Primele autorizari de fonduri de pensii private, de la 30 octombrie

Joi, 12 Octombrie 2006, ora 14:58
815 citiri

Primele autorizari de fonduri de pensii facultative private (pilonul III) se vor face incepand cu data de luni, 30 octombrie, 2006, iar arbitrul pietei se asteapta ca 15 companii sa inainteze dosare pentru autorizatie, a declarat, joi, presedintele comisiei de supraveghere, Mircea Oancea."Printre acestea, ne asteptam sa avem si cateva societati din strainatate, din tari cum ar fi Franta si Olanda, care si-au exprimat deja interesul de a intra pe piata romaneasca a pensiilor private", a mai spus, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

"Aceste societati sunt fie companii de asigurari, fie societati de administrare a investitiilor sau de gestionare a fondurilor mutuale", a adaugat Oancea. Printre societatile care au anuntat deja ca sunt interesate sa intre pe piata fondurilor de pensii private se numara Allianz-A¢iriac, Aviva, AIG Life, BCR Asigurari de Viata, Certinvest, Generali, Interamerican, ING Asigurari de Viata, OTP Garancia, KD Life sau Omniasig Life.

Societatile de pensii private, ca si administratorii de fonduri de pensii private, trebuie sa aiba un capital social minim egal cu echivalentul in lei al sumei de 1,5 milioane de euro, potrivit normelor elaborate de CSSPP. Companiile de tip "off shore", cu sediul in asa numitele "paradisuri fiscale" nu vor putea administra fonduri de pensii private in Romania.

Taxa pentru infiintarea unei societati de pensii private va fi de 50.000 euro, iar pentru autorizarea administratorilor de fonduri de pensii private, de 20.000 euro. Actionarii companiilor care gestioneaza fondurile private de pensii trebuie sa justifice sursa banilor folositi la capitalizarea firmei, sa nu fi fost implicati in falimente sau scandaluri financiare si sa nu faca parte din conducerea unei banci sau a unei case de brokeraj aflata in relatii de afaceri cu firma.

NewsIn