Umbrele de la Palatul Victoria

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 20:30
5052 citiri
Umbrele de la Palatul Victoria

Dl. Emil Boc - premierul Romaniei - a hotarit sa reduca numarul becurilor de la Palatul Victoria: pentru a economisi bani, fireste. Printre umbrele care se vor lungi prin birourile si salile batrinei cladiri, ideile anticriza vor incepe, in sfirsit, sa vina aproape de la sine.

La inceputul anilor '80, liceean fiind, am simtit "binefacerile" ideilor lui Ceausescu in privinta economisirii. Aproape in fiecare seara curentul era "taiat" pe o durata variabila, iar pe strazi puteai sa-ti rupi gitul din cauza intunericului. Plata datoriei externe era cauza acestei curbe de sacrificiu cunoscuta dupa sintagma lansata de Piticot la Congresul PCR din 1980, "sa mai punem o haina pe noi".

In toamna lui '83 am devenit student la ASE Bucuresti, Facultatea de Comert si chiar in primul semestru in programa figura Geografia economica. Asa am aflat, de pilda, ca totalul consumului public de curent electric (aici era inclus consumul casnic si cel stradal) era de doar 5 la suta in totalul consumului tarii noastre. Asadar, in vreme ce industria noastra risipea curent intr-o veselie din pricina tehnologiilor vechi, populatia era chinuita pentru o economie financiara oricum mai mult decit derizorie. Probabil ca nimeni nu a indraznit sa-i explice Geniului Carpatilor cum mergeau, de fapt, lucrurile.

Evident ca atunci cind ceri sacrificii celor pe care ii conduci, trebuie sa incepi prin a-ti asuma tu insuti sacrificii. Cezar dormea in cort cu soldatii si minca la fel ca ei. La fel facea popularul general Patton in Al Doilea Razboi Mondial. Numai ca cei doi ilustrii strategi obisnuiau sa cistige bataliile - in absenta inteligentei tactice, gesturile lor nu ar fi fost decit o mare si inutila ipocrizie, pentru ca nici un soldat nu ar fi fost consolat de populismul ieftin daca era trimis la infringere si poate chiar la moarte.

Domnul Boc si colegii lui de Cabinet nu trebuie sa se poarte in treninguri second-hand si sosoni (made in Romania, evident) pentru a ne convinge ca sufera alaturi de noi. Nu trebuie sa manince covrigi si iaurt sau sa vina la "serviciu" cu bicicleta. Ei trebuie sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a asigura o aterizare cit mai lina a economiei romanesti in conditiile unei furtuni care se anunta tot mai dura in regiunea noastra pe masura ce trece timpul.

Daca la finele anului trecut o crestere a PIB modesta, de 2-3 procente, parea plauzibila pentru observatorii interni/externi, astazi cuvintul "recesiune" este pronuntat tot mai des de analistii care se apleaca asupra situatiei din tara noastra. Iar o asemenea zona de turbulenta nu o traversezi daca tai din leafa pilotului si nu le mai permiti stewardeselor sa bea cafea pe banii companiei.

Eu, unul, as prefera ca ministri sa aiba si leafa dubla fata de aceea pe care o au acum, cu conditia sa fie competenti, onesti si responsabili: Romania nu ar saraci din douazeci si ceva de salarii, insa si mie mi-ar merge mai bine.

La fel, nu cred ca a fost o idee buna ca membrii CA sa cistige patruzeci de lei pe luna ca indemnizatie. Mai ales in conditii de criza, avem nevoie de manageri buni, iar managerii buni costa.

Ieftinitul la faina si scumpirea la tarite are consecinte grave si intr-un climat economic/managerial obisnuit. In conditii de criza acuta, o asemenea atitudine poate deveni de-a dreptul toxica.

Inca asteptam planul de masuri anticriza - clar, limpede, concret, inteligibil, functional. Cu sau fara o suta de becuri in plus sau in minus la Palatul Victoria. Pentru ca fara un asemenea plan, se pot stinge de pe-acum toate luminile onorabilei cladiri. Criza care deja a venit nu se rezolva cu trucuri politice.

Comentariu de Eugen Ovidiu Chirovici

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#era, #pentru, #mai, #trebuie, #din, #lui, #decit, #chiar, #cauza, #noi , #Editorial