Vosganian: Avem deja vreo zece propuneri pentru a fi privatizat Oltchim

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 09:32
1494 citiri
Vosganian: Avem deja vreo zece propuneri pentru a fi privatizat Oltchim

Contractele de confidentialitate cu firmele care vor sa participe la privatizarea Oltchim vor incepe sa fie facute de saptamana viitoare, existand deja vreo zece propuneri pentru privatizarea combinatului, a declarat, joi seara, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

"Oltchim este un caz vechi. Acum il stabilizam. Dupa o capacitate de circa 6% in ianuarie, acum suntem la 30% si de luna viitoare sper sa ajungem la 50%. De saptamana viitoare incepem sa facem contractele de confidentialitate pentru firmele care vor sa participe la privatizarea Oltchim. (...)

Avem deja vreo zece propuneri pentru privatizare. Dar nu poate fi privatizare mai devreme de iunie, pentru ca pana atunci trebuie sa reducem datoriile. Cu 800 milioane de euro datorie, Oltchim nu poate fi privatizat, pentru ca nimeni nu va da 800 milioane euro numai sa plateasca datoriile", a explicat Vosganian la Realitatea TV.

Ministrul Economiei a subliniat ca Oltchim este "ipotecat pana in dinti", deoarece, la cele 800 milioane euro datorie, se mai adauga obligatii de mediu si tehnologice de 200 milioane euro.

In ceea ce priveste obligatiile salariale fata de angajati, Vosganian a afirmat ca au fost platite toate, 100% si vor fi platite pana in luna mai.

"In clipa de fata toate salariile din trecut au fost platite, chiar daca, de la 1 ianuarie 2012 pana in prezent, Oltchim a lucrat cu o capacitate medie de 32%. Toate salariile, 100%, au fost platite si vor fi platite pana la 1 mai, ceea ce, in mod normal, in economia de piata nu se intampla. Pentru ca am avut un angajament legat de contractele de munca l-am onorat", a spus seful ME.

Acesta a mentionat ca, daca se vor face disponibilizari, persoanele concediate vor beneficia in medie de circa 2.000 de lei salariu pe o perioada de pana la doi ani, "un fel de venit de sprijin", la care se vor adauga, la masa credala, salariile compensatorii.

"2.000 de lei este mai mult decat salariul mediu pe economie. Incercam sa avem un numar cat mai mic de disponibilizati", a mai afirmat Vosganian.

Guvernul a aprobat, in 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea in insolventa a SC Oltchim SA.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#privatizare oltchim, #investitori Oltchim, #disponibilizari Oltchim, #datorii Oltchim , #stiri Oltchim