Jacek Siwicki este noul presedinte al Enterprise Investors Corporation

Luni, 30 Octombrie 2006, ora 14:38
867 citiri

Noul presedinte al companiei Enterprise Investors Corporation, Jacek Siwicki, va coordona plasamentele fondului inchis de investitii Polish Enterprise Fund VI in Polonia si Romania, precum si strategia pentru regiunea Europei Centrale si de Est, potrivit oficialilor companiei.Pana acum, Jacek Siwicki a administrat 17 investitii directe ale fondurilor inchise administrate de Enterprise Investors in companii din regiune si a fost coordonatorul sucursalei din Romania a Enterprise Investors Corporation. Anteriro, Jacek Siwicki a lucrat in domeniul IT si in companii de consultanta, iar in 1991 a detinut functia de ministru al Privatizarii in Polonia.

"Jacek Siwicki a coordonat tranzactia prin care Enteprise Investors a preluat un pachet de 20% din actiunile operatorului de telefonie mobila Orange Romania, care a fost vandut un ulterior catre grupul francez France Telecom, cu un profit de 78 milioane dolari, de 3,9 ori mai mult decat capitalul investit initial", a declarat, pentru News In, Lucian Perl, director de investitii al Enterprise Investors Romania.

Enterprise Investors a anuntat ca va investi aproape 150 milioane euro in companiile romanesti in urmatorii trei-patru ani, prin fondul de investitii Polish Enterprise Fund VI, pe care il administreaza, potrivit oficialilor Enterprise Investors Corporation.

Investitiile de capital ale fondului vor fi cuprinse intre 15 si 50 milione de euro, in functie de companie. "Suntem un investitor activ, care se implica in constituirea si intarirea echipei de management, stabilirea strategiei pe termen lung si finantarea proiectelor de investitii", a declarat Lucian Perl.

Polish Enterprise Fund VI va investi in Romania in retail, productie, media si telecomunicatii, IT, servicii financiare, farmaceutice si sanatate. Enterprise Investors va cumpara, prin intermediul fondului, pachete de actiuni de control cuprinse intre 20% si 100% in companii romanesti cu o valoare de piata cuprinsa intre 30 si 150 milioane euro. Finantarea companiilor romanesti va fi realizata prin imprumuturi, participarea la majorarile de capital sau achizitii comune cu managementul. In paralel, Enteprise Investors va face plasamente si impreuna cu alte fonduri de investitii, dar in proiecte de dimensiuni mai mici.

Enterprise Investors a investit pana acum 80 milioane de euro in patru companii romanesti, respectiv Orange-Mobil Rom Romania, Artima, Siveco si Macon. Rata medie de multiplicare a capitalului investit este de 2,5 ori mai mare decat plasamentul initial. Enterprise Investors a mai preluat intregul pachet de actiuni al lantului de supermarketuri Artima pentru 17 milioane euro si a cumparat 22,5% din compania de IT Siveco, impreuna cu compania Intel. Ultima achizitie realizata de Enterprise Investors in Romania este tranzactia de preluare a producatorului de materiale de constructii Macon Deva pentru 35 milioane euro.

Enterprise Investors Corporation administreaza 1,6 miliarde euro si este specializata in achizitii de valoare mare. Compania are 30 de specialisti in birourile din Polonia si Romania. Incepand din 1990, compania a investit 900 milioane de euro in regiune prin 102 tranzactii, profitul adus investitorilor depasind 1,1 miliarde de euro, au mai spus oficialii Enterprise Investors.

Polish Enterprise Fund VI este cel mai mare fond de investitii de tip private equity (plasamente in actiuni) din regiune si a atras 658 milioane euro de la investitori in luna septembrie 2006. Cele mai mari sume au fost plasate de investitori institutionali de renume, printre care se numara CalPERS, EIF, HarbourVest, LGT, METLife, Partners Group, Adams Street Partners, Morgan Stanley Alternative Investment Partners si Allianz Private Equity Partners. Investitorii europeni controleaza 65% din fond, iar cei americani detin diferenta de 35%.

NewsIn

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...