Cum a castigat Germania lupta cu criza: statul a devenit din stapan, servitor al natiunii - Emisiune cu Eugen Chirovici

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 19:31
12394 citiri
Cum a castigat Germania lupta cu criza: statul a devenit din stapan, servitor al natiunii - Emisiune cu Eugen Chirovici

Dupa 20 de ani de risipa si in mijlocul unei crize nemiloase, statul trebuie sa invete sa fie mai cumpatat. De fapt, spune Eugen Ovidiu Chirovici, invitat in emisiunea Business Adviser, statul trebuie sa nu se mai comporte ca un stapan, ci ca un servitor al natiunii. Potrivit acestuia, tara unde e cel mai bine implementata aceasta mentalitate, Germania, a traversat cel mai bine criza economica. In noua editie a emisiunii Business Adviser, invitatul permanent Stelian Panescu, specialist in Resurse Umane, discuta alaturi de Chirovici despre "Capitalul" lui Marx, viitorul Europei si ce inseamna Google - corporatia. 

"Capitalismul este o familie de abordari doctrinare care s-a forjat de-a lungul a trei secole de existenta. Cum am spus in mai multe texte scrise, capitalismul a devenit mai aspru, neavand un adversar ideologic pe piata. Nimeni nu percepe modelul chinez sau pe cel islamic, ca pe o alternativa", a afirmat Eugen Ovidiu Chirovici.

Potrivit acestuia, nu putem vorbi intr-adevar de capitalism in Estul Europei, ci mai degraba de un cocktail relativ exotic care are amestecate elemente ale economiei planificate, elemente corporatiste, tip America Latina.

In ceea ce priveste rolul statului, Eugen Ovidiu Chirovici considera ca acesta trebuie sa se comporte mult mai dramuit, in conditiile in care ultimii 20 de ani au fost o epoca a risipei.

"Statul n-ar mai trebui sa se comporte ca un stapan, ci ca un servitor al natiunii. Tara unde e cel mai bine implementata aceasta mentalitate, Germania, a traversat cel mai bine criza economica", a mai afirmat analistul financiar.

In tot acest context, politica s-a transformat tot mai mult intr-un showbiz. "Noi nu mai avem de-a face cu un Roosevelt, care a avut viziunea New Deal-ului si chiar a reusit sa scoata America din criza. Avem nevoie mai mult decat oricand de oameni care intr-adevar au viziune", este de parere scriitorul.

Intrebat despre reinterpretarea "Capitalului" lui Marx, in conditiile actuale, Stelian Panescu, specialist in Resurse Umane si totodata invitat permanent al emisiunii Business Adviser, crede ca Marx isi pastreaza numai o parte din veridicitate.

"Puterea este astazi de partea fortei de munca, care poate sa aleaga intre a se angaja sau a intra pe piata serviciilor, isi cunoaste calitatile". Si totusi, spune Panescu, este posibil ca ce si-a dorit Marx sa se realizeze in viitor, dar altfel, nu prin lupta de clasa.

"Pe masura ce pauperizarea fortei de munca, a cunoasterii, va avea loc, s-ar putea ca tensiunile sociale acumulate sa produca evenimente. S-ar putea ca Marx sa devina interesant". Pe de alta parte, Eugen Ovidiu Chirovici se declara anti-marxist convins.

"De fapt, Marx a incercat o sinteza intre socialismul utopic francez, economia clasica engleza formulata de Ricardo si Adam Smith si filosofia clasica germana. El nu era un economist, era un filosof. Nu exista nicio dovada ca Marx ar fi intrat in viata lui intr-o fabrica. Nimic din ce a pus Marx pe hartie nu a devenit vreodata act politic. Marx ramane un exemplu de ganditor oarecum furat prin frauda de bolsevism".

Despre viitorul Europei

Cartea socialismului s-a jucat abia in anii 70-80 si s-a pierdut, afirma Eugen Ovidiu Chirovici, care este convins ca soarta Uniunii Europene se joaca acum, in cel mai dramatic mod.

"Daca Europa va pierde, se va intampla in urmatorii 2-3 ani. Daca punem o harta a coruptiei pe harta unionala, vedem ca sunt slabite exact acele fronturi unde coruptia este notorie. Grecii sunt experti, poti scrie manuale de fraudare a fondurilor europene cu ce s-a intamplat acolo".

Panescu a adus in discutie si metamorfoza companiilor in corporatii.

"Din momentul in care s-a schimbat CEO-ul si Larry Page a reluat functia suprema in companie, s-au derulat mai multe activitati care duc spre concluzia ca dintr-o firma care a ajuns foarte mare, Google se indreapta spre o corporatie", a mai spus specialistul HR in emisiunea Business Adviser.

- Vezi si emisiunea America seduce, nimeni nu vrea sa fie chinez! - Emisiune Bloombiz.ro cu Eugen Chirovici  -

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#business adviser, #capitalism, #criza, #eugen ovidiu chirovici, #germania, #google corporatie, #socialism, #stat, #stelian panescu , #stiri Ovidiu Chirovici