Lider sindical Oltchim: N-am discutat despre insolventa, vorbim abia joi

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 09:48
1532 citiri
Lider sindical Oltchim: N-am discutat despre insolventa, vorbim abia joi

Corneliu Cernev, liderul sindicatului din Oltchim, companie care va intra in insolventa, a declarat ca la sedinta Consiliului de Administratie al companiei, care a avut loc miercuri seara, nu s-a vorbit despre acest lucru, problema insolventei urmand sa fie discutata joi, la o noua sedinta a CA.

"Astazi (n.r. - miercuri), in sedinta Consiliului de Administratie, nu s-a discutat despre insolventa la Oltchim, ci s-au discutat doar punctele aflate oricum pe ordinea de zi", a declarat, miercuri, seara, liderul sindical Corneliu Cernev.

Acesta a precizat ca, in cursul diminetii de joi, va avea loc o noua sedinta a Consiliului de Administratie in cadrul careia va fi propusa in mod oficial declansarea procedurii de insolventa la Oltchim.

"Maine (n.r. - joi), la ora 11.00, va fi o noua sedinta a CA care va fi completat cu doi membri, consilierul ministrului Economiei si directorul adjunct de la OSPI. Acestia vor veni in mod oficial cu memorandumul de finantare si vor propune in mod oficial, in cadrul Consiliului de Administratie, declansarea procedurii de insolventa la Oltchim. Dupa aceasta intalnire vom putea trage concluzii, vom vorbi la finalul ei", a mai spus liderul de sindicat Corneliu Cernev.

Liderul sindical Mihai Diculoiu a declarat, tot miercuri, ca salariatii Oltchim vor "o insolventa cu sprijin financiar", si anume 20 de milioane de euro de la Guvern si 25 de milioane de euro de la banci, pentru rentabilizarea combinatului.

"Noi vrem ca Guvernul sa ne sprijine financiar cu 20 de milioane de euro, bancile sa aloce alte 25 milioane de euro, si, in acest mod sa asiguram rentabilizarea Oltchim. Insolventa poate fi benefica, deoarece protejeaza combinatul de creditori, dar noi vrem si decizii clare prin care sa lucram in cel mai scurt timp la 65 la suta capacitate de productie. Altel nu vom accepta insolventa, vrem o insolventa cu sprijin financiar", a declarat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.

Acesta a mai spus ca, in urma discutiilor avute cu seful Oficiului pentru Privatizare a "inteles" ca nu se prevad disponibilizari de personal si ca se vor respecta prevederile contractului de munca.

"In urma discutiilor pe care le-am avut cu seful Oficiului pentru Privatizare am inteles ca nu se prevad disponibilizari de personal si se vor respecta prevederile contractului de munca. Repet: vrem o insolventa cu sprijin financiar", a mai declarat Diculoiu.

Anterior, Corneliu Cernev, liderul sindicatului din Oltchim, declara ca principala preocupare a sindicatului este in prezent pastrarea cat mai multor locuri de munca si ca sindicatul va accepta o reorganizare si o restructurare, dar nu "o insolventa in vederea falimentului".

"Noi acum vrem sa pastram cat mai multe locuri de munca, cat mai multi angajati, sa le platim salariile, iar societatea trebuie pregatita pentru privatizare", afirma liderul sindical Corneliu Cernev.

El a spus ca sindicatul va accepta o reorganizare si o restructurare, dar nu "o insolventa in vederea falimentului".

Compania Oltchim va intra in insolventa, cererea in acest sens urmand sa fie transmisa Tribunalului Valcea, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Propunerea in acest sens a fost prezentata Guvernului in sedinta de miercuri, iar Consiliul de Administratie al companiei se va intruni pentru a adopta o decizie in acest sens.

Cererea de intrare in insolventa a Oltchim va fi transmisa Tribunalului Valcea.

Surse oficiale au declarat marti seara, pentru MEDIAFAX, ca premierul Victor Ponta a discutat cu oficialii FMI despre situatia combinatului Oltchim, iar principala varianta luata in calcul este intrarea companiei in insolventa ca solutie ulterioara pentru privatizarea mai usoara a societatii, proces care sa presupuna si disponibilizari.

Intrarea in insolventa presupune ca Guvernul sa se adreseze tribunalului cu o cerere de deschidere a procedurii si sa astepte decizia judecatorului sindic, au adaugat sursele.

Tot marti seara, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat ca, in opinia sa, ca fost ministru al Economiei, insolventa este singura varianta de a viabiliza compania Oltchim, care necesita un proces de restructurare.

El a confirmat, la Realitatea TV, ca in acest caz vor exista disponibilizari si vor fi inchise unele activitati conexe, precizand ca, in mandatul sau la Ministerul Economiei, firma Alvarez&Marsal, administrator special, a redactat schita unui plan de reorganizare a companiei, inclusiv cu necesarul de concedieri.

Chitoiu a adaugat ca stie ca actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a inceput discutiile cu potentiali investitori interesati de Oltchim.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat anterior, dupa intrevederea cu misiunea FMI, CE si Bancii Mondiale, ca va propune Guvernului o solutie pentru Oltchim.

El a refuzat sa prezinte solutia pe care o va propune miercuri in sedinta de guvern, argumentand ca nu poate face o astfel de impolitete, de a anunta public inainte de a discuta cu colegii de cabinet.

Restructurarea datoriilor poate fi realizata prin intrarea companiei in insolventa.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Oltchim insolventa lider sindical, #Corneliu Cernev insolventa Oltchim , #stiri Oltchim