Imprumut pentru Oltchim: UE vrea sa discute mai intai cu ministrul Economiei

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 08:26
1423 citiri
Imprumut pentru Oltchim: UE vrea sa discute mai intai cu ministrul Economiei
Joaquín Almunia, comisarul european pentru Concurenta

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca scrisoarea privind intentia Guvernului de a acorda un imprumut de salvgardare Oltchim a plecat de vineri catre comisarul Almunia, el aratand ca acesta se va intalni saptamana viitoare si cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, pentru a discuta subiectul.

"Domnul ministru Chitoiu mi-a adus scrisoarea - care a plecat chiar de vineri - si am discutat si eu la telefon cu comisarul Almunia referitor la intentia noastra de a acorda acel imprumut de salvgardare catre Oltchim. Comiarul Almunia mi-a promis ca in cel mai scurt timp staful tehnic al DG Competition va analiza scrisoarea noastra si de altfel va si avea o intalnire probabil saptamana viitoare cu ministrul Chitoiu pe care o sa-l rog sa mearga la Bruxelles sa discute direct ultimele detalii", a spus Ponta.

El a aratat ca e important daca va exista un raspuns favorabil in acest sens, pentru ca orice masura in acest moment este utila.

"Dupa cum ati vazut, din cauza situatiei pe care am mostenit-o la Oltchim de atatia ani, acum orice leu pe care am vrea sa-l dam pentru plata salariilor si pentru repornirea combinatului este imediat luat de unul dintre creditori. Asa incat trebuie sa gasim solutia juridica prin care cand dam acel imprumut de salvgardare sau chiar cand bancile ar fi dispuse sa crediteze din nou, sa nu plece imediat banii din contul Oltchimului catre vreunul din creditori", a explicat Ponta.

Pana la viitoarea tentativa de privatizare, Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim sa fie acordat un imprumut pana in 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile.

Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, AVAS, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim vor infiinta Comitetul pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO), care-si propune plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor.

Combinatul chimic va fi restructurat si reorganizat, iar investitorul trebuie sa aiba o capacitate financiara care sa poata asigura operarea Oltchim si Arpechim la un nivel cat mai apropiat de capacitatea de productie potentiala a acestora.

Vitor Ponta: Nu am discutat cu ambasadorul rus despre Oltchim

Premierul a declarat ca nu a discutat la Guvern cu ambasadorul rus despre Oltchim, el precizand ca a avut loc o vizita oficiala a sefului comitetului mixt Romania-Rusia si a discutat despre relatiile economice bilaterale in perioada urmatoare.

"Nu am discutat cu domnul ambasador al Rusiei despre Oltchim, pentru ca nu aveam ce sa discut in acest moment despre Oltchim. Am avut o vizita oficiala a sefului comitetului mixt Romania - Rusia si am discutat despre relatiiile noastre economice in perioada urmatoare", a precizat Ponta.

Premierul s-a intalnit, la sediul Guvernului, cu ambasadorul Rusiei la Bucuresti, la intrevedere participand si ministrii Economiei si Finantelor.

La momentul intalnirii, in cladirea Guvernului s-a aflat si Remus Vulpescu, fostul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, care a derulat procedura esuata de vanzare a Oltchim, din luna septembrie.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#imprumut Oltchim Comisia Europeana, #imprumut salvgardare Oltchim Comisia Europeana, #restructurare Oltchim , #stiri Oltchim