Se vinde Orange? Gigantii telecom se muta in Africa si Asia

Marti, 03 Mai 2011, ora 16:17
3364 citiri
Se vinde Orange? Gigantii telecom se muta in Africa si Asia

In mai 2010, se vorbea despre iesirea Vodafone din Romania. In mai 2011, France Telecom anunta ca are in vedere vanzarea Orange Romania. Este clar ca telefonia mobila nu mai este o afacere in Europa, asa ca marii operatori se reorienteaza spre Asia si Africa.

Cand France Telecom a cumparat Dialog si Vodafone a cumparat Connex, au facut-o pentru ca Romania era un rai financiar pentru operatorii telecom.

Numarul de clienti crestea, ARPU (venitul mediu per utilizator) ducea la profitul gigantice, iar piata era impartita comfortabil intre cei doi operatori.

In doar cativa ani situatia s-a schimbat radical. Rezultatele financiare sunt in scadere iar viitorul nu mai suna deloc bine. Nu avem nevoie de un analist pentru a ne asigura de acest lucru.

Dovada este faptul ca in doar un an de zile s-a vorbit despre plecarea Vodafone si France Telecom (compania care detine Orange) din Romania.

Odata cu transmiterea rezultatelor financiare pe primul trimestru ala acestui an, France Telecom a iesit si cu o declaratie bomba in presa internationala.

Gervais Pellissier, directorul financiar al companiei, a declarat pentru Bloomberg ca grupul si-ar putea vinde operatiunile din tarile europene in care ritmul de crestere al veniturilor incetineste.

Printre aceste tari se afla Austria, Belgia si Romania. Singurele tari care ies din aceasta discutie sunt Franta, Polonia si Spania.

Unde este noul focus al operatorilor? Orientul Mijlociu si Africa sunt zone foarte puternice in care afacerile merg bine, asa ca acestea vor constitui noul camp de batalie al France Telecom.

Numarul de clienti ai companiei a crescut cu 25% in aceste doua zone, ducand la o crestere totala cu 7% a numarului total de utilizatori ai serviciilor France Telecom, pana la 215,9 milioane.

Nici Vodafone nu sta mai bine

Anul trecut s-a discutat despre o posibila plecare a Vodafone din Romania, dupa ce analistii de la Bernstein Research, au declarat ca operatorul ar trebui sa ia in considerare vanzarea operatiunilor din Romania, Cehia, Ungaria si Albania.

Motivul are la baza aceeasi strategie ca si a celor de la France Telecom. Dorinta Vodafone de a face noi achizitii in India.

In 2007, compania cumparase pachetul majoritar al Essar, pentru 10,9 miliarde de dolari, al patrulea jucator de telefonie mobila de pe piata indiana la acel moment.

In luna aprilie a acestui an, Grupul Vodafone a iesit de pe piata franceza. Compania i-a vandut participatia de 44% din operatorul de telecomunicatii mobile SFR Grupului francez Vivendi, pentru 8 miliarde de euro.

Conform ultimelor rezultate financiare transmise, veniturile Vodafone Romania au scazut cu 9% in al treilea trimestru al anului 2010, fata de perioada similara a anului precedent.

Veniturile Orange pe primele trei luni ale acestui an au scazut cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 222 milioane euro. Si numarul de clienti ai operatorului francez este in declin, scaderea fiind de 5%.

Care au fost cele mai importante tranzactii din telecomul romanesc

1. Cosmote a cumparat Zapp

Operatorul elena a achizitionat Zapp, in iulie 2009, pentru suma de aproximativ 61 de milioane de euro. Cosmote a preluat si datoriile si obligatiile Zapp, estimate la 146 milioane euro.

2. Deutsche Telekom a cumparat 20% din OTE

In martie 2008, operatorul german a achizitionat 20% din actiunile OTE pentru aprox. 2,5 miliarde euro. OTE detine Cosmote si 54% din actiunile Romtelecom.

3. Vodafone a cumparat Connex

Compania britanica a cumparat, in martie 2005, de la Telesystem International Wireless Inc.companiile Mobifon SA si Oskar Mobil. Tranzactia s-a ridicat la 3,5 miliarde dolari.

4. France Telecom a cumparat Orange

Operatorul francez a achizitionat in mai 2000 compania britanica Orange, urmarea fiind rebrandingul Dialog si Alo in Orange, in aprilie 2002.

#deutsche telecom, #france telecom vinde orange, #orange de vanzare, #orange iese din romania, #ote, #piata telefonie mobila, #rezultate orange, #rezultate vodafone, #romtelecom, #utilizatori telefonie mobila, #vodafone , #stiri Orange