Nicolescu (CNIPMMR): Jumatate dintre IMM-urile din Romania au probleme

Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:27
3876 citiri
Nicolescu (CNIPMMR): Jumatate dintre IMM-urile din Romania au probleme
Foto: Pixabay

Jumatate dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania au probleme, in conditiile in care 10% din total sunt in stare falimentara, iar 40% si-au redus activitatea in ultimii doi ani, a declarat, joi, Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Aceasta in conditiile in care IMM-urile dau mai mult de jumatate din PIB-ul tarii si contribuie intr-o mare proportie la exporturi, a amintit el, prezent la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.

"14,28%, adica 1 din 7 IMM-uri, si-au amplificat activitatea in ultimii doi ani, iar o treime functioneaza la aceeasi parametri, ceea ce este foarte important, pentru ca da stabilitate economiei. Din pacate, jumatate dintre IMM-uri au probleme. 10% sunt in situatie falimentara, iar 40% si-au redus activitatea, ceea este un procent foarte mare. Acesta este tabloul ultimilor doi ani", a aratat Nicolescu.

El a aratat ca principalele dificultati sunt lipsa resursei umane, birocratia si inflatia, urmate de dificultati de natura financiara, care se refera la cerere si la concurenta neloiala.

"De asemenea, finantarea este o problema-cheie. Romania este singura tara din Europa unde autofinantarea este modalitatea principala de finantare a IMM, adica 70%. La noi, creditele fiind folosite doar de un sfert dintre IMM-uri, ceea ce inseamna ca nu ne dezvoltam", a aratat reprezentantul CNIPMMR.

Potrivit acestuia, autofinantarea nu produce un progres substantial, te ajuta sa te mentii sau sa nu mori, astfel ca trebuie gasita neaparat o solutie pentru a creste creditarea.

"Este foarte mult spatiu cand vorbim de comisioane si dobanzile practicate de banci si daca le comparam cu Europa este greu de inteles", a adaugat el.

Pentru urmatorii doi ani, 56% dintre IMM-uri vor sa-si extinda afacerea moderat, 11% rapid, ceea ce arata ca doua din trei firme mici si mijlocii vor sa se dezvolte.

"Este fantastic ca antreprenorii sunt optimisti. Pe de alta parte, o treime isi propun diminuarea afacerii, vor sa vanda sau sa se inchida, ceea ce este o pondere restul de mare", a continuat Nicolescu.

El a adaugat ca testul IMM, adica analiza privind modul in care actele normative influenteaza mediul de afaceri, nu se face sau se face doar formal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#probleme IMM, #IMM Romania , #CNIPMMR