CSA a autorizat inca sase companii de asigurari sa vanda polite RCA

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 09:17
986 citiri

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis mentinerea autorizatiei de practicare a asigurarii obligatorii de raspundere civila a autovehiculelor (RCA) pentru societatile Ardaf, ABC Asigurari, Asitrans, Carpatica Asig, Interamerican si OTP Garancia, a anuntat, joi, CSA.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat acordarea avizului favorabil pentru ultimele societati de asigurare care au depus cerere. Astfel, societatile Ardaf, ABC Asigurari, Asitrans, Carpatica Asig, Interamerican si OTP Garancia pot continua, alaturi de celelalte noua societati de asigurare deja avizate, sa vanda RCA, de la data de 1 ianuarie 2007, se spune intr-un comunicat al CSA.

"Aceasta hotarare de mentinere a autorizatiei de practicare a asigurarii de raspundere civila a autovehiculelor, incepand cu anul 2007, a fost luata ca urmare a constatarii indeplinirii de catre acestea a conditiilor prevazute in Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, puse in aplicare prin Ordinul nr. 113133/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare", se precizeaza in comunicatul CSA.

CSA a aprobat, pe 15 decembrie, mentinerea autorizatiei de vanzare a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA), valabile de la 1 ianuarie 2007, pentru societatile Omniasig, Asirom, Unita, BT Asigurari, Generali, BCR Asigurari, Asiban, Astra si Allianz Tiriac.

Potrivit CSA, tarifele de prima practicate pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto sunt complet liberalizate, acestea fiind stabilite in exclusivitate de catre societatile de asigurare autorizate.

Politele de raspundere civila auto (RCA) se vor scumpi, din 2007, cu circa 43% pentru persoanele fizice si 68% pentru firme, potrivit tarifelor stabilite de companiile de asigurari pentru anul viitor. Polita RCA va acoperi, de anul viitor, si asigurarea Carte Verde, pentru riscurile de raspundere civila auto din afara Romaniei, iar limitele maxime de raspundere ale asiguratorilor vor creste, la 100.000 de euro pentru daune materiale si 350.000 de euro pentru vatamari corporale.

Controlul asigurarii auto la iesirea din tara va fi mentinut si dupa aderarea Romaniei la UE, pentru ca momentan Marea Britanie si Italia refuza semnarea cu Romania si Bulgaria a Acordului Multilateral de Garantare, care certifica faptul ca autovehiculele din cele doua tari dispun de asigurare de raspundere civila auto valabila pe teritoriul Spatiului Economic European (SEE) plus Elvetia. Potrivit Biroului Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR), chiar si in conditiile in care Marea Britanie si Italia vor semna acordul, va mai dura pana prevederile lui vor fi puse in practica, datorita procedurilor birocratice europene si in primul rand a necesitatii ca respectivul acord sa fie publicat in Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)