SOCAR: Suntem in continuare interesati de Oltchim

Luni, 23 Iunie 2014, ora 15:09
1536 citiri
SOCAR: Suntem in continuare interesati de Oltchim

Compania petroliera azera de stat SOCAR este inca interesata de preluarea combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea si analizeaza aceasta oportunitate, a declarat, luni, Hamza Karimov, seful SOCAR Romania.

"Ne uitam cu interes la Oltchim, care este un proiect important pentru statul roman. SOCAR in continuare analizeaza aceasta oportunitate, dar nu exista o opinie concreta in acest sens", a spus reprezentantul companiei azere.

Potrivit acestuia, partea romana si filiala din Romana au trimis deja toate datele tehnice referitoare la Oltchim catre compania-mama, care va analiza oportunitatea si va lua o decizie finala.

"Noi avem un alt combinat petrochimic in Turcia, Petchim, si am planificat investitii de 6-7 miliarde de euro intr-o rafinarie in Turcia, tot pe partea de petrochimie. Avantajul Oltchim este ca poate produce mai ieftin", a precizat Karimov.

Termenul pentru depunerea ofertelor de catre investitorii interesati sa cumpere Oltchim a fost 6 iunie 2014, dar niciun investitor interesat nu s-a inscris in cursa. Guvernul nu va inchide niciodata Oltchim, iar daca niciun investitor nu va depune oferte pana pe 6 iunie, procesul de privatizare va fi prelungit, a declarat, la inceputul lunii iunie, Constantin Nita, ministrul Economiei.

"Am un mesaj foarte clar: Guvernul nu va inchide niciodata Oltchim. Este o companie viabila, care are piata si care trebuie restructurata, lucru care este posibil", a spus Nita.

Acesta mentiona atunci ca Executivul are un plan B in cazul in care niciun investitor nu se inscrie in cursa pentru achizitia combinatului.

"In acest caz, vom amana privatizarea pentru o perioada mai lunga pentru a face cateva restructurari. Vom cauta finantare pentru a pune in functiune o linie sau doua de productie, care sa permita combinatului sa nu mai inregistreze pierderi", a adaugat Nita.

El a mai spus ca sunt investitori care si-au manifestat dorinta de a cumpara Oltchim la pachet cu rafinaria Arpechim. Detinuta de Petrom, rafinaria este inchisa din 2009, insa este principalul furnizor de materii prime a Oltchim. Oltchim este cel mai mare agent economic din Valcea si se afla in insolventa din ianuarie 2013.Activele viabile ale combinatului au fost evaluate la 305 milioane de euro.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#combinat petrochimic Oltchim, #oltchim ramnicu valcea, #oferta preluare Oltchim , #stiri Oltchim