Bursa de la Budapesta scade puternic in urma stirilor privind starea economiei

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 19:24
1147 citiri
Bursa de la Budapesta scade puternic in urma stirilor privind starea economiei

Bursa de la Budapesta, forintul si obligatiunile ungare s-au prabusit, vineri, dupa ce un purtator de cuvant al premierului a afirmat ca declaratiile privind o situatie similara a tarii cu cea a Greciei nu sunt exagerate, potrivit Mediafax.

Actiunile OTP Bank, cea mai mare institutie de credit a tarii, au scazut cu 14%. La ora 16:10 (17:10 ora Romaniei), bursa de la Budapesta se afla in scadere cu 4,76%.

Guvernul a anuntat, anterior, ca va prezenta in scurt timp un plan de masuri pentru rezolvarea problemelor economice, dupa ce va publica in weekend, sau la inceputul saptamanii urmatoare, date "reale" privind situatia bugetului pentru acest an.

Planurile si comentariile liderilor de la Budapesta au produs confuzie pe pietele financiare, iar investitorii au cerut clarificarea acestora.

Vicepresedintele Fidesz, Lajos Kosa, a afirmat joi intr-o conferinta pe teme economice organizata de un cotidian ungar, ca noul guvern Fidesz, care a preluat puterea la 29 mai, a gasit finantele tarii intr-o situatie mult mai grava decat se astepta, iar sansele ca tara sa evite soarta Greciei sunt mici.

Forintul ungar a scazut vineri cu 2% in raport cu euro, la 289,8 forinti/euro, minimul ultimului an, inainte de a-si reveni usor. Totodata, costurile pentru asigurarea datoriilor statului ungar (credit default swaps - CDS) au crescut vineri cu un punct procentual, la 4,3%, in timp ce randamentele cerute pentru titluri au urcat cu 0,4-0,7 puncte procentuale.

"In acest moment nu stim cat de severa este situatia. Cel mai negativ aspect este, in opinia noastra, modul guvernului de a comunica, iar acesta ar putea cauza in continuare panica", potrivit unei note a Nordea Bank. 

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#bursa, #budapesta, #grecia, #ungaria , #stiri Otp Bank