Mihai Balan, noul director Oltchim: Trebuie sa asigur o privatizare foarte buna

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:31
3206 citiri
Mihai Balan, noul director Oltchim: Trebuie sa asigur o privatizare foarte buna

Mihai Balan, actual director al CET Govora, a fost numit in pozitia de director general al combinatului Oltchim. Balan spune ca printre responsabilitatile sale se numara plata salariilor restante si "aducerea combinatului pe un palier care sa permita o privatizare foarte buna".

Rodin Traicu, presedintele Consiliului de Administratie Oltchim a declarat ca salariile restante ale angajatilor combinatului vor fi platite in maximum doua saptamani.

Chiar daca Victor Ponta a declarat ca Daniel Chitoiu, ministrul Economiei, va raspunde cu postul daca privatizarea Oltchim va esua, se pare ca Remus Vulpescu, seful OPSPI, este considerat unul dintre principalii vinovati.

"Pot sa-i gasesc lui Vulpescu circumstante atenuante, si anume ca este foarte greu sa nu te lasi atras intr-un astfel de circ, este inselaciune de mare calibru. Vulpescu nu se va mai ocupa insa de privatizari la OPSPI", a spus Ponta, la Antena 3. In plus, Dan Diaconescu ar putea raspunde penal.

Victor Ponta a anuntat luni ca va sesiza organele abilitate, acuzandu-l pe Diaconescu de inselaciune, dupa ce acesta nu a semnat contractul de vanzare - cumparare a pachetului pe 54,8 la suta din actiunile Oltchim, in urma caruia trebuia sa achite 203,1 milioane de lei, in termen de zece zile, asa cum s-a angajat in cadrul licitatiei.

Guvernul va stabili, joi, pasii urmatori pentru combinatul Oltchim, iar marti Ministerul Economiei va solicita numirea unui nou director general si a unei noi echipe manageriale, care sa nu fie sub influenta fostei conduceri a combinatului.

Intre timp, angajatii de la Oltchim continua protestele si solicita plata salariilor restante.

Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, se afla, marti, la combinat, pentru a verifica instalatiile care pot fi repornite imediat.

Business24 prezinta cele mai importante momente ale zilei pe tema privatizarii Oltchim:

- Dan Diaconescu a declarat ca premierul Victor Ponta nu i-a dat dreptul sa semneze contractul privatizarii combinatului Oltchim.

- In prima interventie televizata dupa esecul privatizarii, Diaconescu a spus ca Ponta comenteaza informatiile pe care le gaseste pe internet si ca a confundat Olanda cu Gibraltarul.

- Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru pachetul de 54,8 la suta din actiunile Oltchim pe care trebuia sa plateasca 45 de milioane de euro. Banii erau pastrati intr-un cont al unei firme off-shore din Olanda. Din aceasta cauza, Diaconescu spune ca Ponta confunda Olanda cu Gibraltarul.

Dan Diaconescu, prima interventie dupa esecul privatizarii Oltchim

- Ponta nu ne-a dat dreptul sa semnam

- Ponta mai vorbeste despre ce gaseste pe internet, confunda Olanda cu Gibraltarul. Probabil citeste multe romane politiste si invoca persoanele din romane cu altele, reale, de la Oltchim.

- Este important sa stiti ca tot ceea ce a afirmat premierul Romaniei poate fi caracterizat printr-o singura explicatie. Inainte de a ma calomnia, a afirmat ca in '90 l-a votat pe domnul Ratiu. In mai 1990 nu putea sa voteze decat ilegal, pentru ca avea 17 ani. Felul in care minte domnul Ponta ar trebui sa va puna in garda.

- Eu nu am mai vorbit cu Videanu de cand am fost in puscarie si l-am intrebat daca nu cumva el m-a trimis in inchisoare.

Mihai Balan, interventie la B1TV

- Trebuie sa asigur plata salariilor si sa aduc Oltchimul pe un palier care sa permita o privatizare foarte buna.

- Rodin Traicu, presedintele Consiliului de Administratie al Oltchim:

- Combinatul Oltchim va fi repornit si va ajunge sa lucreze la o capacitate de peste 60% in aproximativ 22 de zile. In data de 12 octombrie va fi anuntat programul operational dupa care va functiona combinatul.

- In maxim 2 saptamani drepturile salariale vor fi la zi.

- Mihai Balan, directorul combinatului Oltchim, va prezenta pana in data de 12 pornirea combinatului si schema manageriala.

- Se discuta cu mai multe banci mari din Romania, care sunt dispuse sa finanteze repornirea Oltchim.

- Pozitia sindicatelor a fost vehementa, pentru intarzierea salariilor. Pe de alta parte, trebuie sa existe bani ca sa poate fi facute platile.

- La Ministerul Economiei se poarta discutii cu reprezentantii bancilor, astfel incat sa fie deblocate conturile Oltchim si sa se ofere credite pentru reluarea activitatii si plata salariilor.

