Creditorii nu mai stiu cum sa evalueze locuintele

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 09:22
1999 citiri
Creditorii nu mai stiu cum sa evalueze locuintele

Criza a afectat destul de rau sistemele bancar si pe cel imobiliar astfel ca acum institutiile de creditare sunt puse in postura de a nu mai sti cum sa evalueze corect imobilele pentru care ofera credit sau cer garantie. 

Creditarea oricum nu se va lansa prin simplele masuri luate de BNR. Este vorba aici si de o scadere dramatica a cererii de credite. Cand un client vrea sa-si cumpere un apartament acum, cum evaluam acel imobil pentru ca nu prea mai avem puncte de reper", ne-a declarat Adrian Chichita, adjunctul diviziei de retail a OTP Bank.

Acesta crede ca daca nu ar fi fost atat de multi rau-platnici, bancile ar fi putut mai usor sa scada rata dobanzii la credite. "Ca o opinie personala, cred ca vom asista la o scadere a dobanzilor in viitorul nu foarte indepartat. Atragerea de surse pentru banca nu va rezolva problema. Cred ca vor ajunge la dobanzi de 12 procente plus /minus 1%", mai spune Adrian Chichita.

"Anul acesta nu vom vedea o relansare a creditarii, din pacate. Bancile se afla acum intr-o situatie «precauta». In prezent se focuseaza spre administrarea riscului in ceea ce inseamna clientii. Acum bancile au planuri de rescadentare a ratelor sau permit clientului sa-si adauge un codebitor si se poate merge pana la suspendarea temporara a platii lunare, in conditii speciale. "Adica, daca omul a ramas fara serviciu, poate apela la o astfel de masura", ne-a mai spus Chichita.

#banci, #creditare, #credite, #creditori, #dobanzi, #evaluare, #locuinte , #stiri Otp Bank