Administratorii de fonduri de pensii obligatorii o duc rau

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 10:02
1644 citiri
Administratorii de fonduri de pensii obligatorii o duc rau

Opt din cei 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii au inregistrat pierderi cumulate de peste 100 de milioane de euro, anul trecut. 

Astfel, companiile de pensii obligatorii (din pilonul II) ING, Generali, Aviva, BT Aegon, AIG, Omniasig, Prima Pensie si OTP au raportat pierderi de aproximativ 104,3 milioane de euro, relateaza Ziarul Financiar.

Cel mai mic fond de pe aceasta piata, KD, a anuntat un castig de 0,37 de milioane de euro.

Cea mai mare pierdere, de peste 43 de milioane de euro, a avut-o chiar cel mai important fond de pe piata din Romania, ING. Astfel, fata de anul 2007, pierderile au fost de cinci ori mai mari. Cele mai importante cheltuieli ale companiei, de peste 41 de milioane de euro, au fost pentru comisioanele agentilor de marketing.

Generali Pensii a pierdut 25,1 milioane de euro, Aviva 11,4 milioane de euro, iar BT Aegon 9,5 milioane de euro. AIG, in ciuda problemelor majore la nivel international, a pierdut doar 7,9 milioane de euro pe plan local, Omniasig 3,5 milioane de euro, Prima Pensie 3,2 milioane de euro, in timp ce OTP se afla pe cea mai buna pozitie din acest punct de vedere, cu doar 0,4 milioane de euro.

In schimb, fondurile de pensii private in sine, care activeaza drept entitati separate de administratori, au avut profit, chiar daca destul de mic. Cel mai mare a fost fondul administrat de ING, cu 2,96 de milioane de euro.

La sfarsitul lunii martie, cele 14 fonduri de pensii implicate in pilonul II aveau un portofoliu total de 4,24 de milioane de clienti, pentru care au fost incasate contributii.

Potrivit datelor furnizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), contributiile la pilonul II s-au situat su nivelul de 100 de milioane de lei pentru lunile mai si iulie din anul trecut. Fiecare client al acestor fonduri de pensii a depus, in medie, 32 de lei, in luna martie 2009.

Conform CSSPP, fondurile de pensii private obligatorii au investit destul de prudent in primul trimestru din acest an, titlurile de stat ajungand la 55%. Investitiile in actiunile unor companii au crescut de la 17%, in primul trimestru din 2008, la 31%.

Administratorii fondurilor de pensii nu au prea multe motive de a spera la o imbunatatire prea rapida a situatiei lor financiare. Doar 3,35 de procente din totalul angajatilor din Romania au ales sa isi faca o pensie privata facultativa (pilonul III).

Activele nete ale fondurilor participante la pilonul III au crescut de ori, fata de perioada similiara a anului trecut, ajungand la 26 de milioane de euro.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#administratori, #contributii, #facultative, #pensii, #pierderi, #private, #profit , #stiri Omniasig