OTP Bank va incepe sa dea credite prin Prima Casa in august

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 15:06
1931 citiri
OTP Bank va incepe sa dea credite prin Prima Casa in august

OTP Bank va incepe sa dea credite prin prima casa de la jumatatea lunii august, a spus miercuri directorul pe produse si carduri al bancii, Adrian Chichita, care a mentionat, insa, ca nu se asteapta la o epuizare rapida a plafonului aprobat bancii de Fondul de Garantare, de 5 milioane euro, relateaza NewsIn.

"Am asteptat sa finalizam procedurilor interne pana la rezolvarea tuturor problemelor legate de conventia cu FNGCIMM.

Speram ca dupa prima jumatate a lunii august sa dam primul credit (...), dar nu ma astept sa epuizam plafonul foarte repede", a spus Chichita.

El apreciaza ca impactul pe termen scurt al programului nu a fost cel sperat de Guvern si ca efectul cresterii preturilor apartamentelor vechi "nu este unul pozitiv".

"Nu am vazut un impact colosal al programului si nu cred ca va face o diferenta decisiva. Este o masura benefica pentru piata, dar nu salvatoare", a mai spus Chichita.

Pe de alta parte, directorul general al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, a catalogat programul Prima Casa drept "o solutie ieftina" si crede ca in doi ani vor fi resimtite si efectele negative ale programului, ca urmare a cresterii numarului creditelor neperformante.

"Nu cred ca este o solutie buna, cel putin pana ce piata se stabilizeaza, ceea ce s-a demostrat prin cresterea preturilor", a afirmat Diosi.

In 25 iulie, premierul Emil Boc declara ca primele semnale legate de derularea acestui program guvernamental sunt pozitive si ca Prima Casa va duce la reluarea creditarii in economie.

"Eu cred ca e un program care va avea doua efecte pozitive. In primul rand, romanii care platesc chirie 200-300 de euro azi, de maine vor plati aceiasi bani la chirie si vor avea propria casa.

In al doilea rand, se dezgheata creditarea in economie pentru ca, iata, cu exceptia unei banci care are un program separat, toate cele 19 banci sunt in program si acorda credite pentru romani.

In al treilea rand sa nu uitam ca e un domeniul, al constructiilor, care are o contributie importanta la PIB, el va beneficia, prin aceasta masura, de un sprijin, sa aduca eficienta in economia romaneasca", a spus Boc.

Primul ministru mai spunea ca are informatii ca, la nivelul intregii tari, bancile au adunat circa 10.000 de cereri de credite prin Prima Casa.

"Sunt convins ca va avea efecte beneficie pentru economia romaneasca si, daca se va dovedi a fi de mare succes, il vom finanta si anul viitor tot prin sistemul garantiilor guvernamentale", a completat Boc. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#credite, #economie, #plafon, #preturi , #stiri Otp Bank