Top 10 riscuri pentru sistemul bancar

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 10:35
1317 citiri
Top 10 riscuri pentru sistemul bancar

Riscul de credit, reprezentat de capacitatea din ce in ce mai redusa a debitorilor de a rambursa finantarile primite, este cea mai severa amenintare la adresa sistemului bancar din Romania, potrivit bancherilor si analistilor intervievati de Business Standard.

Imediat dupa riscul de credit, acestia au identificat evolutia economiei ca fiind cel de-al doilea mare risc, in conditiile in care semnalele pozitive se lasa asteptate, in pofida programelor economice promise.

 "Capacitatea persoanelor juridice si fizice de a-si rambursa creditele este din ce in ce mai redusa, din numeroase motive.

Companiile se confrunta cu dificultati din cauza scaderii vanzarilor, a datoriilor catre alte firme si a marjelor mai mari de credit.

In aceasta situatie, ar fi nevoie de mai multe programe initiate sau sprijinite de Guvern pentru a ajuta IMM-urile din Romania. Pe de alta parte, persoanele fizice sunt afectate de stagnarea sau scaderea salariilor, anularea bonusurilor si de cresterea preturilor", a explicat Laszlo Diosi, CEO-ul OTP Bank Romania.

Rata riscului de credit, respectiv finantarile clasificate in categoriile indoielnic si pierdere, ca pondere din total imprumuturi, a ajuns, intr-un ritm alert, la 10,5% in aprilie 2009, de la 6,52%, la sfarsitul anului 2008, a aratat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.

Consultantul financiar Aurel Dochia este de parere ca riscul de credit va fi cel mai important in perioada urmatoare, intrucat cresterea somajului si a numarului de societati aflate in insolventa va determina apariþia mai multor cazuri de intarziere la plata creditelor.

Seful OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, considera ca singurele semnale pozitive sunt, in prezent, lichiditatea mare de pe pietele financiare, scaderea deficitului comercial si o inflatie stabila.

Diosi considera ca toate aceste tendinte pot duce, din nou, la fluctuatii majore de curs valutar, iar in cazul in care cursul de schimb ar trece de 4,5 lei/euro, dificultatile economice ar putea creste dramatic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem bancar, #credite, #datorii, #curs valutar, #somaj , #stiri Otp Bank