Guru pietelor financiare: Europa, un vad bun pentru investitori

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 12:04
1842 citiri
Guru pietelor financiare: Europa, un vad bun pentru investitori

Europa Centrala si de Est reprezinta un vad bun pentru investitorii care vor sa faca bani, insa acestia trebuie sa-si aleaga cu grija sectoarele, a precizat guru pietelor financiare, Mark Mobius, presedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, cu invetsitii de 50 miliarde de dolari pe pietele emergente.

Mark Mobius a precizat ca are de gand sa isi pastreze investitii in Rusia, Turcia si Austria intrucat state precum Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia si-au redus recent perspectivele de crestere economica.

Acesta a mai precizat ca centrul de greutate al afacerilor sale se afla in sectorul bancar si in cel energetic.

In Rusia, invetsitorul detine actiuni in institutii bancare precum Sberbank si in companii petroliere precum Gazprom.

De asemenea, Mark Mobius detine numeroase actiuni in sectorul alimentar, al bauturilor alcoolice, al tutunului, mass-media, produse farmaceutice si imobiliare.

“Unele companii australiene au domeniul de aplicare incredibil in Europa de Est”, a spus Mobius, care a facut referire la banci precum Erste si Raiffeisen.

“Prin astfel de organizatii mari, ai oportunitatea de a te expune in multe state”.

Tarile europene, pe deficit de crestere economica

Urmatoarea tara pe lista va fi Ungaria, unde Fondul va investi in companii precum OTP Bank si compania farmaceutica Egis.

In 2009, monedele din centrul si estul Europei s-au depreciate brusc in urma retragerii investitorilor straini, ceea ce a determinat aparitia temerilor de un potential colaps.

“Situatia macroeconomica nu arata bine peste tot in lume. Nu exista suficient de multa crestere ecinomica in Europa Centrala si de Est.

Asta este singura problema, de aceea avem tendinta de a investi mai mult in Rusia si Turcia.

In aceste tari trebuie sa gasim societati care pot produce valoare adaugata”, a subliniat investitorul.

Polonia, zona resurselor naturale este cea mai atractiva pentru investitori, spune Mobius. Cuprul si carbunele atrage intotdeauna, precum si unele servicii de consum, cum ar fi resturantele si fast-food-urile”, a mai subliniat acesta.

In Republica Ceha, cele mai atractive companii  sunt cele care produc materiale pentru bunuri de consum, in timp ce in Slovacia, care nu detine firme foarte mari in care se poate investi, marile fonduri de investitii se pot orienta spre companii cu vanzari prin posta.

“Recent, am investit mult in Romania si o vom face si mai mult in perioada urmatoare in special in domeniul transporturilor si al energiei”, a subliniat Mobius.

In Romania, Franklin Templeton este administratorul Fondului Proprietatea, fond listat la Bursa cu active de peste 3,5 miliarde de euro.

In ceea ce priveste actuala criza a datoriilor suverane din zona euro, Mobius crede ca este un motiv de ingrijorare, insa atrage atentia asupra faptului ca Uniune Europeana nu va fi in pericol.

“Nu cred ca vom vedea dezastrul pe care toti oamenii il asteapta. In cazul in care Grecia incepe privatizarile, totul se va linisti.  In ceea ce priveste sfarsitul euro si al Uniunii Europene, eu unul nu il vad. La sfaristul crizei, euro va iesi invingator”, a mai precizat Mark Mobius.

#Franklin Templeton, #mark mobius, #invetsitii europa centrala, #invetsitii romania, #templeton emerging markets, #investitii piete emergente , #stiri Otp Bank