Telefoanele mobile de peste 64 MB, MP3 playerele si iPod-urile, taxate cu 0,5% drepturi de autor

Luni, 25 Mai 2009, ora 15:57
1875 citiri
Telefoanele mobile de peste 64 MB, MP3 playerele si iPod-urile, taxate cu 0,5% drepturi de autor

Importatorii de telefoane mobile cu memorie mai mare de 64 MB, de MP3 playere si iPod-uri trebuie sa plateasca drepturi de autor de 0,5% din valoarea in vama a acestor aparate, potrivit unei Decizii a ORDA, publicata pe 13 mai in Monitorul Oficial.

Decizia Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) cuprinde protocolul privind lista suporturilor si aparatelor pentru care se datoreaza remuneratia compensatorie pentru copia privata pentru operele reproduse dupa inregistrari sonore sau audiovizuale, precum si cuantumul acestor remuneratii, precizeaza Mediafax.

Obiectul protocolului a fost actualizarea listei de aparate si suporturi pe care se pot realiza inregistrari sonore sau audiovizuale. Protocolul vizeaza atat importatorii, cat si producatorii de astfel de aparate si suporturi.

Astfel, au fost adaugate in lista aparate precum: telefoanele mobile cu memorie mai mare de 64 MB, televizoare si magnetoscoape digitale cu HDD sau mediu de stocare incorporat, aparatele de tip Blu Ray Recorder si HD DVD Recorder, stick-urile de memorie, MP3 playere, MP4 playere, iPod mediaplayer.

La categoria suporturi au fost adaugate cardurile de memorie, discurile Blu Ray si discurile HD DVD. Pentru aceste aparate si suporturi, importatorii si producatorii trebuie sa plateasca drepturi de autor de 3% (pentru suporturi), respectiv 0,5% (pentru aparate).

Astfel, importatorii de astfel de aparate si suporturi trebuie sa plateasca 3% sau 0,5% din valoarea totala in vama a aparatelor si suporturilor ce permit reproducerea operelor sonore si audiovizuale, in sistem analog si digital, in luna pentru care este datorata (in baza de calcul nu intra TVA, taxe vamale, accize).

Totodata, producatorii din Romania de astfel de aparate si suporturi trebuie sa plateasca 3% sau 0,5% din valoarea totala a facturilor lunare pentru aparatele si suporturile ce permit reproducerea operelor sonore si audiovizuale, in sistem analog sau digital (in baza de calcul nu intra TVA).

Sumele sunt colectate de Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR). "Deoarece industria IT&C este foarte dinamica, o data la trei ani se aduce la zi lista de aparate si suporturi pentru a include ultimele inovatii in domeniu.

De asemenea, multe aparate sau suporturi dobandesc in timp destinatii multiple (de exemplu, telefonul mobil a devenit in ultimii ani mediu de stocare, mp3/mp4 player, aparat foto si terminal de intrare pe Internet)", transmite UPFR, intr-un comunicat.

Protocolul a fost semnat de organismele de gestiune colectiva Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-Ada), Societatea pentru Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual - Societatea Autorilor Romani din Audiovizual (DACIN-SARA), Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR), Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM), Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania - Asociatia Romana de Gestiune a Operelor Audiovizuale (UPFR-AGORA), Asociatia pentru Drepturile Producatorilor de Fonograme din Romania (ADPFR), Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), Societatea Comerciala "Star Print Trade Co." SRL, Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR), Vodafone Romania si Orange Romania.

#autor, #drepturi, #ipod, #mp3, #playere, #telefoane, # taxa , #stiri Orange Romania