Ponta, despre Oltchim: Daca ofertele sunt nesatisfacatoare, instituim administrare speciala

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 10:54
2019 citiri
Ponta, despre Oltchim: Daca ofertele sunt nesatisfacatoare, instituim administrare speciala

Victor Ponta a anuntat ca se va institui, temporar, o administrare speciala la Oltchim, daca niciuna dintre ofertele pentru privatizarea companiei de stat nu este satisfacatoare.

Premierul a mai spus ca termenul de privatizare nu se amana, in conditiile in care vineri va avea loc licitatia publica. In plus, premierul Romaniei a dat asigurari ca nu vor fi acceptate oferte care urmaresc reducerea locurilor de munca.

Seful Guvernului a precizat ca Romania va avea de platit pentru greselile din perioada 2010-2011 in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. In prezent, autoritatile cauta solutii pentru a diminua sanctiunile date Romaniei de catre Comisia Europeana.

In plus, Victor Ponta s-a declarat retinut in ceea ce priveste uniunea bancara, precizand ca nu a abordat subiectul cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in timpul discutiilor de la Bruxelles, purtate luni seara.

"Cum putem sa fim prezenti intr-o uniune bancara, in care nu avem dreptul sa ne spunem parerea? Este un gen de reprezentare a Romaniei care ne-a afectat in ultimii ani. Romania, ca sa fie parte la ceva, trebuie sa fie prezenta la masa", a declarat premierul Romaniei.

Ponta a precizat ca pe lista masurilor pe care Guvernul le ia in calcul pentru cresterea incasarilor la buget, pentru perioada 2014-2016, se numara: redevente mai mari, utilizarea mai buna a potentialului energetic a Romaniei, stimularea agriculturii prin TVA diferentiat.

Iata cele mai importante declaratii ale premierului Victor Ponta, din cadrul conferintei de prezentare a concluziilor vizitei la Bruxelles:

- Masuri de crestere a veniturilor la buget: In mod sigur, in viitorul buget, vom lua in calcul aplicarea TVA la incasare

- Oltchim si tot ce este in jurul sau are o importanta strategica pentru Romania. Trebuie sa fim responsabili, dar situatia este foarte dificila. Trebuie sa gasim o solutie pentru existenta Oltchim, Arpechim. Daca niciuna dintre oferte nu este satisfacatoare vom institui o administrare speciala, insa este o solutie temporara. Este nevoie de un investitor puternic la Oltchim.

- Despre privatizarea Oltchim: nu se amana termenul la Oltchim, pana joi se depun ofertele si vineri este licitatia publica. Nu este o situatie fericita. Una dintre cele doua oferte este exotica, cealalta trebuie verificata din punct de vedere al potentialului financiar. Nu vom accepta niciun fel de oferta care urmareste reducerea locurilor de munca.

- Avem nevoie sa se majoreze cota din PIB pe care o strangem la buget, de 31%. Dupa schimbarile facute la ANAF, am colectat cu un miliard mai mult la bugetul de stat. In 2014-2016 vom cauta si alte solutii de crestere a incasarilor la buget: fie ca vorbim de redevente mai mari, utilizarea mai buna a potentialului energetic a Romaniei, stimularea agriculturii prin TVA diferentiat.

- Despre legea recompenselor de la fisc: M-am suparat pe Voinea, nu pentru ca s-a gandit cum sa stragem mai multi bani la buget, ci pentru ca a anuntat inainte de a analiza.

- Cota de 16% ramane neschimbata. Este o decizie asumata politic.

- Cel mai mare dezastru, in privinta fondurilor europene, a fost produs de ANRMAP in 2010-2011. Am facut modificarile de procedura. ANRMAP era un fel de cabinet de avocatura pentru cei care vroiau fonduri europene. Urmarim sa vedem cum putem reduce sanctiunile CE pentru programele pana in 2011.

- Nu m-ar deranja prezenta unui investitor rus ca Gazprom la Oltchim. Nu ma deranjeaza nici Dan Diaconescu. Cred, totusi, ca diferenta dintre cei doi, ca resurse financiare si manageriale, este destul de mare.

- Romania nu poate fi tratata ca "a doua viteza". Aceasta presupune o participare reala a Romaniei la dezbateri asupra viitorului Europei. Pana acum, Romania a fost de acord cu ceea ce se propunea.

