90% din firme "lupta" pentru supravietuire

Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 22:18
3393 citiri
90% din firme "lupta" pentru supravietuire

"In proportie de 90%, firmele se gandesc cum sa supravietuiasca. In primele 9 luni ale acestui an, 158.000 de firme si-au suspendat activitatea, se fac investitii marunte, de completare (…)", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. In opinia acestuia situatia este foarte grava in mediul privat pentru ca alte 100.000 firme pot oricand intra in aceeasi situatie.

Cum reusesc firmele sa-si finanteze activitatea?

Perioada actuala, pentru toate firmele din Romania si, in special pentru IMM-uri, este deosebit de dificila.

In continuare, accesul la credite este foarte greoi si de 3 ori mai scump decat la nivelul UE.

O mare parte din firmele din Romania sunt confruntate cu lipsa de lichiditati pentru ca statul nu si-a onorat obligatiile asumate.

De asemenea, accesarea si absorbtia fondurilor structurale se realizeaza foarte greu. Toate aceste elemente sunt amplificate de actuala criza politica.

Lansez un apel la clasa politica pentru a realiza cat mai rapid un guvern coerent, un guvern puternic, care sa fie capabil sa conceapa si sa implementeze masurile de iesire din criza.

Mai fac companiile investitii in aceasta perioada?

In proportie de 90%, firmele se gandesc cum sa supravietuiasca.

In primele 9 luni ale acestui an, 158.000 de firme si-au suspendat activitatea, orse fac investitii marunte, de completare dar aceasta este o rara avis in peisajul economic romanesc.

Care este relatia cu bancile?

Relatia cu bancile este una deosebit de dificila datorita faptului ca o buna parte din resursele pe care le au bancile sunt directionate catre bugetul statului.

Statul roman s-a imprumutat masiv din luna octombrie a anului trecut si pana in prezent la bancile din Romania, si, ca atare, cea mai mare parte a resurselor bancilor se afla la stat.

Ca urmare, sumele ramase pentru firme sunt foarte mici, dobanzile sunt foarte ridicate, comisioanele sunt ridicate, iar analizele de dosare decurg greu.

De aceea, in sectorul bancar avem un generator major de blocaj economic.

Avem insa si un semnal pozitiv.

Acum cateva saptamani, cateva organizatii care reprezinta comunitatea de afaceri, printre care Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, au avut mai multe discutii cu Consiliul Asociatiei Bancilor din Romania.

In prezent se contureaza o solutie prin care, cel putin o parte din bancile din Romania sa schimbe partial modul de abordare cu firmele care sunt viabile, in sensul accelerarii si acordarii unei perioade de pana la un an de amanare a ratelor scadente.

Scopul este sa li se dea o gura de aer economic si sa le ajute sa treaca peste aceasta perioada.

S-a ajuns ca, in momentul de fata, salariile de la stat sa fie mai mari ca cele din privat. De ce tac patronatele?

Romania este o tara europeana atipica.

Salariile de la stat sunt in medie de peste 2100 lei, iar in sectorul privat de 1600 lei.

Cu o asemenea structura a salariilor la nivel national nu stimulam productia si nici valoarea adaugata.

Patronatele au cerut doua lucruri. In primul rand, salariile la nivelul statului sa nu mai fie majorate decat in relatie cu productivitatea muncii.

In al doilea rand, au fost de acord numai cu o crestere foarte mica a salariului minim, de la 650 lei la 705 lei si cu necorelarea salariului minim cu celelalte categorii.

In prezent, daca se mareste salariul minim, automat toate salariile cresc iar asta ar insemna o povara la bugetul national, un puls inflationist major, o impingere a Romaniei spre o catastrofa economica.

In ciuda crizei politice si a lipsei de buget pentru 2010, cursul valutar se mentine sub 4,3 lei/euro. Cat mai poate BNR sa tina cursul?

BNR poate sa tina in continuare cursul.

In primul rand, toate analizele facute, valoarea reala a cursului, raportul dintre euro si leu in jur de 4,3, ne confirma acest lucru.

Daca intervine vreun atac monetar la adresa leului, BNR are toata capacitatea de a raspunde.

In plus, noi avem toata increderea in guvernatorul Isarescu care, in ultimii 2 ani, a stiut sa duca o politica prudenta, eficace, care a prezentat un factor major de stabilitate economica in Romania.

Ce risca  companiile care din cauza crizei renunta la angajatii buni si la specialisti?

Foarte multe companii sunt nevoite sa-si reduca cheltuielile pentru a nu intra in faliment si, atunci, au doua solutii.

In primul rand, reduc numarul de salariati sau diminueaza salariile.

In foarte multe firme salariatii au inteles acest lucru, au acceptat pentru o perioada mai limitata salarii mai mici pentru ca firma sa-si mentina activitatea si sa le asigure locurile de munca in perioada urmatoare.

Situatia este foarte grava. Pe langa cele 158.000 de firme care nu mai lucreaza, mai sunt peste 100.000 firme care oricand pot intra in aceeasi situatie.

Analistii financiari au declarat ca in perioada urmatoare vom asista la cresterea inflatiei si a cursului valutar pana la 4,5 lei/euro.

E posibil sa avem si o anumita degradare a cursului de schimb.

Se poate intampla in conditiile unei crize atat de profunde.

O modificare a cursului de schimb cu 5-10% se poate produce.

Acest lucru depinde de evolutiile politice interne, de evolutiile externe si de ceea ce se va intampla pe plan guvernamental in urmatoarele luni.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#criza, #curs, #faliment, #firme, #investitii, #valutar , #stiri Ovidiu Nicolescu