Aspiratorul Pogea ii lasa pe romani fara credite

Luni, 04 Mai 2009, ora 09:44
1357 citiri
Aspiratorul Pogea ii lasa pe romani fara credite

De ce nu mai reusesc romanii sau firmele sa ia credit de la banca? Pentru ca Ministerul Finantelor se imprumuta in disperare, adunand toti banii de pe piata, ca sa umple gaurile din buget pe care nu e in stare sa le acopere prin colectare.

Potrivit rezultatelor licitatiilor pentru imprumuturi de stat, publicate de Ministerul Finantelor, toate cele 12 mari banci de pe piata interna s-au inghesuit sa dea credite Guvernului. Mai precis, de la inceputul anului si pana in prezent, au dat statului peste 6 miliarde de euro. Si nu oricum: au acceptat dobanzi la lei pe care le practica pentru firme si populatie pentru credite in euro.

Creditele in lei, precum cele luate de Ministerul Finantelor, au pentru clientii din economie, in medie, dobanzi anuale efective de peste 22%, nivel valabil doar pentru cele mai sigure imprumuturi (pe termen mediu, garantate cu ipoteca). Pentru economie, in doar patru luni, dobanda medie a crescut cu 5% la creditele de nevoi personale, atat in lei, cat si in euro, si cu 4,5%, respectiv 3% pentru ipotecarele in lei si euro.

Intre timp, sectorul IMM se confrunta cu mari probleme de finantare. "Costurile sunt exorbitante. O dobanda de 25-30% nu poate fi suportata din activitati desfasurate legal", a declarat recent Ovidiu Nicolescu, presedintele patronatului IMM-urilor. In prezent, firmele platesc la lei dobanzi chiar mai mari decat populatia. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pogea, # credite, # dobanda, # banci , #stiri Ovidiu Nicolescu