Directorul general Orange, retinut de politie in cazul in care este implicata si sefa FMI

Luni, 10 Iunie 2013, ora 13:11
1561 citiri
Directorul general Orange, retinut de politie in cazul in care este implicata si sefa FMI

Seful companiei franceze de telecomunicatii Orange, Stephane Richard, a fost retinut luni pentru a raspunde intrebarilor autoritatilor privind rolul sau in afacerea Tapie/Credit Lyonnais, din 2008, a declarat o sursa judiciara pentru Reuters.

In 2008, Stephane Richard era directorul de cabinet al lui Christine Lagarde, ministrul francez de Finante in acea perioada, in prezent director general al FMI.

Decizia autoritatilor de a-l retine pentru intrebari pe Stephane Richard nu inseamna ca acesta va fi investigat pentru aceste acuzatii. Stephane Richard a negat implicarea in acest scandal iar reprezentantii Orange nu au comentat informatia.

Guvernul de la Paris detine 27% din Orange, care recent si-a schimbat numele din France Telecom. Actiunile companiei au scazut luni la bursa de la Paris cu 1,09%, la 7,547 euro.

"Statul, in calitatea sa de actionar, isi va anunta pozitia daca va fi necesar, la momentul adecvat, in timpul derularii procesului", a declarat ministrul francez al industriei, Arnaud Montebourg.

Dupa o audiere de doua zile in fata Curtii de Justitie a republicii din Paris, Christine Lagarde a fost plasata in 25 mai sub statutul de martor asistat in ancheta asupra deciziei luate in 2007 de a recurge la un arbitraj pentru solutionarea litigiului dintre Bernard Tapie si Credit Lyonnais privind vanzarea Adidas. Acest statut este intermediar intre cel de martor si cel de inculpat.

Audierile s-au axat pe rolul lui Lagarde in plata a 400 de milioane de euro (520 milioane dolari) catre Bernard Tapie, un om de afaceri controversat si apropiat al fostului presedinte Nicolas Sarkozy, pe vremea cand ea era ministru de Finante al Frantei.

Plata a fost facuta antreprenorului Bernard Tapie ca parte a unui proces de arbitraj privat pentru a solutiona un litigiu cu banca de stat Credit Lyonnais asupra vanzarii participatiei la Adidas in anii 1990. Aceasta este vazuta de multi francezi ca un exemplu al relatiei confortabile dintre marile sume de bani si marea putere in Franta.

Cine este Bernard Tapie

Tapie, fost proprietar al clubului Olympique Marseille, este o personalitate controversata in Franta. Litigiul dintre omul de afaceri si Credit Lyonnais se refera la o tranzactie ce a avut loc in 1993 cand Tapie a vandut catre banca participatia pe care o detinea la producatorul german de imbracaminte si echipamente sportive Adidas.

Mai tarziu, banca a vandut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a inceput o actiune in justitie sustinand ca a fost fraudat.

Tapie a fost inchis aproximativ sase luni in 1997 pentru complicitate la fapte de coruptie in legatura cu aranjarea unui meci de fotbal in 1993.

Credit Lyonnais, una dintre cele mai vechi banci franceze, a disparut in 2003, fiind absorbita de grupul Credit Agricole.

In 2007, presedintele Sarkozy a sugerat ca Ministerul Finantelor, condus de Lagarde si institutia ce reprezenta statul in disputa, ar trebui sa apeleze la o comisie de arbitraj.

In urma judecarii cazului intr-o comisie de arbitraj, Tapie a obtinut de la stat despagubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decat ar fi putut primi in justitie.

Orange este lider de piata in Romania cu 10,214 milioane clienti la 31 martie 2013, in crestere cu 127.000 fata de perioada similara a anului trecut. Veniturile Orange Romania au scazut in primul trimestru din acest an cu 1,4% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 219 milioane de euro.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#director Orange retinut politie, #scandal deturnare fonduri Orange, #Stephane Richard Orange deturnare, #politie Stephane Richard Orange , #Management