Teoria maionezei

Luni, 22 Martie 2010, ora 00:10
8205 citiri
Teoria maionezei

In urma cu mai bine de un deceniu am locuit o vreme in Virginia, District of Columbia, intr-un bloc numit Randolph Tower (l-am folosit in romanul Labyrinth.com). Blocul - o namila cenusie din granit, in stilul anilor '60 - avea angajat un portar.

Imediat ce am ajuns, am constatat ca umila mea carte de credit nu functioneaza (bancile din Romania, in acele timpuri, rezervau o multime de asemenea surprize nefericitilor clienti).

Prin urmare, nu puteam sa-mi deschid abonamentul liniei telefonice din apartament iar pentru a-mi anunta semenii din patrie ca sunt viu si nevatamat am folosit telefonul din hol - un aparat cu fise.

Pentru a apela pe cineva din Bucharest, Romania, Europe, trebuia sa viri in fanta minimum patru dolari. Asta nu era o problema, problema era ca acei "bucks" trebuiau sa fie in fise, adica in monede de 25 de centi (cu efigia ilustrului Tom Jefferson pe ele).

L-am rugat pe portar sa ma ajute si vreo cinci minute s-a mirat ca cineva are nevoie de ATITEA fise. Apoi a plecat la o mica bacanie de vizavi si mi-a schimbat banii. Nu stiam cum merg treburile cu bacsisurile in Tara Tuturor Posibilitatilor, asa ca i-am dat un dolar, mai precis i-am lasat restul de la bancnota de cinci.

M-a privit cu respect si de atunci, in fiecare zi in care dadeam nas in nas - adica aproape in toate - ma saluta cu un deosebit respect. Eram "Da guy ha gav' me a buck".

Trecut-au anii, cum ar spune un poet fara imaginatie si cutia mea postala din holul blocului in care locuiesc in centrul Bucurestiului s-a stricat, cine stie de ce. Portarul - exista si echivalentul roman al celui din D.C. - mi-a raportat ca a reparat-o.

I-am dat ceva bani - in fond, nu era treaba omului sa-mi repare mie cutia postala, dupa cum nu era a celui din Virginia sa ma ajute sa obtin saispe fise de telefon.

Sfirsitul trist al povestii este ca intr-un mod aproape miraculos, cutia mea postala a inceput sa se strice cu o frecventa uluitoare, care sfida legea probabilitatii, rautatea proverbiala a postasilor, grosimea brosurilor de reclama pe care unii se incapatineaza sa le vire-n corespondenta, ba chiar si teoria haosului sau legile mecanicii cuantice.

Daca nu ceream repararea ei grabnica - contra cost, natural - expresia portarului devenea rece si distanta.

Nu-mi place sa-i dezamagesc pe cei din jurul meu, deci cotizam. Sunt, probabil, genul acela de tip. Fara sa-mi dau seama - asta-i viata - devenisem un soi de microintreprindere (oarecum) profitabila si scutita de taxe. Morala povestii este ca avem, ca popor, in primul rind o problema de ATUTIDINE.

Atitudine fata de noi insine, fata de cel de linga noi, fata de munca, fata de familie, fata de tara, fata de (mai) toate institutiile, faptele si persoanele care, printr-o complicata increngatura si interdependenta, ne definesc, la urma-urmei, viata mai mult decit abstractele concepte ale vreunui sistem filozofic/doctrinar.

Cei care se calca in picioare pentru o marfa vinduta cu pret redus in cadrul campaniei de marketing a unui magazin nu o fac (doar) din saracie.

Am calatorit in Asia si in America latina si am vazut o saracie inimaginabila - dar nici acolo nu am vazut asa ceva. Nu am vazut oameni dispusi sa se calce in picioare pe ei insisi in primul rind pentru o iluzorie "pomana".

Mi-am amintit de cei care, in anii '80, stateau ore in sir la imense cozi pentru a cumpara citeva gheare de pui care nu foloseau la nimic. Mi-am amintit de profesorii universitari care se gudurau pe linga un gestionar semianalfabet pentru un borcan de cafea solubila Ness.

Mi-am amintit de bancul cu macelarul: un inginer beat pretindea la o petrecere ca este vinzator la Mezeluri. Portarului din Virginia nu-i trecea prin cap sa-mi taie cablul telefonului din camera pentru a ma vedea nevoit sa-i solicit schimbarea unor bani, pentru a primi si el inca un dolar.

Teoria maionezei suna cam asa: pentru a prepara o buna maioneza este nevoie sa amesteci cu lingura in ritmul potrivit. Nici prea repede, nici prea incet. Pentru ca pe masura ce picuri uleiul, maioneza se poate taia. Totul e o chestiune de ritm. Viteza trebuie sa fie constanta, adica cea optima.

Daca o diminuezi sau o maresti, totul se duce naibii si o iei de la capat. Noua ni s-a taiat maioneza in '90, pentru ca dupa uriasul val emotional provocat de jertfa tinerilor, a urmat ceea ce a urmat. S-a mai taiat odata in 1997, pentru ca asteptarile erau uriase iar actorii au fost repede striviti de o istorie prea complicata.

S-a mai taiat odata in 2007-2008, pentru ca intrarea noastra in Uniunea Europeana a coincis aproape perfect cu declansarea celei mai dramatice crize economice de dupa ultimul razboi mondial. Dar cel mai grav este ca dincolo de aceste repere istorice, ne taiem singuri maioneza zilnic, prin atitudinea gresita pe care continuam sa o avem fata de viata.

Mereu responsabilizindu-i pe altii si nici macar partial gindindu-ne la propria responsabilitate. Dispusi sa ne calcam unii pe ceilalti in picioare pentru un pumn de maruntis. Dispusi sa ne reducem la statutul de suboameni, fara vina nimanui in afara propriei educatii si a propriilor asteptari; nu de la guvern, nu de la politicieni, ci de la noi insine.

Imaginindu-ne ca suntem niste "pui de lei" condusi de niste japite, uitind ca cei care ne conduc sunt acolo pentru ca noi, puii de lei i-am pus si nu tacurile rusesti sau desantul parasutist american. Nu o istorie netrebnica ne taie maioneza astazi si miine si poimiine, ci propriul caracter.

Concluzia? Mai avem mult de amestecat cu imaginara lingura de lemn in cratita noastra latino-balcanica pentru a inchega ceva cu cap si coada. Brucan a fost un optimist incurabil; pe linga multe altele, natural.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#atitudine, #maioneza, #responsabilitate, #criza, #labyrinth.com , #Editorial