- Ion Calea, presedintele Consiliului Judetean Valcea: Noul director al Oltchim va fi Mihai Balan:

"Astazi se schimba conducerea. Va fi Mihai Balan, directorul de la CET Govora. Ii cunosc capacitatea tehnica si manageriala si este in stare sa puna la punct aceasta unitate. Fac acest lucru pentru a salva situatia Oltchim.

Pana la sfarsitul saptamanii se va stabili strategia de management, se vor achita salariile, se va discuta cu cei care au creante la Oltchim, AVAS, Electrica, BCR, CEC si Banca Transilvania. Actiunea asta va fi coordonata de Florin Georgescu, impreuna cu ministrul Chitoiu.

Problema este in mana Guvernului acum.

Oamenii de la Oltchim l-au propus si l-au dorit pe domnul Mihai Balan. Numirea lui va fi supusa aprobarii Consiliului de Admnistratie"

- Adriean Videanu: Singurul vinovat pentru privatizarea Oltchim este Guvernul Ponta

- Singurul vinovat de esecul privatizarii este guvernul Ponta, prin procedura de privatizare pe care a aprobat-o, unica in Europa.

- Urmeaza si alte procese de privatizare. Modul in care guvernul Ponta a gestionat privatizarea Oltchim - FT prezenta aceasta bizarerie. Urmeaza CFR Marfa, Tarom, companii importante, care vor avea aceeasi soarta. Guvernul Ponta nu este credibil pentru continuarea procesului de privatizare in Romania.

- Singura solutie este demisia Guvernului. Daca Ponta ar fi barbat politic, singurul gest pe care ar trebui sa-l faca ar fi acela de a-si da demisia in beneficiul Romaniei.

- Adriean Videanu, fost ministru al Economiei

"Atat eu, ca ministru al Economiei, dar si guvernul din care am facut parte, din prima zi am fost preocupati de gasirea de solutii pentru Oltchim, ca o companie strategica pentru economia nationala.

Aprobarea Comisiei Europene a durat, privind conversia datoriilor AVAS in actiuni.

Actionarul minoritar a facut si o intampinare, care s-a finalizat in beneficiul Oltchim, pe care guvernul Ponta l-a ignorat aducand prejudicii statului roman si companiei Oltchim. Statului roman pentru ca i-a limitat posiblitatea de crestere a portofoliului de actiuni si pentru ca n-a lasat Oltchim sa devina o companie cu capitaluri proprii pozitive.

Domnul Ponta nu este pregatit cu o solutie pentru Oltchim, motiv pentru care ii sugerez:

- combinatul are nevoie de un ajutor de salvgardare, pentru repornire, si continuata procedura de majorare a capitaluliu social cu creantele AVAS, dar si cu creantele celorlalte companii de stat care sunt creditorii Oltchim. Astfel, Oltchim poate sa-si reduca nivelul datoriilor si poate sa aiba capitalurile proprii pozitive. Poate deveni o companie bancabila si poate rediscuta reesalonarea creditelor. Oltchim este o companie care are piata".

- Radu Olaru, director interimar Oltchim:

"Combinatul va fi repornit etapizat. Primele instalatii pot fi pornite in 5 - 6 zile, de cand primim finantarea.

Asteptam detalii concrete de la minister in perioada urmatoare.

Se discuta zilnic cu bancile. Mai sunt probleme in doua banci. Nu s-au deblocat bancile. Nu s-a rezolvat problema cu bancile nici astazi. Si bancile, la randul lor, trebuie sa se asigure, sa-si ia aprobarile necesare. In prima zi cand deblocheaza bancile, pot sa-si primeasca si avansul pe luna august".

Victor Ponta: Joi vom prezenta planul de relansare a Oltchim

- Cornel Cernev, noul lider sindical al Oltchim:

"Administrarea vizeaza si un plan de restructurare. Important este sa pastram cat mai multe locuri de munca, iar, daca va fi ca cineva sa plece, sa se respecte contractul colectiv de munca.

Nici nu stim cine va fi noul director general. Restructurarea se va face la nivel general, nu pe sectii. Sectiile care vor functiona vor absorbi personalul din celelalte sectii si dupa aceea vom vedea. In orice caz, vom fi mai putini".

- Sindicatul Oltchim are o noua conducere. Liderul intermar este, in prezent, Corneliu Cernev

- Angajatii Oltchim au declansat un protest spontan, la Ramnicu Valcea. Acestia cer demisia liderilor sindicali.

Contractul de privatizare a fost anulat

Dan Diaconescu, patronul OTV, a pierdut contractul pentru privatizarea Oltchim, pentru ca nu a semnat documentele oficiale in timp util si nu a dovedit ca are banii necesari, asa cum ceruse Guvernul. Anuntul oficial a fost facut luni seara de ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

Diaconescu nu a platit suma de 203,1 milioane de lei pentru cumpararea pachetului de 54,8 la suta din Oltchim, sustinand ca guvernantii nu au acceptat conditiile sale.

Luni a fost data limita pentru semnarea contractului si efectuarea platii, insa presedintele PP-DD sustine ca ar trebui sa poata negocia pana in februarie 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#privatizare oltchim, #Remus Vulpescu demitere Oltchim, #salarii angajati Oltchim , #stiri Oltchim