Interviu Stefan Vuza: In 7 ani vom achita datoriile Oltchim

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 13:01
4733 citiri
Interviu Stefan Vuza: In 7 ani vom achita datoriile Oltchim

Omul de afaceri Stefan Vuza, unul dintre investitorii care au depus o oferta in cadrul procesului de privatizare a combinatului Oltchim, a declarat in cadrul unui interviu pentru Business24, ca datoriile companiei, de peste 700 milioane de euro, nu pot fi stinse in mai putin de sapte ani.

Omul de afaceri a vorbit despre privatizarea Oltchim, dar si despre ce alte scenarii ar mai putea fi aplicate, despre inchiderea combinatului, despre salariati si despre Arpechim, despre care a spus ca este o rafinarie de care Oltchim nu este dependenta.

Va asteptati ca procesul de privatizare a combinatului Oltchim sa fie amanat?

Remus Vulpescu, cand am depus la 11.00 oferta, ne-a chemat separat pe fiecare si ne-a zis de cele doua ordonante ale lui Diaconescu si sa ne facem o pozitie proprie, pana la 12.30, cand ne va intreba.

Deci, era un deznodamant asteptat.

E clar ca acesta amanare favorizeaza pe PCC. Este fara sens. Nimeni nu depune dosarele in trei zile, cum sunt rusii. Texte din astea, ca rusii cer caietul de sarcini in limba rusa...asta-i motiv? Sa fim seriosi, in business-ul asta totul se face in engleza. Mai asteptam, sa vedem ce se intampla in urmatoarele zile.

Probabil ca se va anula de tot, toata privatizarea. Sunt 50% sanse sa se amane sine die.

Credeti ca, daca procesul de privatizare se va amana inca o data, exista sanse mari ca Oltchim sa fie lichidata?

Nu, ci sa se porneasca fara atata graba in a converti datoriile in actiuni, in a reesalona, in a porni combinatul, in a functiona.

Combinatul Oltchim nu poate fi lichidat. Poate fi lichidat cu reorganizarea, dar nu poate fi lichidat cu faliment. El nu poate sa dispara. El nu este un restaurant si il demolam. El va ramane vesnic acolo. Se schimba doar actionariatul.

Chiar si lichidarea nu inseamna decat schimbarea actionariatului. Atat. Dar el va functiona. Este prea mare ca sa poata intra in faliment. Este imposibil de inchis un asemenea combinat, care are repercursiuni sociale pe toate liniile. Nimeni nu-si doreste inchiderea combinatului.

Bineinteles ca lichidarea ar deranja, vreo 6-9 luni, pana cand vine un nou proprietar. Pe cine? Pe salariati. Atat, dar el nu dispare.

Combinatul isi va reveni. Sa nu ne uitam ca acum este inchis pentru 60 de zile. Astea sunt trecatoare. Si in viata unui om sunt sincope, daramite a unui combinat. Este un organism viu. El nu dispare din economia noastra, pentru ca este bine facut, bine infipt.

Care sunt solutiile, atunci?

Vinde-l acum repede, dar cu mari riscuri de insolventa. Vinde-l in martie, la anul, mai elegant. Adica, deja cateva din creante sunt sunt transformate in actiuni sau sunt cumparate si atunci vin investitori mai multi. Sau intra in insolventa, care nu inseamna decat o licitatie, dar niciodata el nu va disparea.

Pentru salariati e de suferit, dar asta-i viata, se intampla. Si alte firme au suferit o perioada de trei luni, de sase luni.

S-a vorbit mult ca ar fi fost o strategie mai buna intrarea in insolventa, cum s-a intamplat la Hidroelectrica. Ati fi de acord cu o asemenea strategie?

E alta schema la Hidroelectrica. Insolventa are doua ramuri: reorganizare si faliment. La Hidroelectrica datoriile sunt foarte mici si isi pot achita datoriile in cei trei ani, cat este programul de reorganizare. Dar Oltchim nu are nicio sansa sa achite 703 milioane de euro in trei ani. Combinatul, la capacitate maxima, fara PVC, merge cu 300 de milioane de euro turnover. La 300 de milioane turnover ai 10% rata profitului. Deci tu castigi 30 de milioane.

Deci, insolventa cu reorganizare este utopie.

Care ar fi, atunci, strategia castigatoare??

Toate trei sunt. Continuarea privatizarii de acum este o strategie, reslefuirea datoriilor combinatului este o alta strategie si vanzarea lui pe la anul. Sau insolventa cu faliment, care inseamna cumpararea activului de catre noul investitor, care ulterior va porni din nou treburile.

