CNIPMMR: Proiectul strategiei privind IMM-urile este un "panseu" strategic

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 16:05
1038 citiri
CNIPMMR: Proiectul strategiei privind IMM-urile este un "panseu" strategic

Reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii spun ca proiectul de strategie privind sectorul IMM elaborat de Ministerul Economiei cu fonduri structurale este "un panseu" strategic si solicita refacerea acestuia, in caz contrar urmand sa sesizeze forurile europene, potrivit Mediafax.

"Strategia nu are elementele de baza, e ca si cum ti-ar prezenta un croitor o haina, dar fara guler sau fara maneci.

Este un panseu strategic si nu se justifica banii care au fost alocati. Vom cere forurilor europene sa nu fie platita, vom face rapoarte la Uniunea Europeana pentru ca banii nu se justifica", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa presedintele Consiliului, Ovidiu Nicolescu.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a lansat pe 5 august spre dezbatere publica, strategia guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului IMM in 2009-2013, elaborata de consortiul KPMG si Finas Consulting.

Finantarea proiectului, de 3,48 milioane lei, este asigurata de Uniunea Europeana prin Programul Operational "Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013" (85%) si bugetul de stat (15%).

Bugetul estimativ de implementare a strategiei in 2010-2013 este de 2,4 miliarde euro, din care 1,5 miliarde euro de la bugetul de stat si 900 milioane euro contributia UE.

Obiectivele strategiei sunt elaborarea unui plan de actiuni, a unei metodologii de monitorizare si evaluare si dezvoltarea capacitatii organizatorice si manageriale a Ministerului Economiei de a elabora si monitoriza implementarea documentelor de strategie in domeniul sprijinii IMM-urilor prin cursuri de specilialitate destinate personalului.

Principalele activitati desfasurate in cadrul proiectului de elaborare a strategiei au fost, printre altele, analizarea modelelor de bune practici din alte state membre UE, elaborarea a sapte studii si microstudii privind evaluarea modului de implementare a strategiei, analizarea situatiei actuale a IMM-urilor, analizarea accesului IMM-urilor la finantare si a sistemului educatiei antreprenoriale, precum si realizarea de consultari cu IMM-urile din cat mai multe domenii de activitate.

"Proiectul este un amalgam, un mixaj. Nu cuprinde o analiza a sectorului IMM, nici in ansamblu, nici pe domenii sau tipuri de societati, ceea ce este obligatoriu pentru o strategie.

De asemenea, este nevoie sa se elimine punctele contradictorii din proiect", a precizat Nicolescu.

In acest sens, el a aratat ca la unul dintre capitolele strategiei a fost identificat ca punct tare al sectorului IMM accesul preferential la credite pentru acest tip de firme, respectiv dobanzi, comisioane reduse in comparatie cu alte tipuri de credite, flexibilizare in considerarea garantiilor, in conditiile in care in acelasi document, la alt capitol, accesul redus la finantare a fost inclus la problemele grave cu care se confrunta IMM-urile.

"Aceste contradictii ridica serioase semne de intrebare asupra calitatii analizelor si fundamentarii propunerilor din strategie", a adaugat Nicolescu.

O alta problema ridicata de reprezentantii firmelor mici si mijlocii este cea a evaluarii impactului strategiei asupra IMM-urilor, a performantelor economice ale acestora, precum si a lipsei unor obiective si actiuni concrete in acest sector. Reprezentantii IMM-urilor sustin ca strategia a fost elaborata fara consultarea patronatelor din acest sector. 

#cnipmmr, # imm, # fonduri, # ue , #stiri Ovidiu Nicolescu