Patru multinationale sunt interesate sa obtina consultanta de la Fisc

Vineri, 12 Ianuarie 2007, ora 04:42
930 citiri

Patru mari companii multinationale, respectiv Mittal Steel, Orange, Oriflame, dar si banca UniCredit, au solicitat pana in prezent solutii individuale anticipate de la Fisc, a declarat, pentru Rompres, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu.

Solutia fiscala individuala anticipata reprezinta, practic, consultanta pe care Administratia Fiscala o acorda contribuabilului cu privire la taxele si impozitele pe care le are de platit pentru o anumita afacere, pe care, de obicei, intentioneaza sa o deschida, dar si investitorilor existenti pe piata. Conform unui ordin al ANAF, aceasta este actul administrativ care stabileste regimul de taxare pentru o tranzactie viitoare.

Marii contribuabili au avut posibilitatea de a solicita solutii anticipate incepand cu data de 1 ianuarie 2005, in timp ce restul contribuabililor pot solicita astfel de solutii incepand cu 1 ianuarie 2007.

Seful ANAF a explicat ca aplicarea solutiei individuale anticipate a fost necesara intrucat, altfel, 'am fi avut mari probleme in atragerea de noi investitii'.

Ordinul emis recent de ANAF reglementeaza acest lucru, insa nu poate fi aplicat, intrucat este necesara o Hotarare de Guvern care sa stabileasca tarifele percepute de Fisc. 'Suntem pe punctul de a avea legislatia, dar mai avem nevoie de semnatura ministerului Justitiei" mai spus Bodu, care a precizat ca banii colectati din aceste taxe vor fi alocati achizitionarii de echipamente si soft pentru ANAF.

Potrivit noilor reglementari, pot depune cereri pentru emiterea unei solutii fiscale anticipate contribuabilii inregistrati la organele fiscale. Solutia fiscala se emite ca urmare a cererii adresate de catre contribuabil Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Anterior depunerii cererii, contribuabilul poate solicita, in scris, institutiei, o discutie preliminara. Cererea pentru discutia preliminara va contine informatii cu privire la datele de identificare ale contribuabilului si ale reprezentantului legal, precum si o scurta prezentare a obiectului discutiei. ANAF va comunica in scris contribuabilului data, ora, locul si numele persoanelor care vor participa la discutia preliminara.

In urma discutiei preliminare se va stabili numarul de solutii fiscale necesare reglementarii situatiei fiscale de fapt viitoare.

Tariful de emitere a unei solutii fiscale care, potrivit propunerii ANAF, porneste de la 1000 de euro, se va achita in lei, la cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ziua efectuarii platii.

Cererea pentru emiterea solutiei fiscale trebuie sa contina datele de identificare ale contribuabilului, ale reprezentantului legal si prezentarea starii de fapt viitoare pentru care se solicita emiterea acesteia.

Cererea va fi insotita de documentatia aferenta si dovada achitarii taxei de emitere.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)