- Strategia de privatizare a Postei Romane presupune participarea de pana la 20% a unui investitor. Trebuie sa avem un consultant, nu isi va da cu parerea un ministru.

- Noi nu avem o pondere prea mare a sectorului bancar romanesc si de aceea spun, ca nu poti sa te duci sa discuti o jumatate de ora si sa dai verdicte. Si ideea propusa de Barroso contine un principiu. Parerea Romaniei trebuie sa aiba un punct de vedere aplicat.

- Nu am discutat cu Barroso despre aceasta uniune bancara. Basescu si-a dat cu parerea. Guvernul, in consultare cu Parlamentul Romaniei si cu Banca Nationala, va avea o pozitie oficiala. Cum putem sa fim prezenti intr-o uniune bancara, in care nu avem dreptul sa ne spunem pararerea? Este un gen de reprezentare a Romaniei care ne-a afectat in ultimii ani. Romania, ca sa fie parte la ceva, trebuie sa fie prezenta la masa.

- O singura autoritate care sa gestioneze fondurile europene: Impartasesc ideea de a avea un singur minister, care sa coordoneze fondurile europene. Insa asta ar fi insemnat un blocaj. Voi propune din 2013 un ministru al fondurilor europene, care sa aiba atributii in coordonarea tutoror institutiilor de management.

- Vom avea in Belgia un sprijin pentru aderarea Romaniei la Schengen.

- Dupa intalnirea cu Barroso, m-am intalnit cu prim-ministrul Belgiei. Posta belgiana si-a manifestat interesul inca din timpul guvernului anterior. Am discutat cu primul ministru si va avea loc o intalnire intre cei doi reprezentanti ai postei din Romania si din Belgia.

- In noul buget al UE pentru perioada 2014-2020, Guvernul Romaniei are o pozitie clara in privinta politicii agricole comune. Romania trebuie sa benefiecieze de fonduri importante pentru agricultura. Pe de alta parte, tine de capacitatea noastra administrativa sa nu mai facem aceleasi greseli ca in trecut si sa folosim fondurile puse la dispozitie

- Am discutat de cateva lucruri concrete: S-au remarcat progresele facute in ceea ce priveste mecanismul de absorbtie a fondurilor europene in acest an. In 2012, in 2013 si 2014 vom avea de platit pentru greselile facute in 2010-2011. Exista un sprijin din partea presedintelui CE pentru a putea trece peste aceste pierderi

- Am transmis ca un semnal politic dat de majoritatea romanilor nu poate fi ignorat. Am vazut in tonul reprezentantilor ca o mare parte dintre reporosurile au ramas in urma.

- Am avut o intalnire foarte buna cu Barroso. Am confirmat inca o data ca, din punct de vedere al Guvernului, criza politica a fost incheiata si am constatat ca relatiile intre CE si Romania au intrat pe un fagas normal. Romania merge in continuare pe drumul sau european

Oficialul CE a declarat, dupa intrevederea cu premierul Romaniei, ca Guvernul de la Bucuresti trebuie sa faca progrese in reformele structurale si trebuie sa mentina eforturile pentru pastrarea in calendar a celor doua programe de ajustare economica.

"Progresul reformelor structurale, in mod deosebit al restructurarii companiilor detinute de stat si reforma sistemului sanitar sunt cruciale pentru sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice din Romania", a evidentiat Barroso, potrivit unui comunicat de presa transmis de Comisia Europeana dupa intrevedere.

Oficialul european a vorbit cu premierul Victor Ponta si despre slaba capacitate a Romaniei de absorbtie a fondurilor europene. Barroso, i-a cerut premierului Victor Ponta sa ia masuri imediate pentru imbunatatirea capacitatii administrative si a procedurilor de achizitii publice in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor europene, care ramane inca extrem de scazuta.

"Romania risca sa piarda sume insemnate de bani care ar fi putut avea un impact pozitiv major pentru cetatenii si afacerile din Romania", se arata in comunicatul de presa transmis de Comisia Europeana.

Premierul Victor Ponta s-a aflat, luni, intr-o vizita oficiala la Bruxelles, pentru intalniri cu presedintele Comisiei Europene si cu primul-ministru al Belgiei, Elio Di Rupo.

Vizita premierului Ponta la Bruxelles a avut loc la trei zile dupa intalnirea presedintelui Traian Basescu cu liderii europeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ponta vizita Bruxelles, #Ponta intalnire Barroso, #Ponta intrevedere Barroso , #stiri Oltchim