Tehnologia 4G, lansata in Romania in urmatorii 5 ani

Luni, 21 Februarie 2011, ora 14:42
1545 citiri
Tehnologia 4G, lansata in Romania in urmatorii 5 ani

Tehnologia de comunicatii din generatia a patra (4G LTE) va introdusa in Romania in urmatorii 3-5 ani si va permite operatorilor sa faca fata cresterii exponentiale a traficului de date mobile si sa isi diminueze costurile operationale, a declarat, luni, seful Alcatel-Lucent Romania, Raoul Ros, anunta Mediafax.

"Pentru ca tehnologia 4G sa devina comerciala trebuie indeplinite trei conditii, si anume terminale specifice, cerere din partea clientilor si alocarea benzilor de frecventa. Cred ca in urmatorii 3-5 ani vor fi lansate in Romania si astfel de servicii.

In Republica Moldova, unde primele teste 4G LTE au avut loc in 2010, ma astept ca Orange Moldova sa lanseze comercial acest tip de servicii spre finele acestui an sau la inceputul anului 2012", a spus Ros.

El a adaugat ca Alcatel-Lucent a avut deja discutii cu grupurile Vodafone, Orange si Deutsche Telekom cu privire la introducerea tehnologiei 4G in subsidiarele acestora.

Alcatel-Lucent a efectuat, luni, pentru prima data in Romania, o demonstratie publica a capabilitatilor tehnologiei 4G LTE, care permite transferuri de date la viteze de pana la 100 MB/s intr-o retea radio. Spre comparatie, retelele actuale ale operatorilor locali mobili asigura transferuri de date cu viteze de pana la 21,6 MB/s.

Viteza ridicata de transfer a datelor va permite operatorilor sa furnizeze prin 4G LTE servicii de video streaming de inalta definitie (HD), supraveghere video HD, videoconferinta HD cu apel video si apel mobil, jocuri online, acces Internet in banda larga si aplicatii bazate pe media portal.

"Consumatorii vor sa poata accesa cu usurinta aplicatiile lor preferate oricand si oriunde prin intermediul oricarui tip de dispozitiv mobil. Cererea tot mai mare pentru acces in banda larga la un numar tot mai mare de aplicatii utile si inovatoare va declansa o explozie a traficului de date pe retelele existente. Acest fenomen reprezinta cea mai mare provocare cu care se confrunta operatorii de retele mobile", a spus Ros.

El a adaugat ca tehnologia 4G LTE garanteaza o performanta mai mare in retea, viteze mai bune si asigura o experienta mai buna pentru utilizatorul final.

Prezent la eveniment, Iulian Costea, directorul de marketing al Alcatel-Lucent South-East Europe, a afirmat ca 4G LTE este prima tehnologie radio mobila proiectata, in primul rand, pentru a transporta traficul de date eficient in comparatie cu tehnologiile 2G si 3G care au fost dezvoltate si optimizate pentru traficul de voce.

"Pe baza IP-urilor, LTE permite utilizarea aplicatiilor de tipul Facebook, Youtube, Flickr, InternetTV, etc.

Data fiind dezvoltarea tot mai accelerata a retelelor sociale, a retelelor de business si de informatii, ne asteptam ca pana in 2015 toate terminalele mobile sa fie conectate la Internet", a spus Costea.

Potrivit lui Costea, anul 2010 a fost primul in care utilizatorii de telefonie mobila in banda larga au depasit pentru prima data utilizatorii de telefonie fixa in banda larga.

"Aceasta tendinta va continua sa se consolideze in anii ce vor urma. Se estimeaza ca se va ajunge la 3,4 miliarde de abonati in banda larga pana in 2014, iar 80 % dintre acestia vor fi consumatori de telefonie mobila in banda larga. Furnizorii de servicii radio trebuie sa-si dezvolte retelele pentru a asigura un nivel superior de performanta prin care sa se ridice la asteptarile consumatorilor si sa ramana competitivi pe piata", a explicat Costea.

El a adaugat ca, potrivit planului de actiuni al ANCOM, primele licente 4G LTE vor fi scoase la licitatie in 2012.

"La nivel urban, se va utiliza banda de frecventa de 2,6 GHz, iar la nivel rural cea de 800 MHz", a spus Costea.

#tehnologie 4g, #operatori, #date mobile, #alcatel lucent , #stiri Orange