OTP Bank: Curs de 4,1 - 4,3 lei/euro in 2013, daca Romania decide sa adopte moneda euro

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 12:52
2676 citiri
OTP Bank: Curs de 4,1 - 4,3 lei/euro in 2013, daca Romania decide sa adopte moneda euro

Daca Romania ar decide sa adopte moneda europeana in 2015, iar din 2013 ar intra in mecanismul ratelor de schimb 2 (ERM2), paritatea centrala la care va fi mentinut leul va fi de 4,1-4,3 lei/euro, a declarat, Laszlo Diosi, CEO OTP Bank Romania.

Printre criteriile de convergenta nominala de la Maastricht, pentru adoptarea monedei unice europene, se afla fluctuatia monedei nationale care nu trebuie sa depaseasca +/-15% o paritate centrala, cu cel putin doi ani inainte de adoptarea euro, potrivit Agerpres.

Si Adrian Mitroi, secretar general al CFA Romania si profesor de economie si investitii sustine ca moneda europeana se va deprecia in raport cu leul, in momentul in care Romania va intra in mecanismul ratelor de schimb 2.

"In momentul in care noi ne vom pregati intrarea in ERM 2, regulile vor fi mult mai drastice si mai stricte. Moneda euro va avea o alta forma, probabil va fi ceva mai depreciata. Probabil ca euro la care noi vom adera, probabil intr-un viitor mai indepartat, va fi o alta moneda decat este astazi", a explicat Mitroi.

Cu toate acestea, Romania ar putea amana adoptarea monedei euro pana in 2016 sau 2017, actualul obiectiv urmand sa fie revizuit de guvernul format dupa alegerile din toamna impreuna cu BNR.

"EIU considera ca obiectivul 2015 (de adoptare a monedei euro n.r) este nerealist si chiar un pic ciudat, avand in vedere evolutiile din zona euro. Romania se poate confrunta cu dificultati in indeplinirea la timp a criteriilor de convergenta ale Bancii Centrale Europeane (BCE), respectiv criteriile privind inflatia, deficitul fiscal si dobanziile pe termen lung, pentru a adopta moneda euro in 2015", a spus Joan Hoey, senior analist pentru Europa, in cadrul The Economist Intelligence Unit (EIU).

Ea a subliniat ca Romania trebuie sa-si imbunatateasca competitivitatea inainte de aderarea la Uniunea Economica si Monetara (UEM).

Romania isi imbunatateste imaginea in fata investitorilor

Referitor la investitiile straine directe, care au crescut in luna iulie cu 286 milioane euro, liderul OTP Bank Romania a spus ca exista, in general, o incredere a investitorilor mai stabila in pietele emergente.

"Trebuie sa fim constienti de faptul ca pentru o mai mare crestere a ISD este necesara o stabilitate politica si economica", a afirmat oficialul OTP Bank.

Acesta se astepta sa vada o crestere a inflatiei in luna august pentru ca anul trecut inflatia a mers in jos datorita anului agricol bun, "prin urmare era o asteptare logica ca aceasta sa creasca".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar adoptare ERM2, #adoptare ERM2 2013, #adoptare moneda euro , #Management