Videanu: fara ajutor de stat nu putem resuscita petrochimia

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 11:27
1385 citiri
Videanu: fara ajutor de stat nu putem resuscita petrochimia

Sectorul petrochimiei nu poate fi resucitat fara acordarea de ajutoare de stat sau garantii de stat catre Rafo si Oltchim, iar anul 2010 va fi unul dificil din punctul de vedere al creditarii companiilor romanesti, a declarat, marti, Ministrul Economiei, Adriean Videanu, intr-o conferinta de presa.

"Anul 2010 va fi un an important, in care Guvernul va trebui sa trateze cu maxima seriozitatea politica ajutorului de stat, care sa functioneze ca un stimul de resuscitare a economiei. Exista acum o dorinta a Ministerului Economiei de a da ajutor de stat catre Oltchim si Rafo.

Credem ca acest stimul care se poate da prin garantiile de stat poate crea o premiza extrem de favorabila sectorului petrochimiei. Fara acest stimul ma tem ca nu putem rezolva resuscitarea petrochimiei.

Din primele discutii cu Consiliul Concurentei incercam sa corectam impulsul initial al Ministerului Economiei si al celor doua companii si sa luam in calcul principiile europene de acordare a ajutorului de stat", a spus Videanu, citat de Mediafax.

El a adaugat ca una din problemele economiei este lipsa creditarii si faptul ca aceasta este "extraordinar de scumpa".

"Anul 2010 va fi dificil din punctul de vedere al finantarii companiilor in Romania. Avem o tara subindatorata si o economie slab creditata. Trebuie discutat de ce bancile comerciale au retinere in a finanta economia romaneasca", a spus Videanu.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, prezent la conferinta, a spus ca o explicatie pentru lipsa creditarii este ca in sectorul bancar competitia este limitata.

"Acest lucru se intampla si din cauza ca bancile au anumite parghii de limitare a concurentei", a afirmat Chiritoiu.

Videanu a adaugat ca, mai ales in situatii de criza, una din putinele parghii ale statului pentru sprijinul economiei, este reprezentata de ajutorul de stat si garantiile de stat.

De asemenea, sectoarele care trebuie sprijinite prin astfel de masuri sunt in special cel al IMM-urilor si al marilor producatori industriali.

"Este o parghie care va trebui utilizata cu o maxima eficienta. Vor trebui abordate sectorul IMM-urilor, unde evident nivelul de accesibilitate este mult mai larg, dar si sectorul marilor companii. Vrem, nu vrem, in economia romaneasca si cea europeana IMM-urile se polarizeaza in jurul marilor producatori industriali", a continuat Videanu.

Ministerul Economiei este pregatit sa acceseze garantiile de stat gestionate de Ministerul Finantelor, iar fiecare sector va fi analizat din perspectiva necesitatii ajutoarelor de stat.

"Ministerul Economiei este acum pregatit sa acceseze pe baze concurentiale mare parte din garantiile de stat gestionate de Ministerul Finantelor.

Putem aduce acel plus de care economia nationala are nevoie. Vom analiza fiecare sector in parte din punctul de vedere a gradului de angrenare a Ministerului Economiei astfel incat la nivelul Ministrului sa reprezinte primul nivel de triere a ajutorului de stat. Colaborarea cu Ministerul Finantelor trebuie sa tina cont de ceea ce inseamna riscul de distorsionare competitiei.

Vreau sa va asigur de faptul ca Ministerul Economiei nu va fi un solicitant subiectiv al ajutorului de stat si vom incerca sa ne facem propria analiza la nivelul Ministerului Economiei", a adaugat Videanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#garantii, #petrochimie, #videanu , #stiri Oltchim