Ministrul Economiei: Oltchim reporneste in maximum o luna

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 08:25
1390 citiri
Ministrul Economiei: Oltchim reporneste in maximum o luna

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, miercuri, la Ramnicu Valcea, ca asteapta repornirea Oltchim intr-o perioada cuprinsa intre doua si patru saptamani, precum si un investitor strategic pentru privatizare, capabil sa preia combinatul.

"Am discutat cu conducerea combinatului, care are un plan de redeschidere treptata a instalatiilor. Astept redeschiderea Oltchim intr-o perioada cuprinsa intre doua si patru saptamani. Trebuie mentionat insa ca este nevoie de un credit de 20 de milioane de euro pe care ni-l poate asigura o banca comerciala in urma depunerii unei garantii a statului roman la EximBank. Dar, evident, aici vom face o notificare catre Comisia Europeana. Din informatiile noastre ar fi deja mai multi investitori interesati sa depuna ofertele pentru combinat, firme din Vest, ma refer. Si cele doua firme romanesti care si-au retras momentan oferta pentru a veni cu imbunatatiri la ea maine (n.r. - joi). Vineri, in jurul pranzului, vom sti numele celui care va castiga licitatia de la Oltchim", a declarat Daniel Chitoiu.

Ministrul Economiei a mai precizat ca ajutorul social de 1.400 de lei va fi primit doar de angajatii Oltchim care au salariul sub cel mediu brut pe economie.

"Nu toti salariatii vor beneficia de acest ajutor social.Vor beneficia doar cei care au salariul sub salariul mediu brut pe economie care este de aproximativ 2.100 de lei. In ceea ce priveste restantele salariale,se vor achita din creantele pe care alte firme le au la Oltchim", a conchis Chitoiu.

Guvernul a decis, miercuri, ca angajatii Oltchim sa primeasca ajutoare sociale de urgenta in suma de cate 1.400 lei, in doua transe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.

Bani de la Guvern pentru muncitorii de la Oltchim

Liderul protestatarilor de la Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat ca a fost discutat un plan de rezerva in cazul in care procesul de privatizare nu se concretizeaza, iar pentru repornirea instalatiilor se va apela "la fondul de rezerva al Guvernului".

Intilnirea dintre ministrul Daniel Chitoiu, conducerea combinatului si reprezentantii salariatilor s-a incheiat fara incidente, sedinta desfasurandu-se in prezenta a peste 200 de angajati ai societatii, timp de aproape trei ore.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, decizia a fost luata ca "o plasa de siguranta" pentru o perioada de doua-trei luni, pana cand Oltchim va fi preluata efectiv de catre un investitor care ar urma sa fie selectat prin licitatia programata pentru vineri.

Privatizarea Oltchim, amanata: Se reia greva, iar protestatarii vin la Bucuresti

Cateva sute de angajati ai Oltchim au protestat pe parcursul saptamanii trecute in fata pavilionului administrativ al institutiei, cerand plata salariilor restante de doua luni, identificarea fondurilor necesare repornirii instalatiilor si platii datoriilor catre Electrica, orecum si demisia liderului sindical Mihai Diculoiu. Un numar de 15 angajati au intrat in greva foamei, actiune incheiata vineri.

Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit pana joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anuntat, luni, seful OPSPI, Remus Vulpescu, care a precizat ca pana pe data de 22 septembrie trebuie informati reprezentantii FMI cu privire la inceperea negocierilor cu investitorii.

Decizia presedintelui OPSPI privind amanarea termenului de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim tine cont de trei actiuni in instanta depuse de presedintele PP-DD, Dan Diaconescu: una impotriva unei hotarari a adunarii generale a actionarilor Oltchim si doua vizand suspendarea si anularea procedurii de privatizare si a contractului de privatizare care ar urma sa fie incheiat.

Pana la termenul limita, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumparatori: PCC SE, inregistrata in Germania, presedintele PP-DD, Dan Diaconescu, si omul de afaceri Stefan Vuza, prin doua firme, Chimcomplex si Aisa Invest din Cluj.

Omul de afaceri Stefan Vuza a decis sa retraga documentele pentru preluarea Oltchim, depuse luni prin intermediul Chimcomplex si Aisa Invest, si sa inainteze joi o singura oferta, imbunatatita.

Grupul SCR si-a retras oferta pentru Oltchim: Revine cu alta strategie

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca situatia Oltchim nu este una fericita, deoarece o oferta este "exotica", iar cei de la Chimcomplex sunt prea mici pentru a prelua combinatul.

Inceperea negocierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezinta preconditie pentru aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului cu Fondul Monetar International.

Boardul director pentru discutarea evaluarii acordului cu Romania este programat pentru a doua parte a acestei luni. Seful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anuntat in august ca evaluarea nu va fi aprobata de consiliul director daca vreuna dintre cele patru preconditii nu este indeplinita.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#Daniel Chitoiu Oltchim, #salarii restante Oltchim, #privatizare oltchim , #stiri Oltchim