Privatizarea Oltchim, amanata: Se reia greva, iar protestatarii vin la Bucuresti

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 14:00
2684 citiri
Privatizarea Oltchim, amanata: Se reia greva, iar protestatarii vin la Bucuresti
Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI)

Privatizarea Oltchim Ramnicu Valcea a fost amanata pana in data de 20 septembrie, potrivit lui Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Angajatii reintra in greva, de miercuri, iar joi intentioneaza sa protesteze la Bucuresti.

Procedura de selectare a investitorului pentru privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea va fi amanata pana in 20 septembrie ora 12.00, deschiderea documentelor urmand sa aiba loc in aceeasi zi la ora 13.30.

Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, omul de afaceri Stefan Vuza si compania PCC SE au depus oferte in cadrul dosarului de privatizare Oltchim Ramnicu Valcea. In acelasi timp, Dan Diaconescu incearca blocarea procesului.

Surprizele privatizarii Oltchim: Dan Diaconescu si Stefan Vuza au depus oferte

Investitorii au cerut amanarea licitatiei publice, potrivit lui Vulpescu, care a mentionat numele Pegamont Romania si Gazprom.

Business24 a prezentat in format LIVE text cele mai importante momente ale procesului de privatizare a Oltchim:

- Sindicalistii discuta cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu. Ei cer sa fie platiti pentru munca depusa, precum si sa se reia activitatea.

- Sindicatul Oltchim anunta reluarea protestelor.

"Nu dorim sa fim o povara pentru bugetul statului, dorim doar sa ne asiguram locurile de munca", a declarat unul dintre reprezentantii sindicalistilor.

- Remus Vulpescu, seful OPSPI - pana in data de 22 septembrie, Romania trebuie sa informeze reprezentantii Fondului Monetar International cu privire la inceperea negocierilor cu investitorii.

- Reactii, Adrian Simionescu, director Vienna Investment Trust - "Piata nu poate vedea cu ochi buni o amanare, dar orice investitor vrea sa fie sigur ca nu are parte de surprize".

"Amanarea poate aduce si surprize mai placute. Multi alti investitori ar putea sa-si manifeste interesul si sa asistam la o competitie mai mare", a spus Simionescu in cadrul unei interventii la Money Channel.

- Reactii, Florin Ilie, director piete de capital ING - "Ma astept ca si la Cuprumin si la alte companii de stat privatizarea sa fie incetinita. E greu sa gasesti cumparatori. Ai de surmontat tot felul de problemele juridice, politice, sociale", a spus Ilie in cadrul unei interventii la Money Channel.

- Reactii, Cristian Parvan, secretar general Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania: Amanarea privatizarii nu face decat sa prelungeasca starea de incertitudine in randul angajatilor Oltchim. Pe de alta parte, amanarea poate schimba datele problemei, daca intre timp apare un investitor strategic, a declarat Parvan in cadrul unei intervenii telefonice la Money Channel.

- Dan Diaconescu a declarat ca nu toate companiile care au cumparat caietul de sarcini au primit acelasi document.

"Suntem 13 cumparatori. Noua dintre noi au cumparat niste caiete de sarcini, iar alti patru au cumparat alte caiete de sarcini", a spus Dan Diaconescu.

- Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa: "Exista posibilitatea ca nu toti angajatii sa ramana la Oltchim, desi guvernantii au promis acest lucru"

"Daca Oltchim nu va fi privatizat impreuna cu Arpechim, sansa combinatului de a supravietui va scadea exponential", a declarat Hossu in cadrul unei interventii telefonice la postul B1TV.

- "O scurta amanare este posibila si dorim in spiritul transparentei, legalitatii, al sprijinirii pe toate caile legale ale intereselor Oltchim si statului roman sa acordam o scurta amanare in procedura de selectare pe baza pretului oferit a ofertantului castigator in procesul de privatizare", a declarat Remus Vulpescu, seful OPSPI.

- Dan Diaconescu a formulat doua cereri de suspendare a privatizarii combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, in care cere anularea contractelor de privatizare si suspendarea procesului.

Primul termen de judecata al cererilor lui Dan Diaconescu este in data de 24 septembrie, la tribunalul Bucuresti. Al doilea termen este 7 ianuarie 2013.

