Alcatel Romania investeste un milion de euro intr-un centru de cercetare feroviar

Marti, 07 Iunie 2005, ora 08:32
1428 citiri

Compania Alcatel Romania a demarat la Bucuresti activitatea primului centru de cercetare-dezvoltare pentru sisteme avansate de control al transportului feroviar din Europa Centrala si Est. Din 3 iunie la Gara de Nord din Bucuresti un nou sistem la nivel european gestioneaza controlul transportului feroviar.Acest sistem functioneaza pana acum doar in patru gari din Romania: Bucuresti, Arad, Timisoara si Brasov. Alcatel Romania a investit in centrul din Bucuresti circa 1 milion euro. Aici lucreaza deja 50 de ingineri software, iar din anul 2006 se vor alatura acestei echipe alti 150 de specialisti, Romania devenind cel mai mare centru european de cercetare-dezvoltare in domeniul feroviar dupa cel din Germania.

In prezenta Excelentei Sale Ambasadorul Frantei in Romania, dl.Herve Bolot, a Ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, dl.Gheorghe Dobre, Presedintele Diviziei A"Solutii pentru TransportA" a grupului Alcatel, dl.Jean Pierre Forestier, a prezentat perspectivele noului centru de cercetare-dezvoltare Alcatel. Aceasta investitie constituie o premiera in Europa de Est, fiind dedicata dezvoltarii de software specializat si cresterii sigurantei semnalizarilor feroviare. In anul 2005, 50 de ingineri software vor contribui la dezvoltarea sistemului de siguranta pentru semnalizari feroviare Alcatel, alti 150 de ingineri fiind prevazuti a se alatura acestora in 2006.

A"Centrul de cercetare-dezvoltare se adreseaza atat pietei interne, in cadrul careia solutiile Alcatel sunt prezente inca din 2001, cat si tarilor din zona Balcani si CSI. Evenimentul de astazi marcheaza diversificarea activitatii de cercetare-dezvoltare a Alcatel Romania si orientarea catre o noua directie: infrastructurile de transporturi. Pentru subsidiara din Romania aceasta mutare reprezinta un avantaj enorm, pentru ca aplicatia software in cadrului unui proiect reprezinta 70% din costul acestuia", a spus Dan Bedros, Presedinte Director General al Alcatel Romania. Conform oficialului Alcatel Romania, compania a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 140 milioane de euro, din care circa 70% au provenit numai din comenzile companiei Orange Romania. Alcatel a depasit cu 30% bugetul initial pentru 2004, 20% dintre acestea provenind din cresterea inregistrata in domeniul IT&C.

A"Compania Alcatel este prezenta in Romania de mai mult de 14 ani. Relatiile durabile dezvoltate cu companiile din Romania, si in particular cu CFR au constituit argumente solide pentru a investi in aceasta tara si pentru a crea un centru de cercetare-dezvoltare specializatA" a spus Jean Pierre Forestier, Presedintele Diviziei A"Solutii pentru TransportA" a grupului Alcatel.

A"Apreciem noua investitie a Alcatel in Bucuresti, care reprezinta o confirmare a profesionalismului inginerilor din Romania. Parteneriatul CFR-Alcatel a condus la realizarea sistemului de siguranta pentru semnalizari feroviare in patru orase importante ale Romaniei: Timisoara, Brasov, Arad si Bucuresti. Cea mai recenta realizare este punerea in functiune a statiei Bucuresti Nord, care a avut loc noaptea trecutaA" a declarat Gheorghe Dobre, Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Cea mai recenta realizare Alcatel o reprezinta punerea in functiune a sistemului de semnalizare a statiei Bucuresti Nord, inaugurata vineri, 3 iunie, ora 0. Valoarea intregului proiect a fost de circa 30 milioane euro, fondurile provenind din Programul Phare. Companiile Alcatel si CFR si-au unit competentele pentru centralizarea electronica a infrastructurii feroviare din regiunea sudica a Romaniei, in baza unui contract de 60 de milioane de euro, incheiat in octombrie 2004, la nivel guvernamental. Conform acestuia, compania Alcatel Transport Automation va moderniza 11 statii de cale ferata in Romania, de pe coridorul IV de transport pan-european, ce strabate zona sudica a tarii (legand orasele Constanta si Lugoj). Finalizarea proiectului va fi realizata in 2008.

Despre Alcatel Romania

Alcatel Romania a fost infiintata in 1991 si este furnizorul principal de echipamente de telecomunicatii pentru piata romaneasca, reprezentand o investitie de peste 25 milioane USD. Activitatea industriala a companiei acopera intreaga gama de activitati din domeniul industriei hi-tech: cercetare-dezvoltare, fabricatie, instalare si intretinere, consultanta, marketing. Alcatel Romania are in prezent peste 1000 de angajati dintre care 80% cu studii superioare. Peste jumatate sunt ingineri informaticieni care lucreaza in departamentul de dezvoltare software, iar specialistii in sisteme de telecomunicatie contribuie la realizarea de retele moderne in peste 60 de tari din intreaga lume. Alcatel a avut vanzari de 12,4 miliarde de euro in 2004, la un nivel similar cu anul 2003, grupul francez Alcatel fiind prezent in peste 130 de tari.

Despre Divizia Alcatel Transport Solutions

Alcatel este un important furnizor global de tehnologie de control feroviar, semnalizare, centralizare electronica, precum si de tehnlogie integrata de comunicatii feroviare. Pentru principalii operatori de linii din intreaga lume, oferta Alcatel include tehnologiile sale fiabile de centralizare LockTrac, tehnologia de control a trenurilor AlTrac (inclusiv AlTrac/ETCS), solutiile sale de management al retelelor NetTrac precum si echipamentele din camp (numaratoare de osii, electromecanisme de macaz, semnale, etc). Pentru mai multe informatii accesati site-ul: http://www.alcatel.com/tas.

Despre CN CFR

Compania Nationala de Cale ferata A"CFRA"-S.A. a fost constituita in 1 octombrie 1998, in baza deciziei Guvernului nr. 581/1998, prin reorganizarea Companiei Nationale de Cai Ferate. CFR are caracter de personalitate juridica romana si are statutul de societate comerciala pe actiuni. Scopul C.F.R. este obtinerea de profit prin administrarea infrastructurii de cale ferata, oferind operatorilor feroviari posibilitatea de a lucra in baza contractelor de acces. C.F.R. opereaza activitati de interes public national cu scopul de a realiza transportul public feroviar si de a satisface cerintele de siguranta nationala.