Se opresc protestele la Oltchim: angajatii asteapta intalnirea cu Ministrul Economiei

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 11:40
1417 citiri
Se opresc protestele la Oltchim: angajatii asteapta intalnirea cu Ministrul Economiei

Angajatii Oltchim Ramnicu Valcea au suspendat protestele, vineri dimineata, iar cei aflati in greva foamei vor renunta si ei la protest, asteptand rezultatul discutiilor pe care o delegatie a salariatilor ar urma sa le aiba luni cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

In paralel, salariatii continua strangerea de semnaturi pentru a-l demite pe presedintele sindicatului, Mihai Diculoiu, care poate fi dat afara cu doua treimi din numarul membrilor de sindicat, a declarat, vineri dimineata, Corneliu Cernev, liderul protestatarilor, citat de Mediafax.

Cateva sute de angajati de la Oltchim au protestat pe parcursul acestei saptamani in fata pavilionului administrativ al institutiei, cerand plata salariilor restante de doua luni, identificarea fondurilor necesare repornirii instalatiilor si platii datoriilor catre Electrica si demisia liderului sindical Mihai Diculoiu.

Un numar de 15 angajati au intrat in greva foamei, primii dintre ei declansand aceasta forma de protest miercuri.

Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, a ajuns joi la combinat, in jurul pranzului, si a fost intampinat de peste 500 de salariati, care l-au huiduit. Ministrul s-a deplasat la combinat pentru a le comunica angajatilor ultimele noutati.

Mai precis, este vorba despre faptul ca luni a avut loc o intalnire cu principalele trei banci comerciale si cu unul din partenerii comerciali cei mai mari ai Oltchim, o firma puternica din Austria, iar marti vicepremierul si ministrul Economiei a avut consultari cu toate marile banci prezente in Romania, pe tema problemelor din economie si punctual pe subiectul Oltchim.

"Fac un ultim apel la colegii dumneavoastra aflati in greva foamei de a nu transforma o chestiune economica in una sindicala. Eu cred ca pana marti vom avea cat mai multi ofertanti, astfel incat sa avem o privatizare de succes. Miercuri, dupa sedinta de Guvern, indiferent ce se va intampla marti, va asigur ca voi fi in randul dumneavoastra", le-a spus Pop protestatarilor.

Ministrul Economiei l-a informat pe premier, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca pana in prezent 12 firme au cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim, Ponta atentionandu-l sa nu vorbeasca la microfon pentru ca vrea sa ramana "una si buna", care sa salveze locurile de munca.

In urma cu doua saptamani, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, o optiune de cumparare de active ale rafinariei Arpechim, exercitabila de catre investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitatiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilita pentru 18 septembrie. Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#proteste salariati Oltchim, #greva foamei salariat Oltchim, #suspendare proteste salariati Oltchim , #stiri Oltchim