In acelasi timp, Dan Diaconescu a depus o oferta de cumparare in cadrul privatizarii Oltchim.

Surprizele privatizarii Oltchim: Dan Diaconescu si Stefan Vuza au depus oferte

"Informatiile din media referitoare la noile litigii judiciare, avand ca obiect principal sau coletaral privatizarea Oltchim, au determinat reactii si din partea altor investitori", a declarat in cadrul unei conferinte de presa Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

- Investitorii cer amanarea procesului de privatizare

- Potrivit lui Vulpescu, unul din cei patru potentiali investitori, care a formulat si o oferta neangajanta si care a inclus si "informatii de un interes economic deosebit", a solicitat OSPI amanarea licitatiei cu 45 de zile.

Printre motivele invocate se numara "gravitatile procedurale si incalcarea regulilor cu scopul vadit de a favoriza pe unul dintre ofertanti".

- Investitorul mentionat de Vulpescu se numeste grupul Pegamont Romania Global Project, reprezetat de catre T.C. Oprea.

Reprezentantii grupului au solicitat amanarea licitatiei publice cu minim 45 de zile pentru a permite companiei cumpararea rafinariei Arpechim de la OMV, cu care se afla in tratative directe. Grupul a cerut sprijin din partea FMI si din partea Guvernului Romaniei.

"Vanzarea Oltchim fara repornirea Arpechim este un esec vizibil", au spus reprezentantii grupului.

- Tot amanare a procesului de privatizare au solicitat si reprezentantii companiei Gazprom.

Datoriile Oltchim

In ultimii doi ani, Oltchim s-a aflat in risc de faliment iminent, avand un grad mare de indatorare.

Datoriile totale ale societatii se ridica, in prezent, la 2,596 de miliarde de lei (581 de milioane de euro), fara dobanzile calculate de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului(AVAS) in anul 2006 si dupa data 1 ianuarie 2007, potrivit unui memorandum intocmit de catre ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, inaintat catre Guvern.

Datoriile Olchim SA:

- 508 milioane de lei (113 milioane de euro) catre AVAS;

- 664 milioane de lei (149 de milioane de euro) catre Electrica SA;

- 12 milioane de lei (3 milioane de euro) catre Electrica Furnizare SA;

- 23 de milioane de euro catre CFR Marfa;

- 4 milioane de euro catre S.N. a Sarii "Salrom" SA;

- 18 milioane de euro catre CET Govora;

- 2 milioane de euro catre Apele Romane;

Datorii contractate de la banci

- 72 milioane de euro catre BCR;

- 35 de milioane de euro catre Banca Transilvania;

- 4 milioane de euro catre Unicredit;

- 11,5 milioane de euro catre CEC;

- 3 milioane de euro catre ING;

- 2,5 milioane de euro catre Bancpost;

- 2 milioane de euro catre alte banci: Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank

- 85 milioane de euro datorii catre alti furnizori privati;

- 43 de milioane de euro datorii catre clientii care au achitat in avans;

- salarii si impozite aferente - 7 milioane de euro;

- 4 milioane de euro alte datorii - leasing, cesiuni din TVA, dobanzi credite.

Pentru datoria inregistrata de Oltchim, conform atentionarilor primite de la Comisia Europeana, in scopul diminuarii suspiciunii de ajutor de stat, AVAS a calculat dobanzi in valoare de 584 milioane de lei (131 milioane de euro), compuse din dobanzi in suma de 30 milioane de lei (7 milioane de euro), calculate in anul 2006 si dobanzi in suma de 554 milioane de lei (124 milioane de euro), calculate pentru perioada 01.01.2002-24.04.2012.

Prin inregistrarea acestor dobanzi datoria totala a oltchim ar ajunge la 3,18 miliarde de lei (712 milioane de euro).

Oltchim a inregistrat pierderi in ultimii 3 ani, iar bilantul anului 2011 indica o pierdere de 278,3 milioane de lei si datorii totale de 2,539 miliarde de lei.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Dan Diaconescu privatizare Oltchim, #investitor strain combinat Oltchim, #proces privatizare Oltchim , #stiri Oltchim