Criza economica "apeleaza" telefonia mobila din Romania

Luni, 25 Mai 2009, ora 09:45
2101 citiri
Criza economica "apeleaza" telefonia mobila din Romania

Recesiunea ii face pe utilizatorii romani sa-si mai reduca numarul de celulare si sa nu se mai intinda prea mult la vorba cu prietenii.

Daca pana acum romanul indesa cate 2-3 telefoane mobile in buzunar sau in geanta, acum, pe timp de criza, incearca sa se limiteze la "strictul necesar" de SIM-uri.

Tendinta aceasta a fost sesizata si de companiile de profil de la noi.

"In vremuri de criza economica, atunci cand veniturile tuturor se diminueaza, clientii isi restrang consumul si o mare parte dintre cei care aveau abonamente sau cartele la 2, 3 sau chiar 4 operatori pot alege sa pastreze doar unul singur", a declarat, pentru "Evenimentul zilei", Thierry Millet, CEO Orange Romania.

Piata ajunsa la maturitate

Scaderea ritmului de crestere a numarului de utilizatori este pusa si de presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, pe seama crizei mondiale si a intensificarii competitiei, insa acesta subliniaza si faptul ca piata telefoniei mobile a ajuns la maturitate.

"N-am atins inca nivelul de saturatie, dar este clar ca majoritatea romanilor au unul sau mai multe telefoane mobile.

Este momentul ca operatorii sa treaca de la atragerea de noi clienti la fidelizarea celor aflati deja in portofoliu", a explicat Catalin Marinescu.

Parerea sa este impartasita si de marii jucatori de pe piata de telecom.

Scuturate de criza

Reprezentantii ANCOM sustin ca efectele crizei nu ni se vor confirma decat in toamna, cand vom avea datele de trafic pentru prima jumatate a anului.

Totusi, in rezultatele financiare, de la sfarsitul lui martie, ale principalilor operatori de telefonie mobila de la noi din tara, climatul economic nefavorabil si-a facut simtita prezenta.

Veniturile Vodafone din servicii au crescut cu doar 1,4% in anul fiscal 2008-2009, incheiat in martie, fata de 10,4%, majorarea pe care compania a inregistrat-o in intervalul 2007-2008.

Revenim la beepuri?

Desi se lauda cu o crestere a numarului de minute consumate in reteaua proprie, oficialii Vodafone admit ca este posibil ca vremurile grele sa ii faca pe romani mai precauti in ceea ce priveste vorbitul la mobil. 

#recesiune, # criza, # companie, # abonamente, # clienti , #stiri Orange Romania