Oltchim in aceasta situatie este a actionarului minoritar?

Bineinteles. Avem dovezi.

Cat de seriosi sunt ei? Din 2009 au inceput sa iasa in presa cu articole platite in care spun ca Oltchim este in pragul falimentului si ca ei au bani in Polonia, pe care ii vor investi aici.

In acelasi timp, declarau in presa din Polonia ca nu sunt dispusi sa investeasca in Romania. Pai astia sunt oameni seriosi?

Daca dovezile impotriva PPC sunt atat de clare, de ce nu stopeaza statul aceasta situatie?

Pentru ca legislatia in Romania este asa cum este. Sunt actiuni in instanta impotriva lor.

Ce se va intampla in perioada urmatoare cu Oltchim?

In continuare, situatia este destul de dificila. Datorita actiunilor PPC-ului, ne este foarte greu sa actionam si sa ne finantam. Cea mai buna solutie, si asta si vrem sa facem, este integrarea Oltchim cu partea de petrochimie de la Pitesti (Arpechim - n.r.) si productia la capacitate maxima.

Noi am demonstrat si in primul semestru al anului ca functionarea la capacitate maxima duce la trecerea fabricii pe profit.

Important este sa fim lasati in pace pentru a putea functiona.

Asta va doriti sa se intample, insa ce credeti ca se va intampla de fapt?

Asta imi doresc si asta intentionam sa facem.

Ar salva privatizarea integrala combinatul de la faliment?

Ar fi o solutie, dar pana atunci mai sunt multe de facut.

Ce trebuie sa se intample pentru a avea loc o privatizare sanatoasa?

Sa functioneze fabrica, iar pentru asta trebuie sa fim lasati in pace de catre "concurenti" (PPC - n.r.).

Ar fi o solutie buna aducerea de management privat la Oltchim?

Ne vom inscrie la concurs. Toata echipa de la Ramnicu Valcea. Vom face o firma privata si ne vom inscrie la concurs pentru preluarea managementului.



Sursa foto Fin.ro

 

#adunare generala oltchim, #combinat chimic, #demisie roibu, #oltchim aga, #oltchim ppc, #oltchim privatizare, #oltchim somaj tehnic, #roibu oltchim , #stiri Oltchim