Programul "Prima casa" in versiunea maghiara ar putea fi anulat

Marti, 09 Iunie 2009, ora 09:44
1427 citiri
Programul "Prima casa" in versiunea maghiara ar putea fi anulat

Guvernul ungar - care a lansat in urma cu un deceniu un program similar cu proiectul "Prima casa", anuntat luna trecuta de Executivul de la Bucuresti - se gandeste acum serios sa renunte sau cel putin sa-l limiteze, in conditiile in care s-a dovedit foarte costisitor pentru bugetul de stat.

"Din 2000 incoace, statul a cheltuit 1.500 mld. forinti (5,2 mld. euro la cursul actual, n. red.) pentru acest program, care nu si-a atins toate obiectivele", spune Laszlo Diosi, seful filialei locale a OTP Bank, cel mai mare grup financiar din Ungaria.

Pe plan local, Guvernul si-a propus sa acorde garantii pentru credite pentru achizitia de locuinte in limita a un miliard de euro - cel putin intr-o prima etapa.

Beneficiind de garantia suverana a statului, bancile ar trebui sa reduca semnificativ dobanzile la credite, iar o alta cerinta impusa este acceptarea unui avans foarte mic din partea clientului.

In cadrul programului maghiar, cumparatorii au posibilitatea sa solicite subventionarea cu pana la 10 mil. forinti (circa 35.000 de euro) a creditelor ipotecare denominate in forinti.

Aceasta facilitate a inceput sa nu mai fie folosita dupa extinderea puternica a creditelor ieftine denominate in moneda straina, puncteaza Diosi.

O a doua componenta a programului vizeaza sustinerea sectorului obligatiunilor ipotecare emise in cadrul tranzactiilor dintre creditorii ipotecari si bancile comerciale.

Subventii pentru familiile tinere

Programul guvernului maghiar este structurat pe mai multe categorii, iar cea mai cunoscuta subventie pentru locuinte este cea care se adreseaza familiilor tinere si a carei valoare depinde de numarul de copii sau de numarul membrilor familiei aflati in intretinerea solicitantului, iar subventia poate fi obtinuta doar pentru cumpararea sau construirea de imobile noi.

Ajutor si pentru extinderea locuintei

In cazul achizitionarii locuintei si nu a construirii, vanzatorul nu poate fi ruda apropiata a solicitantului de credit subventionat.

Fac exceptie de la aceasta prevedere divortul sau partajul dintre soti sau concubini in perioada casatoriei sau concubinajului.

In acest caz, incetarea posesiei comune va fi dovedita printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

De asemenea, pot fi contractate credite subventionate pentru extinderea sau modernizarea unei locuinte aflate deja in proprietatea solicitantului.

Un credit pentru extinderea locuintei poate fi solicitat chiar daca este inca valabil creditul solicitantului finantat de stat pentru achizitionarea sau construirea aceleiasi locuinte.

In aceasta situatie, suma imprumutului pentru extindere nu poate sa depaseasca diferenta dintre 5 mil. forinti si suma imprumutului primit in momentul contractarii imprumutului pentru cumpararea sau construirea locuintei. Solicitantul este obligat, de asemenea, sa prezinte bancii copia contractului de imprumut incheiat anterior. 

#buget, #credite, #dobanzi, #locuinte, #program, #proiect , #stiri Otp Bank