Diosi (OTP): Dobanda poate scadea cu 1-1,5 puncte procentuale la creditele luate prin "Prima Casa"

Vineri, 29 Mai 2009, ora 10:29
1421 citiri
Diosi (OTP): Dobanda poate scadea cu 1-1,5 puncte procentuale la creditele luate prin "Prima Casa"

Dobanda s-ar putea reduce cu 1-1,5 puncte procentuale pentru creditele ipotecare in euro contractate prin programul "Prima Casa", a declarat pentru NewsIn presedintele OTP Bank Romania, Laszlo Diosi.

"Costul cu provizioanele de risc reprezinta 1-1,5 puncte procentuale in rata dobanzii la creditele in euro, deci aceasta ar fi reducerea dobanzii prin noul program", a explicat Diosi.

In martie, dobanda medie la creditele pentru locuinta in euro ale populatiei era de 7,35% pentru imprumuturile existente in sold si de 8,05% pentru cele nou-contractate, potrivit datelor BNR.

Diosi spune ca OTP Bank va trimite vineri Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) propuneri pentru programul "Prima Casa" si considera ca masura de reducere a taxei pe valoarea adaugata (TVA) prezinta riscul ca developerii de proiecte imobiliare sa isi insuseasca diferenta de cost.

"Constructorii si-ar putea insusi diferenta de cost rezultata din reducerea TVA, in final pretul locuintelor ramanand acelasi. Este un risc, ramane de vazut care este forma finala pentru care vor opta autoritatile pentru acest program, dar ar trebui sa aplice masuri mai sigure, care nu se pot disipa in economia reala asa cum se intampla in cazul TVA.

Aceasta este in fond o taxa pe consum, mi s-ar parea mult mai eficienta subventionarea dobanzii de catre stat", a explicat presedintele OTP Bank Romania.

Persoanele care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului "Prima casa" vor beneficia de TVA redus de 5%, masura aplicabila pentru locuintele sociale, potrivit comunicatului remis la finalul intrevederii de joi dintre Guvern si reprezentantii bancilor.

Diosi a mai precizat ca in Ungaria exista un program similar, care a costat statul, in ultimii 7-8 ani 1.500 miliarde forinti (peste 5 miliarde euro, la cursul de schimb actual).

"In Ungaria, statul oferea pentru cupluri cu un copil aproximativ 3.000 de euro, pentru cele cu 2 copii 9.000 de euro, pentru cele cu 3 copii circa 13.000 de euro, bani nerambursabili pentru achizitionarea unei locuinte. In acelasi timp, constructorii de locuinte au ridicat, cam in aceeasi masura, costurile pentru case", a spus el.

Statul va lucra, in cadrul noului program, cu toate bancile care vor raspunde cerintelor impuse de Guvern: sa aiba reprezentare nationala, sa nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achizitionarea unei locuinte si sa perceapa dobanzi sub cele practicate in acest moment pe piata, a declarat premierul Emil Boc.

 

#dobanda, # scadere, # credite, # prima casa, # otp , #stiri Otp Bank