OTP Bank Romania estimeaza ca va trece pe profit in 2008

Luni, 23 Iunie 2008, ora 15:11
1314 citiri
OTP Bank Romania estimeaza ca va trece pe profit in 2008

OTP Bank Romania estimeaza ca va trece pe profit in acest an, mizand pe o strategie de consolidare, prin care banca isi va limita extinderea in teritoriu, prin deschiderea a doar 4-5 unitati noi in acest an, a declarat directorul executiv al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi."Am avut pierderi dupa primul trimestru si probabil ca vom avea pierderi si dupa al doilea trimestru al acestui an, insa credem ca vom trece pe profit pana la sfarsitul lui 2008", a adaugat Diosi, care nu a dat insa tinte de profit, invocand faptul ca OTP Bank este listata la bursa.


El a explicat ca OTP Bank Romania mizeaza in acest an pe consolidare, limitandu-si extinderea retelei la deschiderea a patru sau cinci unitati noi.


Banca are, in prezent, 104 unitati in Romania, dar va inaugura in curand cea de-a 105-a unitate la Giurgiu. Incepand de anul viitor, banca vrea insa sa se extinda mai puternic, prin deschiderea a 30-40 de noi unitati anual.


Potrivit directorului OTP Bank Romania, cele mai profitabile segmente pentru banca sunt, in prezent, finantarea intreprinderilor mici si mijlocii si imprumuturile ipotecare. Din creditele acordate de OTP pe segmentul companiilor, circa 20% au fost pentru firmele mici si mijlocii, a mai precizat Diosi.


El a adaugat ca la trecerea pe profit va contribui si evolutia buna a departamentului de trezorerie, care a fost reformat cu un an in urma.


OTP figureaza cu multe credite neperformante, dar sustine ca primeste ratele de la clienti


OTP Bank avea, dupa primul trimestru al acestui an, o rata a creditelor neperformante de peste 10% din intreg portofoliul de credite.


Diosi a explicat, pentru NewsIn, ca aceasta rata ridicata nu reprezinta o problema si ca este o cifra "mai degraba tehnica", provenita din expunerea mare pe care banca o are pe finantarea de proiecte imobiliare sau de companii.


"Banca Nationala incadreaza automat acest tip de imprumut in categoria E, a creditelor neperformante, deoarece le considera riscante, dar acest lucru nu inseamna ca noi avem o problema cu rambursarea acestot imprumuturi de valoare ridicata", a mai explicat directorul executiv al OTP Bank Romania.


Diosi a mai spus ca, pe segmentul imprumuturilor pentru populatie, OTP Bank are o rata a creditelor neperformante destul de scazuta si a mentionat ca pentru imprumuturile ipotecare, rata creditelor neperformante ale OTP Bank Romania este mai mica de 1%, iar pentru creditele de consum aceasta este sub 4%, in conditiile in care este trasa in sus in special de creditele luate in magazin sau cu cardurile de credit, unde imprumuturile neperformante ajung la 5-10% din totalul creditelor pe aceste segmente.


Referitor la structura portofoliului de credite al OTP Bank Romania pe segmentrul pentru populatie, Diosi a spus ca 70% reprezinta imprumuturile ipotecare, in timp ce creditele de consum reprezinta restul de 30%.


Creditele ipotecare acordate de OTP Bank Romania sunt in proportie de 99% in valuta, din care cea mai mare pondere o au cele in francii elvetieni, restul fiind in euro. Creditele ipotecare acordate in lei reprezinta astfel doar 1% din portofoliul OTP pe acest segment.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...