Vodafone ar putea cumpara divizia T-Mobile condusa de fostul sef Orange Romania

Marti, 30 Iunie 2009, ora 10:41
2220 citiri
Vodafone ar putea cumpara divizia T-Mobile condusa de fostul sef Orange Romania

Cel mai mare operator de telefonie mobila din lume dupa venituri, Vodafone, ia in calcul o eventuala achizitie a rivalului T-Mobile Marea Britanie, divizia mobila a grupului Deutsche Telekom, care are unele probleme financiare, dar care a refuzat deja o oferta de la Orange.

Divizia britanica a grupului german de comunicatii este condusa de Richard Moat, fostul director executiv al Orange Romania. Informatia nu este una de nivel oficial, ci vine pe surse, citate de presa britanica si preluate de publicatiile business internationale.

Pentru ca s-ar crea un gigant cu o cota de piata de 50% pe piata din Marea Britanie, tranzactia s-ar putea face sub forma unui joint venture intre cele doua grupuri rivale. T-Mobile UK a avut anul trecut incasari de 4 miliarde de euro, dar a incheiat pe pierdere si a afectat rezultatele intregului grup.

Analistii financiari spun ca o tranzactie de acest gen, daca este aprobata, ar putea fi favorabila pentru Vodafone, dar si pentru industrie, pentru ca s-ar castiga in stabilitate, deci si in profitabilitate. Evident insa, s-ar reduce competitia.

Pe piata britanica sunt cinci operatori mobili acum, in timp ce in Franta de exemplu s-au consolidat si sunt doar trei. Strategia s-ar putea dovedi profitabila pentru Vittorio Colao, pentru ca mangerul a declarat ca vrea sa imbunatateasca operatiunile existente, in loc sa extinda afacerile in noi tari si teritorii.

Profitul continua sa scada in lipsa unor astfel de ocazii, dar sinergiile de business si reducerile de costuri care se pot face pot aduce ambele companii in profit. Iar preturile sunt foarte bune din cauza crizei economice.

Discutiile despre o eventuala tranzactie au dus la cresterea valorii actiunilor Vodafone, dar si Deutsche Telekom. Oficial ambele companii au refuzat sa comenteze afacerea.

Vodafone a mai facut un astfel de deal cu Hutschison Whampoa in Australia, formand un joint venture care are costuri mai mici si posibile optimizari ale afacerilor pe viitor. Compania si-a crescut de asemenea participatia la companiile care sunt profitabile, precum Polmomtel in Polonia sau Vodacom in Africa de Sud.

Financial Times spune ca valoarea de piata a T-Mobile UK ar fi estimata la 4,2 - 5,6 miliarde de dolari. Re-evaluarea bunurilor detinute de companie a dus la o diminuare a valorii cu 2,7  miliarde de euro, ceea ce a afectat negativ rezultatele companiei pe anul trecut.

Achizitia T-Mobile si a liniilor oferite operatorului virtual Virgin Mobile in Marea Britanie ar ridica numarul de utilizatori Vodafone la 35 de milioane, iar arbitrul telecom tocmai a anuntat ca s-au atins 70 de milioane de utilizatori de telefoane mobile in aceasta tara. Vodafone are 18,7 milioane acum, iar T-Mobile circa 16,7 milioane. Pe piata mai activeaza Orange, O2 si Three.

 

#orange, #vodafone , #stiri Orange