Orice insolventa inseamna o noua societate, care cere din nou program de mediu, care dureaza vreo sase luni si care poate are alte date, decat cele de astazi.

Si strategia de astazi este buna, chiar asa, imperfecta. La Oltchim nu poate fi gasita o formula perfecta.

Va asteptati sa fie asa de putini ofertanti?

Daca citesti caietul de sarcini, te sperii ce este in Oltchim. Noi ne asumam minim sapte ani, daca suntem castigatori, sa achitam datoriile. Adica, sapte ani muncim pentru altii. Abia in anul opt muncim pentru noi.

4 milioane de euro, pretul de pornire a licitatiei, nu este o suma mica pentru un asemenea combinat?

Cu 4 milioane de euro cumperi si datoriile, care sunt 703 milioane de euro. Si cred ca daca mai trece o luna datoriile sunt 720 de milioane de euro. Nu cumperi o casa. Cumperi si activul si pasivul. Pretul aduna si aceste probleme, de 703 milioane, mai aduna si cele de mediu si pierderile colaterale, de 3 milioane de euro in fiecare luna, pana isi da drumul combinatul si atunci vezi care-i pretul.

Povestea nu este pretul, de 4 milioane, ca pot fi si 8 milioane de euro. Povestea sunt cele 703 milioane.

Dupa ce ai cumparat, ce faci? Aici e problema.

Cum trebuie tratata problema salariatilor?

Ceea ce stim sigur este ca acest combinat va functiona. Va functiona in doua etape, adica dam drumul la 80% din sectii din prima luna, iar PVC-ul si etilena se vor da drumul, probabil, in 2 ani de zile.

Pastram o mare parte din personal, iar abia in orizontul doi de lucru, pe termen mediu, 1-3 ani, Arpechimul, etilena si PVC-ul, sa fie date drumul. In primul an este imposibil, pentru ca sunt doi monstri, care sunt pe domeniul PVC-ului si care concureaza. Unul este China, care are deja baza in Grecia, si altul este chiar Ungaria. Deci, intri intr-o competitie, dar numai dupa ce vezi care este reactia vecinilor si, daca exista o impartire, o echitate, atunci faci o investitie.

Oamenii vorbesc doar de locuri de munca, dar nu de locuri de munca vorbim, ci de rentabilitatea locurilor de munca si de stabilitatea lor.

Toti cei care sunt la licitatie stiu ca pornirea Arpechim este o utopie. N-ai cum. Nu poti sa intri in lumea PVC-ului maine, cand tu te-ai oprit, n-ai functionat de atatia ani si in Balcani mai sunt doi producatori grei, care au pietele actuale. Cum sa intri tu peste ei? Cu ce?

In doi ani poti, dupa ce Oltchimul are un pedigree, isi rezolva situatia financiara, isi achita datoriile, atunci se pot face anumite reinvestitii in tehnologii. E logica normala, e logica simpla.

Ar putea functiona Oltchim fara Arpechim?

Oltchim functioneaza fara Arpechim, a functionat tot timpul.

Ar fi fost realist un scenariu de privatizare a Oltchim impreuna cu Arpechim?

Ar fi fost, dar inainte de privatizarea OMV, cand trebuia sa se imparta si o parte din piata romaneasca de produse octanice. Adica sa ai si o retea de desfacere a benzinelor. Arpechim este o rafinarie. O parte din produsele petrolului se duc in benzine. Alea trebuie sa le desfaci, nu le poti depozita. O alta parte, se duc in chimie si formeaza petrochimia de care povestim.

Deci tu trebuie sa ai solutii pentru benzine si motorine, ori tu nu ai benzinarii, nu ai statii de depozitare, nu ai statii de depozitare a petrolului.

Arpechim e doar o rafinarie, simpluta, si cu tehnologie veche. Petromidia are tehnologie modera. Brazi are tehnologie moderna. Arpechim e veche si arhaica.

Credeti ca amanarea ofertei de privatizare a Oltchim va aduce oferte noi?

Eu sper sa aduca, dar nu cred. Sa vina odata rusul ala! Il asteptam. 99% nu mai vine nimeni. Si daca ar veni, sa vina. Sa vina Gazprom, sa castige cel mai bun. E un proiect foarte greu, enorm de greu, si pentru Gazprom, si pentru toti.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#interviu Stefan Vuza Oltchim, #privatizare Oltchim Stefan Vuza, #datorii Oltchim , #stiri Oltchim