America seduce, nimeni nu vrea sa fie chinez! - Emisiune Bloombiz.ro cu Eugen Chirovici

Luni, 30 Mai 2011, ora 19:34
6480 citiri
America seduce, nimeni nu vrea sa fie chinez! - Emisiune Bloombiz.ro cu Eugen Chirovici

Tarile asiatice isi permit acum sa atace suprematia detinuta de Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, America isi pastreaza puterea de a seduce, ramanand "tara tuturor posibilitatilor" pentru oameni de pe toata planeta. Despre atractia pentru SUA, globalizare si saracia romaneasca au stat de vorba, in cadrul emisiunii Bloombiz.ro, invitatul permanent Stelian Panescu, expert in Resurse Umane, fata in fata cu invitatul special Eugen Ovidiu Chirovici, scriitor si analist financiar.

In opinia lui Eugen Ovidiu Chirovici, America are in continuare o putere de seductie reala, fiind mult mai preocupata de ea insasi decat de imaginea pe care o propaga in exterior.

"S-a racnit in toata presa ca a doua economie a lumii este China, care ar fi devansat Japonia. Nu cunosc nici o persoana care ar vrea sa plece in China sa se stabileasca acolo. Cunosc o multime de persoane care vor sa plece in America sa devina americani, chiar daca americanii nu sunt in cel mai bun moment al parcursului lor istoric", a precizat Eugen Ovidiu Chirovici.

Potrivit acestuia, multiculturalismul se naste in SUA, aceasta fiind cea mai noua poveste de success a lumii in care multe popoare s-au regasit ca patrie spirituala.

Natiunile care nu propaga aceasta capacitate de seductie joaca un rol global destul de redus, iar capacitatea de seductiei a Moscovei cat si a Chinei este cvasi-inexistenta in realitate.

"Sa luam Romania, care era o tara in spatele Cortinei de Fier. Toata lumea umbla in blugi, asculta muzica americana, urmarea filme americane, citea romane americane. Nimeni nu asculta Balalaika si bea braga ruseasca", a mai precizat analistul financiar.

Pe de alta parte, expertul in resurse umane, Stelian Panescu spune ca America a reprezentat un etalon pe care incearca sa-l depaseasca in acest moment toate tarile cu rezerve foarte mari, ca BRIC ( Brazilia, Rusia, India, China).

Deasemenea, expertul in resurse umane precizeaza ca America s-a remarcat prin performantele in mediul intelectual, in universitati si in toata zona de dezvoltare stiintifica.

"Inventivii din toata lumea se duc acolo. Ideea de meritocratie atrage oamenii de valoare. Din acest punct de vedere SUA are avantajul de a fi cea mai puternica economie, de a avea un sistem care sa recompenseze creativitatea si efortul intelectual", a subliniat Stelian Panescu.

Stelian Panescu spune ca economiile asiatice, atat China cat si India, au niste programe colosale de dezvoltare a resurselor umane asa ca in urmatorii 20-30 de ani s-ar putea sa avem "surprize placute".

In opinia specialistului in resurse umane, toti bursierii iminenti din China, India, Japonia se ingramadesc in centrele universitare din SUA pentru ca mediul este extrem de atragator si pentru ca recompensa este imediata.

In Romania, o persoana, indiferent ca este scriitor sau matematician nu are sanse sa fie acceptat de comunitatea internationala, daca nu se afirma pe piata americana.

Prin urmare, majoritatea tinerilor care pleaca din Romania se gandesc la realizari profesionale si mai putin la partea materiala.

Eugen Ovidiu Chirovici spune ca in secolul XXI va fi tot mai greu sa definesti in termeni reali un american sau un german.

"Vom vorbi mai degraba despre culturi decat despre natiuni. Ma intreb in ce masura America de peste 30 de ani va mai semana cu America de care vorbim noi acum.

Din 230 de natiuni cate sunt recunoscute de ONU, 20 din ele indeplinesc standardele de natiuni, iar jumatate s-au nascut in ultimii 50 de ani", a mai subliniat analistul financiar.

De ce se urasc romanii ca nu sunt americani, francezi sau germani?

"Saracia, care naste monstri. Jumatate din romani se urasc fiindca nu stiu ce pun pe masa si o fac de 30 de ani. Apoi e  vorba de lipsa de educatie care naste tot felul de monstri in fata blocului, spaima care se transforma in agresivitate, precum un instinct primar.

Ajungem sa ne uram intre noi fiindca suntem foarte saraci", a precizat Eugen Ovidiu Chirovici.

#china, #democratie, #emigrare sua, #eugen ovidiu chirovici, #globalizare, #leadership, #stelian panescu, #sua , #stiri Ovidiu Chirovici