France Telecom: sinuciderile continua, ancheta guvernamentala

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 22:21
1533 citiri
France Telecom: sinuciderile continua, ancheta guvernamentala

Numarul total de angajati France Telecom care s-au sinucis in ultimii doi ani a crescut la 34, iar presa franceza este plina de povestile “de groaza” ale celor care au trecut prin momente de depresie in 2009, situatia obligand guvernul francez sa anunte o ancheta oficiala.

Statul francez detine la compania de telecomunicatii - care detine si grupul mobil Orange – 27% din actiuni. Sindicatele si rudele celor decedati spun ca sinuciderile nu au ca motiv decat modul in care echipa de management a gestionat perioada de criza economica, lasand oamenii pe drumuri.

Nicolas Sarkozy si ministrul Muncii, Xavier Darcos au ordonat o ancheta chiar de anul trecut, cerand chiar ca directorul executiv Didier Lombard, sa discute problema cu sindicatele.

Sinuciderile au starnit o dezbatere nationala care continua in Franta. Oare este adevarat ca managementul trateaza angajatii in mod nedrept si discretionar, ceea ce duce la un stres enorm, depresie si conduce oamenii spre sinucidere?

Sindicatele franceze sunt printre cele mai puternice din Europa si practic ele au impus saptamana de lucru de 35 de ore si vacanta de vara de 30 de zile. Dar totusi Franta are o rata mare de sinucideri, de 17,6 la 100.000 de locuitori, a treia din G8, Rusia si Japonia fiind pe primele doua locuri, scrie Bloomberg.

Studiile curg intre timp. In 2006 trei angajati Renault s-au sinucis, in 2008 12 angajati din mediul bancar si-au pus capat zilelor.

Specialistii spun ca metoda de conducere “impersonala”, fara implicare umana, fara o conexiune intre sefi si angajati, duce la un conflict mocnit in orice organizatie si poate duce oamenii la o suita intreaga de boli psihice.

“Managerii din Franta sunt invatati sa aiba o diploma si o pregatire tehnica si cu asta basta, nu sunt platiti sa fie buni in relatia cu oamenii”, a explicat un specialist al Ministerului Muncii. “Managerii francezi pun problemele legate de relatiile inter-umane pe planul secundar”, a spus el.

Tocmai vestile bune primite – precum reducerea orelor de munca la 7 pe zi  - au cauzat aceste probleme, pentru ca managementul trebuie sa-si atinga target-urile exploatand la maximum angajatii in aceste 7 ore.

Limita se aplica din 2002 si la firmele mici, ceea ce inseamna batai serioase de cap pentru companii care altfel se descurcau foarte bine.

France Telecom este afectata si de alte probleme, spun specialistii. Competitia in telecom este acerba, reglementarea dura, regulile interne sunt extrem de dure, iar atentia pentru angajatul obisnuit este minima.

Managementul chiar incuraja o politica de teroare care sa faca angajatul nedorit sa isi dea demisia. Compania a concediat peste 15.000 de angajati din 2006 pina acum si nu sunt studii daca unii dintre cei demisi s-au sinucis.

Doua treimi dintre cei 103.000 de angajati ai France Telecom au statut de functionari publici si nu pot fi dati afara.

France Telecom a trebuit sa plateasca compensatii mari pentru a ajunge la un acord cu oamenii care vroiau sa plece din companie sau sa se retraga la pensie. Acest lucru a accentuat nervozitatea responsabililor din management.

#ancheta, #france, #sinucideri, #telecom , #stiri Orange