Banii dati pe tichetele lui Udrea ar fi putut salva de doua ori mai multe IMM-uri

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 17:26
1610 citiri
Banii dati pe tichetele lui Udrea ar fi putut salva de doua ori mai multe IMM-uri

Introducerea tichetelor de vacanta ajunge la 0,35% din PIB, de doua ori mai mult decat suma care a fost alocata pentru sustinerea imm-urilor, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

"Nu stim daca este necesara cresterea cheltuielilor bugetare doar pentru a ajuta firmele din domeniul turismului. Introducerea tichetelor de vacanta presupune un efort bugetar de 0,35% din PIB, care inseamna aproape dublul sumei care a fost alocata Ministerului IMM-urilor pentru sustinerea tuturor firmelor mici si mijlocii", a sustinut Nicolescu, potrivit Mediafax

El a aratat ca este mai importanta sustinerea in ansamblu a IMM-urilor decat a celor din turism.

"Daca se dorea sa se sprijine turismul, in primul rand ar fi trebuit sa se faca investitii in infrastructura. De asemenea, efectul estimat al fiscalizarii unei parti din activitatea din domeniului turistic nu este realist, in contextul in care programul se aplica exclusiv operatorilor economici autorizati de Ministerul Turismului, care detin structuri de primire turistice clasificate si/sau agentii de turism licentiate si care accepta tichete de vacanta ca modalitate de plata", a afirmat Nicolescu.

Pe de alta parte, reprezentantii IMM-urilor solicita reglementarea posibilitatii completarii contravalorii pachetului turistic cu sume achitate direct de salariat.

"Daca angajatorii fac un efort, ar trebui sa contribuie si salariatii. Nu mi se pare normal sa suporte doar angajatorii aceste cheltuieli, ar trebui sa aiba si angajatii o contributie de 15-20%", a mai spus Nicolescu.

In plus, firmele private mici si mijlocii solicita ca, pentru sectorul bugetar, acordarea tichetelor sa fie conditionata de existenta unor venituri proprii, fara afectarea alocatiilor bugetare si fara grevarea cu alte sarcini fiscale sau taxe nefiscale a mediului de afaceri.

Tichetele de vacanta, introduse de Guvern incepand cu acest an, printr-o ordonanta de urgenta aprobata la jumatatea lunii februarie, pot fi acordate doar de catre angajatorii care in anul fiscal anterior au obtinut profit. Ele vor avea o valoare stabilita in limita a sase salarii minime brute pe economie. Castigul minim pe economie este in prezent de 600 de lei.

Acestea sunt bilete de valoare, cu valori nominale cuprinse intre 10 si 50 lei, integral suportate de catre angajator, si se pot folosi doar pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice in unitatile turistice avizate de Ministerul Turismului. Tichetele au termen de valabilitate de un an de la data emiterii, iar contravaloarea acestora nu se ia in calcul la stabilirea venitului salarial. 

Tichetele de vacanta pot fi acordate de catre institutiile din sectorul bugetar, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, regiile autonome, societati comerciale la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca.

#imm, #infrastructura, #masuri, #pib, #sustinere, #tichete, #udrea, #vacanta , #stiri Ovidiu Nicolescu